Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 15,00 LEI
Autor(i): J. D. Salinger
Editura: Polirom
Colecția: Biblioteca Polirom
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 280 pagini
Categorii: Beletristică și critică, Literatura universala
Traducere de Cristian Ionescu.
O noua traducere pentru tinerii de astazi. La citeva decenii dupa traducerea de referinta, Editura Polirom propune o versiune noua, tinara, a romanului-cult De veghe in lanul de secara. Situata de ani de zile in topul preferintelor cititorilor din Romania, De veghe in lanul de secara continua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatii a adolescentei. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, si ai caror parinti s-au nascut, probabil, in aceeasi perioada ca si romanul, e ca trec prin aceleasi episoade, angoase si mirari precum Holden Caulfield. Doar ca el nu folosea atit de des cuvintul "cool¢ si nu naviga pe Internet. Iar cind simtea nevoia s-o sune pe fata de care era indragostit, ori renunta, pentru ca nu avea chef, ori intra in prima cabina de telefon. Problemele lui ramin insa, si chiar si modul in care sint rezolvate: prin revolta, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor. Exista voci care se intreaba de ce totusi a avut romanul un succes atit de uimitor, in toata lumea si, deja, de atitia ani. In fond, nu e singura carte care-si pastreaza prospetimea cu trecerea timpului. E vorba despre altceva, un ceva despre care s-au scris zeci de mii de pagini. Ceva imposibil de sintetizat intr-o scurta prezentare. Poate, pur si simplu, e o carte foarte-foarte buna. Atit. Alaturati-va milioanelor de tineri care au citit-o si veti intelege.
Comandă online De veghe in lanul de secara la 15,00 lei scrisă de J. D. Salinger, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Biblioteca Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul De veghe in lanul de secara nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
De “Lanul de secara” am auzit prin filmele americane cu liceeni… si asta e principalul motiv pentru care am fost curioasa cu privire la carte. Stiam ca este o poveste pentru adolescenti, dar fiind invatata in ultima vreme cu lecturi trecute liceu si de prospetimea lui, am pierdut asta din vedere. La inceput mi s-a parut ca urmeaza sa se intample niste chestii palpitante. Imi imaginam niscaiva aventuri, ca in filmul “Stand by me” sau cartea “Tom Sawyer”. Apoi, vazand ca in locul aventurilor tot ce ni se ofera sunt feed-back-uri, pareri personale si plimbari dintr-o parte in alta a New York-ului, m-am gandit ca e ceva simbolistica la mijloc. Dupa care… cartea s-a terminat. Cel putin trei sferturi din poveste mi s-a parut ciudata. Nu am inteles de ce tanarul Holden se tot plimba prin oras ca o naluca. Stiu, personajul explica faptul ca astepta ziua de miercuri ca sa se intoarca acasa, dar totusi, parca prea e obositor sa-ti petreci trei zile bananaind dintr-o parte in alta, fara nici un tel. Motiv pentru care, am apreciat ca personajul ar fi usor dezaxat. Dar nici pe ideea asta nu poti merge, fiindca lucrurile pe care le spune sunt logice si chiar bunul simt iti sopteste sa fii de acord cu teoriile lui despre viata. Deci e vorba de un baiat normal, dar cu apucaturi ciudate, neadaptat societatii, scolii si vietii in general care desi pe parcursul cartii se intalneste cu o serie de personaje, pare extrem de singur in mijlocul lor, pare inchis in lumea lui, pe care ceilalti o privesc dar nimeni nu are acces propriu zis. Pana la urma, nu a trebuit sa incerc sa gasesc sensuri peste sensuri. Stilul e usurel, la fel ca mesajul, care nu e deloc criptat, nu izvoraste din analize savante de doctori in litere ci pur si simplu reiese din text: e greu sa fii adolescent, unora le e mai greu ca altora. Cam asa s-ar rezuma intreaga poveste a lui Holden, care nu contine nici o intamplare iesita din comun, nici o aventura sau intorsatura de situatie. Cat despre baiat, numai de bine. Simplitatea si inocenta lui care la adolescentii de 17 ani de acum e inexistenta, te cucereste si iti doresti sa fi trait atunci, macar pentru asta. Recunosc, mi-ar fi placut o actiune mai colorata, uneori e atat de redusa incat intervine monotonia. Cum se intampla ceva, cum sare Holden cu o amintire care mai ocupa o pagina si inca una… Asta e valabil si pentru stilul de scriere care, desi e facil si presarat cu umor, se bazeaza pe anumite repetitii care au rolul lor in conturarea personajului dar totusi contribuie la acest minus, monotonia. In orice caz, e un stil placut care am observat ca a fost copiat si de altii prin scrieri mai mult sau mai putin amatoare.
Noaptea pe plaja
Pandora M
Elena Ferrante, Cerasela Barbone
9786069781456
40 pagini
An: 2018
Orele
Polirom
Michael Cunningham
973-681-244-8
240 pagini
An: 2003
Fata cu cercel de perla
Polirom
Tracy Chevalier
973-681-283-9
312 pagini
An: 2003
Povestea unui idiot spusa de el insusi
Polirom
Felix de Azua
973-46-0490-2
180 pagini
An: 2006
Poarta coliviei
Polirom
Katie Hickman
9789734611447
480 pagini
An: 2008
Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg
Polirom
Kazuo Ishiguro
9789734614356
298 pagini
An: 2017
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Tacere indelungata
Alcris
Penny Jordan
188 pagini
An: 1995
Imparatul Mustelor
Vremea
William Golding
222 pagini
An: 1998
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972