Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  29,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Actual

Anul apariției: 2006

Nr. pagini: 352 pagini

ISBN: 973-669-243-4

Categorii: Beletristică și critică

Descriere

Cultura alarmanta, o minte exploziv patrunzatoare cu ascutite dar camuflate (in scris) incursiuni prin umor, forta privirii analitice, grija extrema fata de intreg si detalii, eleganta frazei, plus integritatea morala (lipsa de compromisuri intr-o profesie unde acestea sunt greu de evitat) il individualizeaza pe Daniel Cristea-Enache. Si nu ma mira subiectul ales pentru primul sau volum. In primul rand, pentru ca viata lui Ion D. Sirbu este un roman ce pare sa traiasca mai bine post-mortem, si-n al doilea rand pentru ca exista asemanari intre cei doi. si Daniel Cristea-Enache se opune "dantela-riilor si chinezeriilor artistice", scrisul (si existenta) standu-i sub semnul seriozitati, gravitatii si rigorii dar si al ironiei ori sarcasmului.
Concentrarea asupra obiectului de studiu ii permite o neutralitate ce nu lasa sa se i vada implicarea, iar profunda acuitate analitica are efecte benefice asupra stilului care e viu, allegro, cu o taietura neta, deosebind aceasta monografie de plictisitoarele lucrari de gen - cartea se citeste dintr-o suflare.
Razvan Petrescu
Cu monografia consacrata lui Ion D. Sirbu, Daniel Cristea-Enache debuteaza in istoria literara. E un debut remarcabil. Unul care inscrie nu doar o data in biografia intelectuala a autorului, ci, fara indoiala, un titlu de referinta in bibliografia istoriei literare romanesti. Revelator pentru calitatea intelectuala a semnatarului cartii este insusi faptul ca acesta a prezentat pentru abilitarea sa academica o monografie. O, cum spun carcotasii, "simpla" monografie. Fascinati de orientarile si metodologiile moderne, cei mai multi dintre tinerii dornici a se realiza in istoria sau chiar numai in critica literara gasesc nimerit sa debuteze cu lucrari menite, in intentia lor, sa impresioneze prin abordari cat mai sofisticate: semn sigur, la unii, al lipsei de vocatie.
Prima conditie a reusitei oricarui demers interpretativ e supunerea la obiect. Nu orice metoda se aplica oricarui tip de literatura, si cand in cauza e un scriitor inca nefixat definitiv in constiinta publica, acesta trebuie cercetat cu mijloacele consacrate, impus atentiei prin demonstrarea valorii creatiei sale, inainte de a fi analizat, din felurite puncte de vedere, asemenea clasicilor.
Dumitru Micu
Daniel Cristea-Enache (n. 19 februarie 1974, Bucuresti) a absolvit ca sef de promotie, in 1996, Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Din 2005 este doctor in Filologie (summa cum laude) al acestei universitati. Corector la Contemporanul - ideea europeana (1994-1996), redactor la Caiete critice (1996-1999), asistent de cercetare la Institutul "G. Calinescu" (1997-2002), asistent la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti (din 2000), secretar general de redactie la Editura Fundatiei Culturale Romane (din 1999), ulterior director la Editura Institutului Cultural Roman si redactor asociat la Adevarul literar si artistic (2003-2005). In prezent, este lector universitar, director de imagine la Grupul Editorial Corint si cronicar literar la revista Romania literara. A tinut cronica literara in Adevarul literar si artistic (1997-2005). Colaborari la Ziarul de duminica, Caiete critice, Cultura, Ramuri, Adevarul, Evenimentul zilei. Volume publicate: Concert de deschidere, prefata de C. Stanescu, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2001 (editia a II-a, format electronic, Editura LiterNet, 2004); Ileana Malancioiu, Recursul la memorie. Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache, Editura Polirom, Iasi, 2003; Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hartie, Editura Polirom, Iasi, 2005; Bucuresti Far West. Secvente de literatura romana, Editura Albatros, Bucuresti, 2005.
A obtinut Premiul de Debut al Romaniei literare, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul "Titu Maiorescu" al Academiei Romane, toate pentru volumul Concert de deschidere.


Comandă online Un om din Est. Studiu monografic la 29,00 lei scrisă de Daniel Cristea-Enache, tiparită la editura Curtea Veche face parte din colecția Actual. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Un om din Est. Studiu monografic nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.