Disponibilitate:  în stoc

Preț:  35,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2006

Nr. pagini: 182 pagini

ISBN: 9736114031

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Învățamânt - Educație, Carte Școlară, Carte nefolosită

Descriere

Din cuprins:
- Locul lecturii in paradigma educationala; - Aspecte ale implicarii elevului in procesul lecturii; - Competente ale profesorului in situatii didactice de lectura; - Pluralitatea lecturilor in scoala; - Trasee de cunoastere a textului literar; - Modelarea in didactica lecturii.
Printre procesele de invatare scolara a codurilor culturale, lectura textului ocupa locul central in formarea elevilor pentru integrarea lor in societate. Lectura este un proces complex, in care se intrepatrund competente si deprinderi ale recunoasterii si ale intelegerii simbolurilor literare si literale. Cartea porneste de la ideea conturarii unui demers didactic de lectura, pe traseul caruia profesorul sa gaseasca propuneri referitoare la modul in care ar trebui sa procedeze pentru a aduce textul literar, cu sensurile sale, sa functioneze optim in constiinta elevului, atit sub aspectul receptarii, cit si al posibilitatilor sale de a se exprima, oral sau scris, asupra celor receptate.
Statutul lectorului, atit de dezbatut in literatura de specialitate, este "creat chiar de literatura care nu este capabila sa vorbeasca" (Northop Frye, 1957). Ca urmare, putem vorbi despre o personificare a cititorului prin lectura care are in vedere dublul statut al acestuia: subiect si obiect. Evidentiind modalitati variate de implicare a cititorului, Elisabeth Freund (1987) reda o tipologie de lectura, pe baza studiilor cunoscute in domeniu, din care selectam:
- cititorul implicat (Wolfgang Iser, 1978); - cititorul-model (Umberto Eco, 1975); - cititorul ideal (Jonathan Culler, 1981); - cititorul actual (Hans Robert Jauss, 1982); - cititorul informat (Stanley E. Fish, 1980) etc.
Textul ii permite cititorului sa gindeasca si sa-si imagineze ceea ce l-ar conduce de la categoria naturala a invatarii la interpretare. Corespondentul acestui act de lectura este intertextul, rezultat din confruntarea cititorului cu textualitatea si cu trasaturile sale de semnificatie, la nivelul limbii si al discursului. Lectura interpretativa de la nivelul scolaritatii este diferita de lectura critica, in functie de selectia modalitatilor de transmitere, canalul didactic sau labirintul social. in lucrarea noastra, am avut in vedere urmatoarele elemente:

(a) receptarea textului care opereaza in spatiul logic al interlocutiunii;
(b) conturarea unui cadru didactic conceptual;
(c) tranzactia semantica (proces care depinde de mijloacele socioafective si cognitive utilizate de profesor pe parcursul didactic).


Comandă online Didactica lecturii - o abordare functionala la 35,00 lei scrisă de Octavia Costea, tiparită la editura Institutul European în anul 2006. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.