Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  35,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Istoria timpului prezent

Anul apariției: 2007

Nr. pagini: 640 pagini

ISBN: 978-973-669-361-8

Categorii: Politică, Istoria romanilor, Istorie

Descriere

Cartea de faţă este rodul unui imens volum de muncă dar şi al unui pariu de o îndrăzneală ieşită din comun. Se cuvine să evidenţiem întâi curajul, fiindcă în paginile ei autorul propune cititorilor români un exerciţiu psiho-afectiv şi intelectual aproape imposibil: înţelegerea mineriadelor. Tânărul şi aproape necunoscutul Alin Rus porneşte de la cunoaşterea temeinică a vieţii în Valea Jiului, de la intervievarea a peste o sută de mineri, participanţi direcţi sau indirecţi la una sau mai multe din cele şase incursiuni ale minerilor în capitală, studierea cu acribie a presei locale şi îşi completează informaţia cu aceea conţinută în cărţi, articole de ziar, comunicări ştiinţifice, filme şi fotografii.
Exerciţiu de exorcizare, tentativă terapeutică de eliberare de obsesia celei mai violente traume suferită de societatea românească postcomunistă, cartea este totodată prima cercetare „de teren“ cu mijloacele antropologului şi ale sociologului şi sinteză a imensului material dedicat celor mai dramatice convulsii sociale care au marcat societatea românească după 1989. Doina Jela

Despre autor:
ALIN RUS este născut la 20 decembrie 1973 în oraşul minier din Valea Jiului, Vulcan. Urmează liceul industrial în aceeaşi localitate pe care îl absolvă în 1992. în acelaşi an se angajează la E.M. (Exploatarea Minieră) Paroşeni unde lucrează timp de doi ani ca electrician subteran. După ce-şi termină stagiul militar devine student al Facultăţii de Istorie şi Filozofie, secţia Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, pe care o absolvă în iunie 1999. între 1999 şi 2001 este profesor de Ştiinţe Socio-Umane la Liceul Aurel Vlaicu din Arad. Concomitent va face un masterat în Antropologie Culturală şi Etnologie Europeană din cadrul Facultăţii de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, pe care îl va absolvi în 2001 cu dizertaţia „Valea Jiului �" o capcană istorică“ (Premiul II la concursul „George Vâlsan“ organizat de Institutul de Antropologie Cluj-Napoca). După masterat va continua munca sa de cercetare în Valea Jiului, unde revine ca profesor de Ştiinţe Socio-Umane la Liceul Mihai Viteazul din Vulcan. în anul 2002 lucrează cu profesorul american de antropologie de la Connecticut State University, David A. Kideckel. Vor filma împreună mai bine de 20 de ore de interviuri şi imagini în Valea Jiului, în urma cărora va rezulta filmul Zilele minerilor: Viaţa şi moartea culturii minereşti în Valea Jiului a cărei premieră a avut loc în anul 2003, în Connecticut, SUA. în 2003 îi apare cartea Valea Jiului, o capcană istorică, un studiu de antropologie culturală, rodul muncii de trei ani în această zonă minieră. în paralel, realizează împreună cu Monica Heintz, în Republica Moldova, un film despre Identitate, Politică şi Naţionalism, intitulat Ţara de aici, ţara de dincolo. în acelaşi an finalizează un alt film antropologic Omul care a vrut să cumpere colonia, o frescă a vieţii sociale din cartierele de tip colonii din Valea Jiului. După 2003, Alin Rus publică diverse articole pe teme de antropologie, folclor şi sociologie rurală dar şi studii interdisciplinare având la bază istoria orală, în diverse reviste din ţară şi străinătate. Trece al doilea masterat, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative de la Cluj-Napoca, sub coordonarea Ruxandrei Cesereanu şi a altor profesori. Astfel, a publicat articole în diverse volume colective coordonate de Ruxandra Cesereanu, precum: Made in România: Mahala şi argou în România Post-comunistă, România înghesuită, cutii de chibrituri, borcane, conserve şi Ţara noastră, stereotipii şi prejudecăţi. De asemenea, a mai publicat articole în revistele: European Countryside Journal, Caietele Echinox, Tribuna, Viaţa, Revista de Etnografie, Antropologie şi Folclor etc.
în prezent este doctorand al Facultăţii de Studii Europene din Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai cu o teză despre Valea Jiului, intitulată Mentalităţi şi comportamente culturale în spaţiul Văii Jiului.


Comandă online Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca la 35,00 lei scrisă de Alin Rus, tiparită la editura Curtea Veche face parte din colecția Istoria timpului prezent. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.