Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  45,38 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 564 pagini

ISBN: 9786067146479

Categorii: Carte nefolosită, Beletristica, Eseuri

Descriere

Volumul grupează studii dedicate profesorului Mihai Cojocariu, despre elita românească de-a lungul veacurilor și constituirea statului național român, în acord cu principalele preocupări ale istoricului omagiat. Volumul cuprinde trei secțiuni – Istorie și genealogie; Ideea națională și „nașterea” statului modern român; Elită culturală în România modernă –, fiecare dintre acestea având o anumită unitate conceptuală și metodologică. Studiile aduc valoroase contribuții documentare și analitice la cunoașterea elitei românești, în contextul tranziției la modernitate și al constituirii statului național român, dar și în privința importanței rețelelor de familie în legitimarea și funcționarea raporturilor de putere din politica și societatea românească, în ansamblu.

Profesorul universitar Mihai Cojocariu s-a distins în deceniile din urmă drept o personalitate culturală a Universității noastre, un autor de erudiție, originalitate și caracter, unanim recunoscute în pretențioasa breaslă a istoricilor, dar și cu o prospețime, un farmec al scriiturii inconfundabile, ce i-au adus mulți admiratori în „dulcele târg” al Iașilor. Prezență cu o charismă aparte în amfiteatrele Facultății și în amintirile generațiilor de studenți, când hâtru și plin de vervă, când meditativ și sfătos, a reprezentat un model de activitate la catedră, de distincție, cunoaștere și căldură pentru cei care, ieșiți din anii studenției, și-au căutat un drum și un reper în noua profesie de dascăl.
Domnia Sa a scris cu precădere despre elita și bătălia politică din anii Unirii Principatelor, ajungând să-i cunoască pe oamenii „epocii Unirii” la un nivel de profunzime și de nuanțe greu de atins. În cariera universitară, construită cu răbdare și migală, s-a revendicat mereu, prin formație și orizont cultural, de la școala ieșeană de istorie modernă, și-a dorit să îi facă cinste, ceea ce cu prisosință a izbutit, a devenit un reper al acesteia, alături de celelalte – Dimitrie Berlescu, Vasile Cristian, Gheorghe Platon, Leonid Boicu, Vasile Russu. Un sentimental fermecat de Moldova, de spiritul ei cumpătat și ironic cu adulatorii noilor ideologii, istoricul ieșean s-a aplecat cu precădere asupra rolului – cultural și politic – pe care l-au avut moldovenii în nașterea moldo-valahismului, apoi a daco-românismului, prin Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Mihail Kogălniceanu și mulți alții, ridicând temelia pe care s-a așezat temeinic edificiul Unirii. Cariera Domniei Sale demonstrează cu prisosință că altruismul, modestia și discreția fac casă bună cu erudiția cea mai aleasă, măiestria didactică și opera istorică solidă, perenă, originală.
Cristian Ploscaru


Comandă online Elita românească şi itinerariile modernităţii : Omagiu Profesorului Mihai Cojocariu la 45,38 lei scrisă de Cristian Ploscaru , coord.: Cristian Ploscaru, tiparită la editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi în anul 2021. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Elita românească şi itinerariile modernităţii : Omagiu Profesorului Mihai Cojocariu nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.