Disponibilitate: în 5 zile
Preț: 28,85 LEI
Produs disponibil la cerere: va fi adus în aproximativ 5 zile.Autor(i): Bogumil Luft
Editura: Polirom
Colecția: Ego-grafii
Anul apariției: 2015
Nr. pagini: 280 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734625468
Stare: nefolosita (noua)
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Traducere de Ana Maria Luft
Volumul Romanii in goana dupa happy-end, recenzat elogios in presa poloneza, s-a bucurat de succes si a facut obiectul unor lansari si dezbateri atit la Varsovia, cit si la Cracovia sau Poznan.
Mostenirea postsovietica, lupta impotriva complexelor, traditia multinationala si relatiile complicate cu vecinii. Romanii in goana dupa happy-end este o poveste cu o intriga complexa despre intilnirea a doua popoare – polonez si roman –, precum si despre moldoveni, care incearca sa-i ajunga din urma. Peste treizeci de ani de intilniri si experiente ale autorului – ziarist, publicist si diplomat, fost ambasador al Republicii Polone in Romania si Moldova – au dat roade intr-o minunata si foarte personala poveste despre tari inca prea putin cunoscute in Polonia.
„Luft este un autor special. A fost ambasador al Republicii Polone in Romania, apoi in Moldova. Stapineste excelent problematica acestor doua tari, minuieste in mod stralucit condeiul si este un observator ager si patrunzator. Romania il fascineaza si din motive personale, fapt care face ca lectura acestei carti sa fie si mai agreabila. Se poate observa de asemenea lesne cit de mult s-a schimbat parerea autorului despre intrebarile clasice ale epocii postcomuniste. Romania si Moldova sint doua tari ale unui singur popor, crunt injumatatit de istorie. Istoria Romaniei citita in paginile eseului lui Luft e ca un drog – da dependenta.” (Adam Michnik)
Romanii in goana dupa happy-end a aparut cu sprijinul Institutului Polonez al Cartii – Programul de Traduceri © Poland.
Comandă online Românii în goana după happy-end la 28,85 lei scrisă de Bogumil Luft, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Ego-grafii. Cartea poate fi livrată în circa 5 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.
O.S.: Sinteti – rezulta din carte – un foarte bun cunoscator al istoriei romanilor. Am cautat vreo eroare de documentare in carte si n-am gasit, ati fost precis si nuantat cind ati prezentat fapte de istorie. Cum ati descoperit istoria romanilor? B.L.: Sint constient de un lucru: sint multe momente controversate in istoria romanilor. Nu se cunosc pina la capat toate evenimentele, ramin multe momente misterioase. O.S.: Imi puteti da un exemplu? B.L.: Revolutia romana din decembrie 1989. Consider ca sint multe elemente misterioase in ceea ce s-a numit Revolutia Romana, nu se stie pina la capat cum a fost. Eu am o anumita distanta fata de istoria romanilor. Eu am scris ce am inteles din ce am citit si din ce am auzit. Am vorbit si cu multi oameni, am ascultat interpretari opuse ale evenimentelor. O.S.: Stiti foarte bine istoria regalitatii din Romania. B.L.: Mi se pare o poveste foarte frumoasa si foarte interesanta. A fost o dinastie foarte scurta, dar care s-a dovedit creatoare, a marcat identitatea poporului roman.
Incercind sa-i definim genul, specificul, as putea spune ca volumul este un fel de raspuns la intrebarea: cum ai descrie, precis si memorabil, sintetic si semnificativ, fizionomia unei tari, „sufletul” unei natiuni, pe un spatiu restrins, incit sa faci un public strain sa le indrageasca, tara si natiunea?... E o provocare caruia nu oricine i-ar putea face fata. (...) Bogumil Luft este, cred, mult mai avantajat din acest punct de vedere: are si cunoasterea intima, profunda a mediului romanesc, dar si detasarea necesara a alteritatii, recte: capacitatea de a fi impartial, fara a-si trada propriile sentimente si afinitati pe care nu ezita sa le declare: «Aceasta carte nu este obiectiva, pentru ca mie pur si simplu imi plac romanii.»
Cum romanii sint intotdeauna curiosi in privinta opiniilor din afara despre ei, polonezul cu experienta romaneasca remarcabila a tinut sa spulbere orice urma de indoiala: «In Polonia domina cei care nu stiu absolut nimic despre Romania. Un prieten de-al meu a scris o carte despre Romania pe care o prezinta extrem de misterioasa, foarte greu de cunoscut si inteles. Este ceva adevarat aici. Un lucru caracteristic pentru Romania, care m-a fascinat, este ca toata aceasta cultura, mentalitate, realitate este construita din elemente extrem de diferite si contradictorii. Le-am spus unor jurnalisti polonezi, cind eram ambasador, ca daca ai constatat ceva despre Romania, ai inteles!». In ciuda trairii, de-a lungul timpului, al multor momente tragice, «in toata aceasta istorie dramatica, romanii au elaborat o modalitate de a supravietui prin aceasta capacitate de a uita». Chiar daca nu este vorba in totalitate despre o uitare terapeutica, Luft a subliniat ca «aici am vorbit despre acest aspect pozitiv. Despre ceva care le permite in continuare romanilor sa viseze. Este un lucru creator. Si asta mi s-a parut ceva caracteristic pentru aceasta istorie a voastra. Ca ati supravietuit de fapt unei istorii foarte grele. Ati supravietuit si, uitati, sinteti aici», a ris Bogumil Luft.
Bogumil Luft vede Romania o Romanie normala, care nu ar mai trebui sa fie prada mass-mediei (...), caci mass-media simte intotdeauna gustul de singe mediatic.
D. R.: Domnule Luft, dar de ce „… in goana dupa happy-end”? B. L.: Intuitia. Mi-a venit in cap acest titlu inainte de a scrie cartea. Adica, in momentul in care am inceput sa scriu, am stiut deja care va fi titlul. Mi se pare acum ca este un fel de concluzie, la care am ajuns dupa reflectii despre istoria romanilor, in sensul in care este un popor care are istoria mai lunga decit existenta lui. Adica, intr-un fel, romanii ca popor unit au aparut in secolul XIX, dar aceasta populatie, care a mostenit cultura si limba latina, a trait in toata aceasta parte a Europei de lung timp. Si aceasta istorie a fost, de fapt, foarte dramatica. Culmea este ca numai in momentul in care a aparut deja Romania unita, adica in a doua jumatate a secolului XIX si pina cel putin la Primul Razboi Mondial, a fost perioada cea mai fericita pentru acest popor care s-a dezvoltat incredibil. A devenit un popor european solid. Dupa aceasta, poporul roman a trait momente foarte dramatice si tragice. Si foarte des a avut nevoie sa se renasca. Acesta este talentul vostru: de a uita lucrurile rele si de a crea posibilitatea de a merge inainte, dupa niste visuri, din cind in cind si dupa niste iluzii. Dar daca aceste iluzii sint visuri bune, mi se pare ca aceasta goana dupa ele este ceva profitabil si este ceva creator, intr-un fel.
Terasa Fericirii
Polirom
Lavinia Balulescu
9789734675616
344 pagini
An: 2018
Lumea ca literatură. Amintiri
Polirom
Ioan Grosan
9789734649754
184 pagini
An: 2014
Sălbaticii copii dingo (ediția a II-a)
Polirom
Vasile Ernu
9789734685370
376 pagini
An: 2021
Memorii din biblioteca ideala
Polirom
Bogdan Suceava
9789734634422
224 pagini
An: 2013
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024