Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  15,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Colecția: Biblioteca universitara de drept

Anul apariției: 2005

Nr. pagini: 208 pagini

Categorii: Drept comercial / afacerilor, Drept

Descriere

Instituit si reglementat prin acte normative speciale, arbitrajul obligatoriu, asa-numitul arbitraj de stat, a constituit, inainte de 1990, cea mai frecventa forma de solutionare a litigiilor economice din tara noastra, in timp ce arbitrajul facultativ a fost practicat numai in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comet si Industrie a Romaniei, si acesta numai in raporturile de comert exterior si cooperare economica internationala. Astazi, initierea si aplicarea reformelor economice, politice si juridice confera arbitrajului facultativ o vocatie noua si un regim juridic aparte, corespunzator exigentelor libertatii comertului, ale initiativei libere si ale regimului concurential. Chiar daca beneficiind in cadrul celor mai multe dintre facultatile de stiinte juridice de statutul optional sau chiar facultativ, forma de justitie privata a arbitrajului, in special cel comercial - procedura speciala de solutionare a litigiilor cu caracter patrimonial care privesc drepturi si obligatii tranzactionabile de catre parti - cunoaste in ultima vreme o autonomizare accentuata fata de disciplina-sursa, dreptul procesual civil, desprindere la originea careia se afla amploarea cu care este consemnat in practica juridica autohtona a ultimului deceniu. Aceasta este, desigur, si urmarea renasterii, evolutiei si perfectionarii dreptului afacerilor, in principal a celui comercial, a dezvoltarii fara precedent a relatiilor de comert exterior si de cooperare economica internationala ale Romaniei.
Departe de fi elucidata si epuizata, problematica arbitrala - vasta, complexa si a carei studiere sistematica s-a impus in cadrul disciplinei dreptului procesual civil si a celei a dreptului comertului international, normativul cu incidenta in domeniu, Codul civil, dedicand o sectiune de reglementare a contractului de arbitraj - a impus initierea si desfasurarea unor cursuri universitare, care sa permita cunoasterea adecvata a acestei institutii speciale a dreptului. Eforturilor in aceasta directie - sporirea numarului institutilor (organismelor) permanente de arbitraj, ca si aparitia unor valoroase lucrari monografice de profil - li se adauga lucrarea cuplului de autori (cadrul universitar Titus Prescure, semnatar al volumelor Curs de contracte civile si Curs de dreptul concurentei comerciale si avocatul Radu Crisan), demers stiintific fundamentat pe practica arbitrala, precum si pe valoroase lucrari stiintifice ce iau in dezbatere aceasta alternativa la justitia statala (din punct de vedere legislativ, volumul face referire la normativele in vigoare la data de 30.09.2004). Cursul, concentrandu-se asupra arbitrajului comercial - mai frecvent utilizat si mai relevant pentru identificarea si prezentarea specificului acestei institutii fundamentale a dreptului privat -, semnaleaza o serie de probleme si neajunsuri ale legislatiei actuale, formuleaza si argumenteaza unele opinii, avansand cateva propuneri de lege ferenda, fiind completat cu un extras din Codul de procedura civila (Cartea a IV-a, Despre arbitraj), sursa a trimiterilor din cuprinsul prelegerilor. Cuprins:
Consideratii introductive privind arbitrajul comercial
Natura si temeiul juridic al arbitrajului comercial
Conditiile solutionarii litigiilor comerciale pe calea arbitrajului
Organizarea arbitrajului
Procedura arbitrala
Hotararea arbitrala - Arbitrajul comercial international - Recunoasterea si executarea hotararilor arbitrale straine in Romania - Unele aspecte specifice privind arbitrajul comercial organizat si/sau administrat de diverse institutii permanente de arbitraj - Bibliografie selectiva - Anexa (Cartea a IV-a din Codul de procedura civila).


Comandă online CURS DE ARBITRAJ COMERCIAL la 15,00 lei scrisă de Radu Crisan , Titus PRESCURE, tiparită la editura Wolterskluwer face parte din colecția Biblioteca universitara de drept. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul CURS DE ARBITRAJ COMERCIAL nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.