Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 39,95 LEI
Autor(i): Roland Clark
Editura: Polirom
Colecția: STUDII ROMANESTI
Anul apariției: 2015
Nr. pagini: 288 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734653577
Categorii: Istorie, Carte nefolosită
Traducere de Marius-Adrian Hazaparu O imagine cuprinzatoare, documentata, a miscarii legionare din Romania interbelica Fondata in 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail a fost una dintre cele mai puternice si mai longevive miscari fasciste din Europa. Cu radacini in miscarile nationaliste care in secolul al XIX-lea cereau independenta fata de Imperiul Austro-Ungar, Legiunea a ajuns la putere urmind un drum sinuos, marcat de violenta si discursuri antisemite si ultranationaliste. Sub conducerea carismaticului Corneliu Zelea Codreanu, organizatia s-a consolidat de-a lungul anilor, atragind tot mai multi membri. A imprumutat uniformele, marsurile si estetica martiala a fascismului european si s-a bucurat de sprijin politic atit in interiorul granitelor tarii, cit si in afara lor. Roland Clark merge pe firul istoriei orale, al memoriilor personale si al documentelor din arhivele nationale pentru a avea o imagine cit mai completa a curentului fascist din Romania interbelica. El ofera o noua perspectiva asupra fascismului european in care, dincolo de analiza istorica detaliata, evidentiaza impactul pe care represiunea oficiala, spectacolul fascist si actiunile legionarilor l-au avut asupra vietii de zi cu zi a oamenilor obisnuiti. „Roland Clark a folosit carti rare si serii integrale ale ziarelor interbelice, manuscrise si documente nepublicate, transcrieri ale interviurilor cu martori oculari ai evenimentelor analizate. De o importanta particulara sint dosarele din arhivele nationale romanesti, care reprezinta o sursa incomparabila pentru istoria miscarii legionare.” (Dennis Deletant, Georgetown University) Din cuprins: Radacinile ultranationalismului • Dreptate tinereasca • Mobilizarea sustinatorilor • Alegeri, violenta si disciplina • Puterea tipariturilor • Piept calit de fier si sufletul de crin • Mintuire si jertfa • Ascensiunea si decaderea
Comandă online Sfântă tinerețe legionară. Activismul fascist în România interbelică la 39,95 lei scrisă de Roland Clark, tiparită la editura Polirom face parte din colecția STUDII ROMANESTI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Sfântă tinerețe legionară. Activismul fascist în România interbelică nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cartea lui Roland Clark ne ofera o imagine cit mai cuprinzatoare a curentului fascist din Romania, accentul cazind pe spectaculos si propaganda (inmormintarea lui Mota si Marin a oferit un capital de exceptie!), pe disciplina (marsuri, antrenamente in formatii paramilitare, ca o armata paralela cu cea a Statului), pe indoctrinare (se citea in comun, pina la invatarea pe de rost a brosurii pentru legionari, asa cum chinezii citeau Cartea rosie a lui Mao).
Sfinta tinerete legionara nu e, in nici un caz, raspunsul fara echivoc la seria de pusee mai mult sau mai putin intelectuale nascute de repunerea in discutie, in cadru juridic, a mostenirii legionare. Nu exista, demonstreaza Clark, un model standard al simpatizantului legionar, oameni din medii diverse, cu educatie si trasee profesionale diferite, s-au lasat atrasi de aceasta miscare pe cai dintre cele mai variate: mediul familial sau cercul de prieteni, o carte citita, preotul din sat, carisma Capitanului, credinta in superioritata natiunii, cinism oportunist. Iar „colaborationismul” cu Legiunea, al unor personalitati sau oameni obisnuiti care nu s-au implicat niciodata, propriu-zis, in aceasta organizatie, a acoperit plaje atit de vaste, incit putem deja vorbi despre un segment foarte reprezentativ al societatii romanesti interbelice. In mod evident, Legiunea Arhanghelului Mihail nu a fost un fenomen neglijabil in Romania interbelica, a fost departe de a fi o miscare marginala, iar modul in care si-a pus amprenta asupra spatiului social si politic romanesc nu poate fi ocultat prin selectia exclusiva a „faptelor de bine” postbelice ale unora dintre sustinatorii ei, naivi sau nu.
Sfinta tinerete legionara descrie si analizeaza infrastructura Miscarii Legionare, scaneaza directiile – la un nivel pe care as indrazni sa il desemnez cu termenul de „capilar”, – in care aceasta era prezenta. Tematica legionarista – cu decupaj temporal privilegiat pentru interbelic – este scanata pe foarte multe „etaje”, inevitabil in sens calitativ si intr-unul cantitativ. Un inventar sumar: congresele studentesti si spiritul vremii; violenta si tribunalele; caminele studentesti si legionarismul; taranii si legionarii; muncitorii, meseriasii si legionarii; echipele mortii; presa politica si aparatul de propaganda de specialitate; taberele de munca; activismul bisericesc si miscarea legionara; ritualurile de ingropare a martirilor. Efortul de documentare pentru a da temelor inventariate mai sus un contur substantial – cum e cazul, ma grabesc sa consemnez aceasta cu placere, cu fiecare dintre capitolele si subcapitolele acestei carti – este, asa cum se poate usor intui, impresionant. Rezultatul este si el pe masura – tinem in mina, odata cu aceasta carte, una dintre cele mai „colorate”, mai nuantate si mai dense lucrari despre subiectul in discutie.
Volumul semnat de tinarul universitar american (de origine australiana), profesor la Eastern Connecticut State University, raspunde indirect mai multor intrebari ridicate de-a lungul controverselor recente din spatiul public romanesc: ce a reprezentat Miscarea Legionara?; care a fost rolul unor intelectuali precum Nichifor Crainic, Mircea Vulcanescu, Radu Gyr (si cum trebuie tratata posteritatea lor)? s.a. [...] Roland Clark se vadeste a fi un expert in arta decupajului istoriografic, a nuantelor extrem de necesare.
E, asadar, mai degraba despre legionari decit despre legiune, despre legionarism ca activism si mod de viata, decit ca ideologie. Am observat ca unii istorici, si nu numai, se simt lezati chiar de folosirea termenului fascism. Li se pare prea mult. Trebuie insa spus ca, dincolo de asemanarile evidente cu celelalte miscari, dupa cum observa autorul, legionarii romani si-au asumat deschis eticheta de fascisti.
Exil şi rivalităţi : Principele Nicolae
Corint
Diana Mandache
9786060884835
192 pagini
An: 2024
Amintiri din vremuri tulburi : 1988-1992
Evenimentul şi Capital
Tudor Pacuraru
9786306572120
240 pagini
An: 2024
Bombardamentul din 4 aprilie 1944 : cea mai mare tragedie din istoria Bucureştilor în secolul XX
Vremea
Alexandru Arma
9786060812180
236 pagini
An: 2024
Din vremea lui Tudor Vladimirescu
Humanitas
Radu Oltean
9789735083441
160 pagini
An: 2024
Locuri şi oameni din Bucureştii de ieri
Vremea
Dan Rosca
9786060812173
236 pagini
An: 2024
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024