Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 8,72 LEI
Autor(i): Ionut Caragea
Editura: Fides
Colecția: Eidos
Anul apariției: 2007
Nr. pagini: 96 pagini
ISBN: 9789738930179
Categorii: Poezie, Beletristică și critică
Să îl catalogăm/ analizăm pe Ionut Caragea în functie de faptul că trăieste în Canada (să spunem, ca „poet al exilului”) ar fi dificil, din mai multe puncte de vedere, dincolo de conotatia strictă a cuvîntului „exilat”. Probabil cel mai semnificativ ar fi că „înstrăinarea” este în poezia lui altceva – „convertită” mai ales într-un anume fel de a percepe pe „a fi departe” sau „a fi singur” („numai singurătatea îti poate aduce profund împlinirea”).
Este greu să definim poezia lui punînd fată în fată modul cum se scrie în România (a pornit pe calea poeziei – despre care spunea, de pildă, că „e o trecere de pietoni între viată si moarte” publicînd constant pe net, în contact permanent cu site-urile de poezie românească), ori că s-a „adaptat”, acceptînd/ adoptînd ce înseamnă tematica, felul de a scrie în Canada sau, extinzînd, America de Nord (tendinte/ trenduri s.a.). Desi sînt elemente care îl apropie de acest spatiu, cu preocupările/ angoasele lui (suferinta/ singurătatea/ lipsa de comunicare/ o doză de superficialitate a relatiilor, în oarecare măsură alienarea sa.), acest fapt este destul de putin vizibil, atît în ce priveste constructia poetică, cît si maniera de alcătuire a tropilor.
Poate cel mai bine s-a definit pe sine si creatia lui în versurile: „nu voi uita mama întindea rufe pe sîrmă/ au rămas doar cîrligele familia mea/ si-au luat cu totii hainele au plecat/ fără să lase nici măcar un petec”, dar si în „m-am născut pe Google/ am deschis ochii si am privit printr-o fereastră/ către cealaltă lume căreia probabil trebuia să-i spun Mamă”.
în loc de încheiere (amintind că, se poate spune, a pornit să-si definească un drum întru vers, pe care îi dorim să-l afle curînd), păstrăm imaginea a trei directii, trei poli între care pot să graviteze căutările/ versul lui: viata, femeia, fericirea: 1. „viata este ca un joc de cărti/ în care-ti licitezi anii/ mizînd pe niste atuuri/ si cel putin o strigare/ dar pînă la urmă totul depinde/ numai de cel care face cărtile”; 2. „nu poti privi niciodată/ în universul interior al unei femei/ acolo unde dumnezeu/ se joacă mereu de-a v-ati ascunselea”; 3. „fericirea este gaura cheii/ prin care tragi cu ochiul/ la ceea ce numai visul poate atinge”.
Comandă online Omul din cutia neagra la 8,72 lei scrisă de Ionut Caragea, tiparită la editura Fides face parte din colecția Eidos. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Omul din cutia neagra nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Patria la care ma intorc
Fides
Ionut Caragea
9789738930933
120 pagini
An: 2012
Patria la care ma intorc
Fides
Ionut Caragea
9789738930933
120 pagini
An: 2012
Taram Transcendent - Poeme (Camil Baltazar)
Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol II
Camil Baltazar
136 pagini
An: 1939
Miracole
Albatros
Corneliu Vadim Tudor
184 pagini
An: 1986
Din lirica latina
Tineretului
210 pagini
An: 1964
Iarna
M. Dutescu
Elena Izvoreanu
100 pagini
An: 2004
Leii de Piatra (Editie 1924)
Librariei Socec
Mircea Radulescu
150 pagini
An: 1924
Mit. Mitogeneza. Mitosfera
Casa Scoalelor
Victor Kernbach
240 pagini
An: 1995
Zidirea si alte povestiri
Moldova
Mihai Ursachi
94 pagini
An: 1990
Drama istorica universala si nationala
Eminescu
Ion Zamfirescu
298 pagini
An: 1976
Mai sus de miazanoapte
Cartea Romaneasca
Vintila Horia
190 pagini
An: 1992
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000