Disponibilitate:  în stoc

Preț:  49,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Traducător(i):

Editura:

Anul apariției: 2017

Nr. pagini: 416 pagini

ISBN: 9786064001078

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Psihologie, Carte nefolosită

Descriere

Aplicarea psihanalizei la literatură a fost una dintre activitățile predilecte ale lui Freud. Majoritatea eseurilor din prezentul volum, printre care se numără „Motivul alegerii casetei", „O amintire din copilărie în Poezie și adevăr", „Scriitorul și activitatea fantasmatică", sunt dedicate acestui demers. Identificarea prezenței și acțiunii inconștientului în opera literară a urmărit, pe de o parte, confirmarea descoperirilor psihanalizei prin regăsirea adevărurilor sale în opera literară, iar pe de altă parte popularizarea psihanalizei prin înrudirea cu literatura. Între vis și creația literară (și artistică în genere) există, în viziunea lui Freud, o strânsă înrudire structurală și de conținut. Ca și visul, opera literară are un conținut latent (inconștient) care se exprimă doar prin conținutul manifest. Desigur, opera literară se deosebește de vis prin folosirea conștientă a unor mijloace tehnice, care nu conferă semnificație, ci o ascund. În consecință, interpretarea operei literare va urma metoda interpretării visului. Astfel, Freud descoperă, în „Dostoievski și paricidul", în spatele tramei din „Frații Karamazov", motive legate de complexul Oedip, motive pe care autorul le proiectează în personajele romanului.


Nu este deloc întâmplător că trei capodopere ale literaturii tuturor timpurilor – Oedip rege de Sofocle, Hamlet de Shakespeare și Frații Karamazov de Dostoievski – tratează aceeași temă a paricidului. Toate trei dezvăluie și motivul faptei, rivalitatea sexuală pentru o femeie. Cu siguranță, prezentarea cea mai transparentă o găsim în drama bazată pe legenda greacă. Aici, eroul comite el însuși crima. Însă, prelucrarea literară, fără atenuare și învăluire, nu este posibilă. Mărturisirea directă a intenției de paricid, așa cum o obținem în cursul terapiei psihanalitice, pare de nesuportat fără o pregătire psihanalitică.
Sigmund Freud



Operele de artă mă impresionează puternic, îndeosebi literatura și sculptura, mai rar pictura. Când am prilejul, zăbovesc îndelung în fața lor și încerc să le înțeleg în felul meu, adică să-mi explic prin ce anume acționează asupra mea. Acolo unde nu reușesc, de exemplu în cazul muzicii, sunt aproape incapabil să resimt plăcere. O înclinație raționalistă sau poate analitică mă împiedică să mă emoționez fără să știu care este cauza acestei emoții Sigmund Freud


.

Cuprins:


Notă asupra ediţiei

Psihopaţi pe scenă
Notă introductivă

Delir şi vise în Gradiva de Jensen
Notă introductivă
Capitolul I
Capitolul II
Capitolul III
Capitolul IV
Notă introductivă la ediția a doua

Scriitorul şi activitatea fantasmatică
Notă introductivă

O amintire din copilărie a lui Leonardo da Vinci
Notă introductivă
Capitolul I
Capitolul II
Capitolul III
Capitolul IV
Capitolul V
Capitolul VI

Motivul alegerii casetei
Notă introductivă
Capitolul I
Capitolul II

Moise al lui Michelangelo
Notă introductivă
Capitolul I
Capitolul II
Capitolul III
Capitolul IV
Anexă

Câteva tipuri de caracter din practica psihanalitică
Notă introductivă
I Excepţiile
II Cei care eşuează din cauza succesului
III Răufăcătorii din sentimente de vinovăţie

O amintire din copilărie în Poezie şi adevăr
Notă introductivă

Straniul
Notă introductivă
Capitolul I
Capitolul II
Capitolul III

Dostoievski şi paricidul
Notă introductivă

Bibliografie
Listă abrevieri
Index



Comandă online Eseuri de psihanaliză aplicată - Opere Esenţiale, vol. 10 la 49,00 lei scrisă de Sigmund Freud Vasile Dem. Zamfirescu, tiparită la editura Trei. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.