Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Andrei Oisteanu
Editura: Polirom
Colecția: Seria de autor Andrei Oisteanu
Anul apariției: 2019
Nr. pagini: 720 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734679522
Categorii: Sociologie, Carte nefolosită
Ediţia a IV-a revăzută, adăugită și ilustrată
Volum distins cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România
„N-am putut să las din mînă cartea lui Andrei Oişteanu. Am aflat din ea că mulţi autori din cultura română foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard şi distrug. Cei care sînt artişti cu adevărat, cei mai mulţi dintre ei, au ars lumînarea la ambele capete. Sînt faimoşii damnaţi pe care îi cunoaştem. Cartea lui Andrei Oişteanu este o parte a tabloului culturii române, pînă acum escamotată.” (Mircea Cărtărescu)
„O explorare vastă din unghi cultural, istoric şi antropologic aplicată dimensiunii evazionist-narcotice a identităţii autohtone. Prin complexitatea şi acribia investigaţiilor, prin cuceritoarea erudiţie enciclopedică şi prin «revoluţiile» interpretative, volumul aduce o importantă schimbare de orizont în antropologia noastră culturală şi se afirmă ca una dintre sintezele de pondere ale culturii române dintotdeauna.” (Paul Cernat)
„Andrei Oişteanu lucrează exemplar, ca un campion al culturii de construcţie, pe cărţi şi teme memorabile. Aş mai releva spectacularitatea senzorială unică a volumului, pe care Oişteanu l-a scris cu infinită savoare şi cu un imperceptibil simţ al umorului. Narcotice în cultura română e o carte vie, atît în sensul intelectual, cît şi în cel existenţial al termenului. Miza mare a volumului este aceea de a investiga prezenţa culturală românească a halucinogenelor de la origini pînă în prezent, ceea ce conferă cărţii un aer de exhaustivitate exemplară.” (Ştefan Borbély)
Comandă online Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură (ediția a IV-a) scrisă de Andrei Oisteanu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Seria de autor Andrei Oisteanu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură (ediția a IV-a) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
N-am putut să las din mînă cartea lui Andrei Oişteanu. Am aflat din ea că mulţi autori din cultura română foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard şi distrug. Cei care sînt artişti cu adevărat, cei mai mulţi dintre ei, au ars lumînarea la ambele capete. Sînt faimoşii damnaţi pe care îi cunoaştem. Cartea lui Andrei Oişteanu este o parte a tabloului culturii române, pînă acum escamotată.
Marele merit al lui Andrei Oişteanu este acela de a recurge la o lectură care circulă mereu între viaţă şi text, oglindind, pe de o parte, lumea în care a trăit scriitorul, iar pe de altă parte, maniera în care existenţa s-a transformat în literatură. Lista scriitorilor care au recurs la narcotice fie ca anestezice, fie pentru a experimenta reacţiile produse de acestea, sau care şi-au populat scrierile cu narcomani, fără a se putea dovedi că şi autorul consumase amestecurile respective, este mai lungă decît ne-am fi aşteptat, pe ea figurînd numele lui Maiorescu, Eminescu, Odobescu, Davila, Carmen Sylva, Macedonski, Mateiu Caragiale, Pillat, Max Blecher, Panait Istrati, Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu, Sorana Gurian, Ioana Postelnicu, Henriette Yvonne Stahl, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Tudor Vianu, Ion Vinea, Emil Botta, Tristan Tzara, Paul Celan, Eliade, Cioran, Eliade, Victor Brauner, Benjamin Fondane, Geo Bogza, Gellu Naum, neurologul Gheorghe Marinescu, pictorul Corneliu Michăilescu, Petru Comarnescu, Culianu, Andrei Codrescu, Dragoş Bucurenci, Alexandru Vakulovski etc. Pentru Andrei Oişteanu, fiecare caz este special, căutarea şi interpretarea referinţelor, a metaforelor, a simbolurilor, a senzaţiilor se fac din unghiuri diferite, evidenţiind pentru fiecare scriitor în parte maniera în care acesta se raportează la narcotice. Prezentarea esenţializată a documentelor şi lipirea ligamentelor acestora sînt săvîrşite cu naturaleţea ce decurge dintr-o familiarizare desăvîrşită cu subiectul abordat. Nu lipsite de importanţă sînt şi cele peste 90 de ilustraţii, strînse din toate colţurile lumii, care sporesc farmecul volumului, ajutînd cititorul să simtă şi mai bine atmosfera fiecărei epoci.
Narcotice în cultura română este o carte multietajată, care ne ajută să înțelegem mai bine nu doar lumea în care trăim, ci și cultura sau culturile din care provenim, pe cele care ne sînt mai mult sau mai puțin străine. Este o carte reper, o carte-cheie a culturii române contemporane, la care mai multe domenii se pot raporta cu foarte mult profit intelectual. În calitate de istoric literar, am avut foarte multe de învățat din această sinteză, construită cu un ochi de insectă, și am găsit extrem de multe lucruri pe care nu le cunoșteam, care m-au făcut să-mi extind anumite cercetări. În egală măsură, este un volum care pune sinapsele în mișcare, care face legături, care operează deschideri între cîmpuri disciplinare foarte diferite, între autori foarte diferiți, între culturi foarte diferite. Andrei Oișteanu este un constructor și un mediator cultural, dar este și un om care, prin cărțile pe care le scrie nu-și propune numai să îi ofere cititorului cunoaștere, ci și să îl facă să-și pună întrebări asupra culturii din care provine și asupra propriei identități. Această confruntare cu limita psihică în diferite culturi reprezintă o provocare identitară majoră. Îl felicit pe Andrei Oișteanu pentru curajul și anduranța intelectuală pe care a dovedit-o, este extrem de greu să stăpînești atîtea domenii cu dezinvoltura pe care ne-o dovedește.
Destinul prezentei cărți a început în 1988 și iată că mai continuă și astăzi, după treizeci de ani. Criticii și istoricii literari ar fi putut să-mi reproșeze faptul că denigrez mari personalități ale culturii. Cu alte cuvinte că fisurez pilonii care formează structura de rezistență a „templului culturii române”. Dar un pilon care nu rezistă la zgîlțîieli nu e un stîlp adevărat, ci butaforie. Spre bucuria mea, nu s-a întîmplat acest lucru. La urma urmei, nu vorbim de un „templu“ locuit de zei, ci de oameni. Pe de altă parte, mi-a fost frică de un succes facil al cărții. Mă gîndeam că de la tabuizare, tema narcoticelor ar putea cădea în tabloidizare. Mi-a fost teamă că va fi citită de liceeni pe sub bancă și că va avea un succes de fundul curții școlii. Nu s-a întîmplat nici asta. Am conchis că societatea românească s-a maturizat, că au fost depășite bolile copilăriei liberalismului. Ba chiar, în unele privințe, au dispărut și coșurile de pe chipul pubertății.
Întrebarea în jurul căreia se articulează demersul științific din cea de-a doua parte a cărţii, este cea referitoare la modalitatea de raportare a intelectualilor, scriitorilor și artiștilor la diversele substanțe psihotrope. Sînt savanți care au studiat folosirea narcoticelor în Orient (Dimitrie Cantemir, Mircea Eliade), ba chiar și scriitori care s-au sinucis folosind opiacee (Alexandru Odobescu), unii au folosit narcotice din rațiuni medicale (Mihai Eminescu), iar alții le-au utilizat încercînd descoperirea unor paradisuri (Alexandru Macedonski), unii și-au stimulat creativitatea (Tristan Tzara, Ion Barbu), alții doar și-au potențat forța creației (Geo Bogza, Victor Brauner), unii savanți au experimentat pe ei înșiși efectul narcoticelor în scopuri științifice (Gh. Marinescu), alții le-au studiat în cadrul manifestărilor religioase (Mircea Eliade, I. P.Culianu), unii au creat personaje dependente de stupefiante (Mateiu Caragiale, Alexandru Vakulovski etc.), alții și-au relatat propriile experiențe narcotice (Andrei Codrescu, Alin Fumurescu etc.). Cercetătorul pornește de la premisa conform căreia consumul de substanțe psihotrope nu este doar un simplu detaliu biografic, ci, dimpotrivă, modificînd starea neuropsihică a scriitorului, adesea, acestea au capacitatea de a-i modifica în mod substanțial opera (uneori și viața). Volumul semnat de Andrei Oișteanu este (și va rămîne) condamnat la actualitate. Marile calități ale unui astfel de studiu rămîn incontestabil imparțialitatea, echilibrul și vigilența critică cu care autorul discerne prin multitudinea de surse.
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Croitorul de nunţi : ghidul tău pentru o nuntă fără cusur
Creator
Mihai Trif
9786060297475
134 pagini
An: 2024
Salt în gol de pe marginea lumii : schiţe de antropologie politică
Cetatea de Scaun
Catalin Avramescu
9786065376472
252 pagini
An: 2023
Râsul Patriarhilor,Fascinaţia tradiţiei,Devastatio Constantinopolitana : o antropologie a deriziunii în pa
Spandugino
Teodor Baconschi, trad. din lb. franceză de Dora Mezdrea, trad. din lb. franceză de Dorel Bucur
9786306543243
688 pagini
An: 2023
The Quest for identity in Norwegian-American immigrant narratives : correspondences with the Romanian immigran
Presa Universitara Clujeana
Ioana Andreea Mureşan, Ioana-Andreea Muresan
9786063718427
294 pagini
An: 2023
Limbă şi cultură germană în România - Vol. 1 (Set of:Limbă şi cultură germană în RomâniaVol. 1)
Polirom
Andrei Corbea-Hoisie, Rudolf Graf
9789734695317
696 pagini
An: 2023
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024