Disponibilitate:  nedisponibila

PreÈ›:  nedisponibil LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2022

Nr. pagini: 226 pagini

ISBN: 9786067978278

Categorii: Carte nefolosită, Dezvoltare personala, Literatura motivationala

Descriere

Elogiu cititorului este o „incitare la nesupunere”, ba chiar o „declaraÈ›ie de nesupunere a cititorului”. După ce am citit cartea, am avut viziunea unei mari demonstraÈ›ii, a unui mare miting, la care mii de cititori poartă în mâini pancarte cu un vers de Eminescu drept revendicare: „Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost?”. Noi, cititorii, ieÈ™iÈ›i din anonimat, fiecare cu numele său, vrem să ni se dea spre judecare È™i condamnare scriitorul anonim (Marele Anonim?): cel care ne-a scris viaÈ›a È™i istoria. Îndemnul lui Zorin Diaconescu către cititorii participanÈ›i la miting este unul socratic: „CiteÈ™te-te pe tine însuÈ›i!” È™i vei găsi „textul care să facă minuni”. Chiar dacă finalul căutării, spune autorul, ar putea fi unul amar: „Ori textul acela nu există, ori vremea minunilor a trecut”. (Ion MureÈ™an)

* * *

De când l-am cunoscut, mi-am pus întrebarea: de ce Zorin, care se bucură de adevărate calități scriitoriceÈ™ti, nu scrie sistematic È™i nu are o operă? Abia acum, publicându-i această carte, am găsit răspunsul: nu vrea să piardă Pariul Cititorului, fiindcă el e, de fapt, marele câÈ™tigător. Se poate trăi fără citit, dar ar fi păcat… Și atunci, de ce a trădat Zorin Diaconescu cauza? Pentru a ne aminti de Binefacerile Lecturii, de Comunitatea Profundă a Cititorilor! (Vasile George Dâncu)

* * *

Autorul recunoaște, dar nu regretă fapta:

„Textul a fost scris pe invers, din perspectiva potenÈ›ialului cititor. Pentru noi, cititorii, scriitorii sunt o sectă care, ca orice sectă, înlocuieÈ™te realitatea cu un ritual. Spre deosebire de scriitor, cititorul nu scrie cu plăcere, fiindcă pe el nu îl bântuie gloria publicării. Cititorul nu e preocupat de stil È™i nu cunoaÈ™te critici, mă refer la cei literari. Cititorul nu are o reputaÈ›ie de apărat, el este un personaj colectiv È™i beneficiază de privilegiul anonimatului”.

Scriind această carte, am trecut Rubiconul în aÈ™teptarea confruntării cu Senatul Cititorilor, care sper să fie necruțător, dovedind că distinÈ™ii membri au parcurs textele È™i nu se eschivează prin obiÈ™nuitele laude È™i felicitări, de fapt atât de des invocate scuze È™i tot atâtea scutiri de la cazna lecturii. Nu-mi doresc acordul cititorilor, mă mulÈ›umesc să-i È™tiu de acord cu propriul lor cuget, stimulaÈ›i de aceste rânduri, dovedind astfel că truda autorului nu a fost doar un zadarnic exerciÈ›iu de orgoliu.” (Zorin Diaconescu)

* * *

Cuprins

Notă de fundamentare

În loc de introducere

Ziua în care cititorul a descoperit neliniÈ™tea interioară

Cititorul îÈ™i aminteÈ™te, nostalgic, de anii de studenÈ›ie

Cititorul descoperă caietele unui cronicar

Cronicarul se întoarce la primii paÈ™i în gazetărie

Cititorul se întreabă ce i-a rămas

Cititorul descoperă libertatea de a te declara fricos

Cititorul ia în considerare o posibilă atitudine

Ce credem că am ratat noi, cititorii?

Cititorul este tentat să devină blogger

Cititorul e ispitit de fatalism

Câteva concluzii care nu aparÈ›in neapărat viitorului

Cum a ratat cititorul È™i extrema dreaptă…

Aici urmează comentariile, adevăratul miez al textului…

* * *

ZORIN DIACONESCU (n. 11 septembrie 1948, TimiÈ™oara). Studii de Filologie, Universitatea BabeÈ™-Bolyai (1972). Profesor de limba engleză până în 1990. Din 1991, jurnalist la Radio Cluj È™i Radio România (BucureÈ™ti), producător TV, traducător. Debut în periodice (Tribuna, Astra – recenzii, critică, traduceri). A publicat: Schimbarea la față, roman, Editura Eikon, 2009; Undeva, cândva, 1989, roman, Editura Astra, 2018; Let’s Talk about Summer, antologie, 2017, Leaves of Autumn, antologie, 2018, Winter is Coming, antologie, 2019, Blue Ribbon of Spring, antologie, 2021, publicate la Editura Expeditionen, Hamburg; Amaravati Poetic Prism 2019, antologie, Cultural Centre of Vijayawada & Amaravati (CCVA), Vijayawada, Andhra Pradesh, India, 2019; DeclaraÈ›ie pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie. Antologie. Cu un argument de Ion MureÈ™an (coord.: LuminiÈ›a Rusu, ROC), Editura Școala Ardeleană, 2021. Traduceri: Radu Èšuculescu, Der Mikrowellenherd, Editura Lehner, 2008; Radu Salvan, The Little Banker, Austin Macauley Publishers, New York, 2020; Delia Munteanu, Journeys with Olga Tokarczuk, Polirom, 2019.


Comandă online Elogiu cititorului : un documentar al (re)cunoaşterii emoţionale de sine scrisă de Zorin DIACONESCU, tiparită la editura Scoala Ardeleana în anul 2022. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Elogiu cititorului : un documentar al (re)cunoaşterii emoţionale de sine nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.