Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Irina Procopiu
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri
Anul apariției: 2016
Nr. pagini: 736 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734653621
Categorii: Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Traducere din limba franceză, introducere, note şi comentarii de Georgeta Filitti
Jurnalul inedit al unei doamne de onoare a Reginei Maria
Fiica generalului Anton Berindei şi a Mariei Brăiloiu, Irina şi-a dorit de mică să aibă o viaţă extraordinară. Iar dorinţa i s-a împlinit: a trăit evenimente istorice cruciale, a cunoscut figuri marcante ale culturii şi politicii româneşti şi a fost doamnă de onoare a Reginei Maria. Viaţa cotidiană şi lumea de la curte, saloanele literare şi artistice ale timpului, personalităţi culturale şi prietenele din înalta societate ale autoarei se regăsesc în acest jurnal scris într-un ritm alert, asemenea unui scenariu de film.
„Prin îmbinarea de inocenţă şi subiectivism, adesea involuntar, patimă şi indiferenţă, judecăţi de valoare proprii ori asumate de la alţii, jurnalele oferă panorama unui răstimp istoric într-o formă colorată, atrăgătoare şi în acelaşi timp cu o virtute mereu prezentă în plan secund: aceea de a îndrepta cititorul curios spre alte producţii asemănătoare pentru confruntări, coroborări sau precizarea unei sumedenii de fapte. Paginile de jurnal rămase de la Irina Procopiu împlinesc asemenea deziderat şi parcurgerea lor oferă o privire lucidă peste vremuri cu lumini şi umbre din istoria României: la belle époque, anii interbelici, al Doilea Război Mondial, cu dramatice răsturnări sociale ce aveau să provoace dispariţia unor categorii sociale, ca şi înmugurirea unei societăţi noi, în răspăr cu tradiţia promovată zeci de ani de reprezentanţii clasei căreia i-a aparţinut autoarea.” (Georgeta Filitti)
Comandă online Pagini de jurnal (1891-1950) scrisă de Irina Procopiu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Pagini de jurnal (1891-1950) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Chiar daca despre cartile de memorialistica – inclusiv despre cartile bune de memorialistica – se spune ca ele ar completa istoria (o istorie sau alta), in fapt, ele sint istorie. Nu istorie absoluta, nu una de necontrazis, subiectiva se subintelege si, din nou vreau sa apas pe aceasta idee, mai mult sau mai putin onesta. Prin urmare, cred ca, odata cu Paginile de jurnal ale Irinei Procopiu (Polirom, 2016), avem de-a face cu o carte foarte pretioasa de istorie recenta a Romaniei. A Romaniei, cu precadere a Casei Regale de Romania, venita de la unul dintre martorii cu adevarat privilegiati ai acesteia. Dar si interbelicului – cu sarmul si cu spaimele sale teribile! Irina Procopiu, fiica de general al Armatei Romane, a fost doamna de onoare a Regina Maria, una dintre marile personalitati ale istoriei nostre moderne. Paginile sale de jurnal publicate de Polirom incep de la 1891, dar insista, intr-o masura semnificativa, asupra deceniilor 3 si 4 ale secolului trecut.
Una dintre doamnele de onoare ale Reginei Maria, Irina Procopiu, a lasat un jurnal care a trecut prin multe inainte de a fi publicat acum, pentru prima oara. Mai multe caiete s-au pierdut, iar cele ramase au avut nevoie de o intilnire providentiala intre istoricul stiutor de franceza Georgeta Filitti si o descendenta a fostei doamne de onoare. Pentru cititorii jurnalului Reginei Maria, insemnarile nu tocmai zilnice ale doamnei sale de onoare nu dezvaluie vreun talent literar special. Adesea sint simple consemnari ale incarcatului program zilnic al diaristei. Totusi, au farmecul special al jurnalelor nedestinate publicarii, ci care ramin in familie, ca albumele de fotografii sau ca obiectele personale pe care le pastreaza urmasii. N-am idee daca Irina Procopiu isi recitea jurnalul, ca regina careia ii tinea companie. Cred ca nu, fiindca n-am vazut sa revina cu PS-uri si nici sa explice lucrurile notate in zilele anterioare, ca o jurnaliera care scrie si cu gindul la posteritate.
Stilul cartii, acela al jurnalului scurt, cu relatari pe ore si zile, nu este unul romantat, care sa te indemne sa citesti continuu pentru a vedea evolutia personajelor si a actiunii. Uneori chiar ai dori sa afli ceva mai mult despre personajele evocate. Care nu sint putine, unele dintre ele fiind nume sonore din epoca, altele necunoscute sau vag stiute, insa toate interesante prin faptul ca ele creioneaza o societate a carei istorie mica a contribuit la scrierea istoriei mari a Romaniei. Chiar si in perioada razboiului viata culturala a Bucurestilor se desfasoara cu intensitate. Seara de seara, in aceasta perioada tulbure, in casa sotilor Enescu se tin serate de muzica, unde toata lumea e de acord ca «ea (Maruka) e obositoare si ca il tiranizeaza putin pe bietul Pynx (George Enescu), care zice ca e ca un prunc sub tutela. Categoric are o rabdare de inger, fiindca e destul de greu sa traiesti cu ea». Fiecare spectacol de teatru, de opera, fiecare concert, expozitie ori conferinta sint insotite de mici comentarii, binevenite pentru a cunoaste pulsul vremii. O viata ce se estompeaza treptat de la incheierea razboiului si intrarea rusilor si, odata cu ei, si a comunismului, mergind pina la disparitie. Sint trecute in insemnarile zilnice inclusiv costurile astronomice ale diverselor utilitati si alimente din perioada 1945 pina in 1950, cind se incheie jurnalul. Este, poate, si cea mai expresiva parte a cartii cind vezi in imagini filmice foarte sugestive cum este posibil sa se treaca de la o viata in parametri normali – pentru noi, cititorii de acum, ea pare chiar extraordinara! – la exterminarea unei intregi paturi sociale. Culmea, cea intelectuala, cea care construise Romania Mare!
Călători români și călătoriile lor în secolul al XIX-lea
Polirom
Mircea Anghelescu
9789734674718
350 pagini
An: 2018
Amintirile colonelului Lăcusteanu
Polirom
Grigore Lăcusteanu
9789734640836
320 pagini
An: 2015
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024