Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 25,25 LEI
Autor(i): Marian Ilea
Editura: Polirom
Colecția: Cartea romaneasca
Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 160 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789732331439
Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca
Nu cautati Herina nici pe harta Europei contemporane, nici pe cea din secolul al XIX-lea, a Imperiului Austro-Ungar. Herina e o stare de spirit, un orasel plasmuit in Cacania musiliana, consemnat in jurnale, denunturi la politie si retete fabuloase de prajituri trimise la Viena, situat intr-un tinut cunoscut ca Maramuresul istoric – doua treimi din acesta au ajuns in componenta URSS si apoi a Ucrainei de astazi, o treime raminind Romaniei. Herina lui Marian Ilea respira prin toti porii aerul tare al muntilor, inmiresmat de pomii infloriti cu ramurele de martipan, ciocolata, vanilie sau scortisoara, imbibat de praf de pusca sau inrosit de Michliduta, vietuind in matricea unei umanitati in care s-au amalgamat: maramureseni, hutuli, rusneci, ucraineni, polonezi si englezi. „In anul 2006, fiind director general la AXA TV, am semnat un protocol de colaborare cu televiziunea nationala din Ucraina, sediul regional al acesteia (cel mai apropiat de Baia Mare) fiind la Ujgorod. Timp de opt ani am calatorit de nenumarate ori in spatiul dintre Ujgorod si Solotvino. Lumea pe care am cunoscut-o, cu metehnele, realitatile si mitologia ei, se regaseste in «Herina», care e tinutul prozaic imaginar situat intre: Iasinia (capitala hutulilor) si Iaremcea (una dintre celebrele statiuni turistice ale imperiului polonez). De fapt, e vorba despre un spatiu de vreo 20 de kilometri aflat in Carpatii Padurosi (sau in Carpatia, cum ii spun cei din Ucraina). Acest spatiu e locul de unde izvorasc Tisa, care o ia inspre Ungaria, si Prutul, care curge in sens opus, catre Colomeea si Cernauti. In tinutul fabulos al «Herinei» se petrece actiunea acestei carti care propune o lume a unui defunct imperiu ce-si cauta si astazi cotele de supravietuire.” (Marian Ilea)
Comandă online Herina la 25,25 lei scrisă de Marian Ilea, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Cartea romaneasca. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Herina nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
In Herina, aluatul epic nu dospeste prea mult, blatul ramine subtirel, straturile de semnificatie, putine, dar pitorescul uman si magicul unor intimplari, interesante din punct de vedere antropologic, aromeaza atragator povestea acestui spatiu mitteleuropean. De retetele cofetarilor nici nu mai zic: pofticiosii vor saliva ca pruncii.
Romanul lui Marian Ilea exploateaza un filon de bine-cunoscuta traditie in literatura Europei Centrale. Desi Kakania din Omul fara insusiri al lui Robert Musil pare etalonul care vine cel mai lesne in minte, Herina contine ecouri ale creatiilor unor Stefan Zweig, Joseph Roth ori, prin inserturile de umor si fantastic atent dozate, Bohumil Hrabal. Aspiratia catre Centrul vienez ori budapestan exista; presiunile marginalitatii isi spun cuvintul cu asupra de masura. Insa volumul lui Marian Ilea tradeaza elemente postmoderne care aduc romanul central-european in contemporanul imediat: viata Herinei se desprinde dintre filele unui caiet pe care un alter-ego al autorului il gaseste in urma unui parcurs prin zona respectiva. Descoperirea caietului e sinonima cu un proces de contaminare cu spiritul Herinei, cu o intrare in interstitiul comunitatii in care pluteste un aer excentric si straniu.
Parca de la Medgidia lui Cristian Teodorescu nu am mai plonjat asa de infierbintat in racoarea unui tarim cvasiimaginar. Daca acolo orasul era usor de localizat in timp si spatiu – Medgidia e, totusi, Medgidia – iar fascinatia locului era intretinuta de galeria personajelor, aici, Herina aduce mai degraba a Macondo ori Yoknapatawpha, tinuturile construite atit de bine de Marquez si Faulkner, plasmuite din realitate, insa oarecum indepartate de ea, cu ceva realism magic si cu faptul divers expus ca o masea stricata pe care pacientul o priveste usurat in mina stomatologului.
J.: Cum s-a nascut povestea orasului Herina? V-au impresionat locurile din Ucraina, vizitate de-a lungul timpului, sau ati intrezarit acolo si citeva dintre personaje? M.I.: Herina a aparut firesc. Parte a unei trilogii in care se regasesc doua asezari din Maramuresul Imperial, e vorba de Desistea si Medio-Monte, Herina completeaza ceea ce lipsea din acest spatiu – un Maramures uitat de toata lumea, un Maramures pe care ni-l amintim cu drag fara sa ni-l asumam. In Herina e vorba de o astfel de asumare. Exista in Sighetu-Marmatiei un deal numit Solovan, in copilarie obisnuiam sa ne jucam pe-acolo…faine erau vacantele de vara. Daca priveai inspre Tisa, iti spuneai cu teama: „Acolo e Uniunea Sovietica”. Uniunea asta care ne-a ingrozit copilaria, era si-n Siberia, si la Moscova, si la granita cu China. De fapt, era si-n tinda Sighetului, la doi kilometri de oras, dupa ce treceai Tisa dadeai de Solotvino (orasel al sarii dublu imperiale – autro-ungar si apoi sovietice). In Solotvino (Slatina) intri dinspre Sighet direct pe strada evreiasca. Personajele Herinei mi-au marturisit ca traiau aceeasi experienta (sau una asemanatoare) de cite ori priveau inspre Sighet, vedeau turlele bisericilor din oras, auzeau clopotele care chemau la slujba crestinii si simteau ca doi kilometri sint egali cu sase mii de kilometri. In Solotvino, in Apse ori la Biserica Alba ucrainenii maramureseni merg la biserica in costume populare. Limba romana e mai frumos vorbita acolo. Patriotismul romanesc e la el acasa. Traind (cite o saptamina) in spatiul Herinei, ascultindu-i pe profesorii de la scolile romanesti (care-si facusera studiile la Cernauti, Chisinau, Moscova, Leningradul URSS-ului) si stagiatura in locuri unde ajungeai dupa cite zece zile de mers cu trenul, mi s-a parut incredibil ca din cauza de doi kilometri distanta o lume a Maramuresului a invatat sa traiasca altfel decit noi. Personajele care apar in carte sint de-ale locului. Femei, care au facut avere in Siberia unde maramuresencele sint considerate crema muncitoarelor harnice ale Rusiei, se afla in cartea asta. Orasul nascut din povestile lor mai are un segment mittel-european: armata, raporturile dintre comandanti si soldati, razboaiele …segment care lipsea din Desistea sau din Medio Monte. Nu e suficient sa cunosti locurile, sa te impresioneze ca sa scrii o carte, e nevoie sa-ti asumi spatiul acela. Cred ca mi l-am asumat fara nici o emotie.
Romanul Herina este oarecum atipic, fiind alcatuit din proze disparate, fragmente de jurnal si de scrisori, nu exista alt personaj care sa defineasca volumul in afara de o comunitate aflata la granita istoriei, cea a oraselului care a dat titlul cartii. De altfel, asa cum spuneam mai sus, orasul este „plasmuit”, imaginat (desi exista un sat Herina in judetul Bistrita-Nasaud, numele localitatii venind din limba celta, „halina” insemnind „sare”). Ei bine, oraselul nostru face parte din Maramuresul istoric, cel care facea parte pina in 1918 din Imperiul Austro-Ungar, iar mai apoi a fost impartit intre Romania (circa o treime) si Polonia (apoi U.R.S.S., apoi Ucraina, celelalte doua treimi). De altfel, mai multe amanunte istorice aflam pe parcursul romanului, inclusiv faptul ca Romania a refuzat cele doua treimi la finalul primului razboi mondial, considerind, in ciuda faptului ca era o populatie semnificativ romaneasca in aceasta zona, ca regiunea este mult mai bine aparata de o granita naturala aflata pe Tisa. Aceasta comunitate fictiva poate fi analizata sub doua aspecte: primul este cel istoric, mentionat pe scurt mai sus, dar in care se pot vizualiza si traumele razboiului, cele ale segregarii rasiale, cele care privesc diferitele etnii care au locuit in aceste orasele din Maramures (analiza care poate fi extrapolata la toata Transilvania). [...] Al doilea aspect, cel preponderent, este analiza personajelor care alcatuiesc societatea din Herina, foarte multe, foarte diferite, ca in orice comunitate. Poate ca este vina mea, poate ca nu, dar Marian Ilea nu a utilizat un stil care sa permita tuturor cititorilor sa stea aproape de poveste. Asta pentru ca unele povestiri sint disparate, ciudate si enigmatice, iar personajele si destinele lor, din pricina faptului ca sint numeroase si au nume aproape imposibil de retinut (nemtesti sau maghiare, in majoritatea lor), trebuie mai degraba ghicite si le lipseste firescul. Bineinteles, odata obisnuit cu acest stil, povestea in intregul ei te prinde si esti din ce in ce mai curios cu privire la personaje, ordinea lucrurilor si istoria din spatele lor.
Povestiri cu noima
Dacia
Marian Ilea
978-973-35-2159-4
226 pagini
An: 2006
Cronicile de la Herina
Tracus Arte
Marian Ilea
9786066644341
80 pagini
An: 2015
Crema de gălbenele şi curcubeul : povestiri maramureşene
Scoala Ardeleana
Marian Ilea
9786067975703
200 pagini
An: 2021
Costumul negru
Cartea Romaneasca 2005-2016
Adrian Popescu
9789732330142
64 pagini
An: 2013
Nunta
Polirom
Gabriel Klimowicz
9789732331507
320 pagini
An: 2016
In doua lumi
Cartea Romaneasca 2005-2016
Viorica Raduta
9789732330029
256 pagini
An: 2013
Nascut in '58
Cartea Romaneasca 2005-2016
Adrian Alui Gheorghe
9789732330203
480 pagini
An: 2013
Apa neagra
Cartea Romaneasca 2005-2016
NICOLAE STAN, Nicolae Stan
9789732330586
336 pagini
An: 2014
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Acel Martie
Stefan
Olivia Odăianu
9789731183343
206 pagini
An: 2022
Două ţări insulare, euro-mediteraneene, Republica Cipru, Republica Malta
Rovimed Publishers
Doru Ciucescu
9786060890027
206 pagini
An: 2022
Cvartetul Voces - destinul excelenţei
Junimea
Dan Prelipceanu, Dan Prelipcean
9789733725565
188 pagini
An: 2022
Cum mi-am mâncat masca
Paralela 45
Jan Cornelius
9789734736379
320 pagini
An: 2022
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024