Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 322,30 LEI
Autor(i): Dumitru Constantin Dulcan
Editura: Scoala Ardeleana
Anul apariției: 2017
Nr. pagini: 1688 pagini
Categorii: Filosofie / Logica, Carte nefolosită, Filosofie romaneasca
Inteligența materiei
Ediţia a III-a, revizuită şi adăugită
Carte apărută sub sigla Editurii Eikon
Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a devenit cunoscut publicului larg, îndeosebi după publicarea în 1981 a primei ediții a acestei cărți, Inteligența materiei, devenită imediat un bestseller.
Un impresionant volum de informații, extras din principalele domenii ale cunoașterii, este admirabil sintetizat într-o operă unitară, ușor accesibilă, scrisă într-un stil limpede și atrăgător.
Drumul materiei de la prima undă de lumină până în clipa în care prin creierul uman se poate conștientiza pe sine - acesta este conținutul cărții Inteligența materiei.
* * *
Suntem aici, în acest colț de univers, expresia ultimă a evoluției. Mâna unui arhitect inteligent și nevăzut ne-a desprins din lut și ne-a construit după un plan din care transpare unicitatea sursei, treaptă cu treaptă, până la nivelul creierului capabil să se gândească pe sine.
Tot ceea ce s-a întâmplat, pentru noi s-a întâmplat. Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite și triste care ne-au precedat și cauza celor ce ne vor urma.
Noi suntem cei ce lăsăm în urmă splendorile spiritului și ruinele nimicniciei, pentru că omul este singura ființă de pe Terra căreia i s-a dat să se implice în demersul naturii prin extensia inteligenței sale. Aceasta este responsabilitatea sa de a fi. Omul nu poate trăi pur și simplu, nu poate avea doar o existență pasivă. Cu, sau fără voia sa, el se implică în fizica Universului. Prin gânduri, prin acțiune, prin faptele sale bune, prin faptele sale rele. Când adevărul acesta ne va pătrunde, abia atunci, în clipa astrală a devenirii noastre, se va aprinde în noi lumina inteligenței ce s-a regăsit pe sine după o lungă rătăcire pe cărări de Univers.
Dumitru Constantin-Dulcan
* * *
Inteligența materiei este unică în literatură științifică românească prin cantitatea de informație prezentată într-o sinteză integratoare ce vă face cinste dvs. și culturii românești. A fost o reală plăcere intelectuală marcată de un interes crescând cu fiecare capitol nou parcurs. Este o mare onoare pentru mine că v-am citit.
Romulus Vulcănescu (Scrisoare către autor, 13 iulie 1995)
* * *
Un gen de lucrare încă neutilizat în literatura noastră, iată ce este volumul Inteligența materiei... Întreaga lucrare poate fi considerată ca o biografie a evoluției materiei pe acest lung și complicat drum al „inteligenței” și o descriere a aventurii sale cosmice spre înaltul pisc al inteligenței umane.
Prof. univ. dr. Petre Brânzei (1981)
În căutarea sensului pierdut (vol. I + II)
În căutarea sensului pierdut, ediția a II-a, revăzută și adăugită
Vol. I: Întâlnirea cu destinul (298 pagini)
Vol. II: Creierul și noua spiritualitate (420 pagini)
Volume apărute sub sigla Editurii Eikon
Primul volum este dedicat începuturilor mele spirituale care sunt indisolubil legate de lumea satului în care m-am născut, de oamenii lângă care am copilărit, de evenimentele şi experienţele pe care le-am traversat acolo. Acum majoritatea acestei lumi este de mult trecută în tărâmul umbrelor. Din acest motiv am dorit să las un document scris, cât mai fidel posibil, asupra satului văzut de mine în preajma celui de-al doilea război mondial.
În efemera noastră trecere prin istorie şi perpetua alergare spre mai bine, totul se schimbă, se transformă şi piere. Nici o viaţă nu este inutilă, de vreme ce întruneşte în sine toată istoria şi inteligenţa Universului. Privind din această perspectivă, mi-am propus s-o fixez în memoria eternităţii.
Cel de-al doilea volum este o analiză lucidă a lumii contemporane privită din unghiul finalităţii existenţei umane, al perspectivei pe care mi-au dat-o nu numai experienţele mele de viaţă ci, mai ales, o mulţime de experienţe şi observaţii venite inclusiv din laboratoarele ştiinţelor moderne şi care, din motive mai puţin înţelese, sunt ignorate de gândirea ştiinţifică oficială.
O mulţime de surse care vin din vechi civilizaţii extraeuropene, conjugate cu informaţii foarte recente, ne spun că omenirea se află în prezent la sfârşitul unui ciclu cosmic şi la începutul unei ere, care va aduce o nouă spiritualitate, o nouă conştiinţă, o eră în care omul îşi va regăsi adevăratul sens al existenţei, pierdut de omul actual.
Graţie actualelor mijloace tehnice de investigaţie a creierului suntem în posesia unor date care, cu siguranţă, vor revoluţiona ştiinţele cognitive. Creierul se dovedeşte a fi un suport fundamental şi neaşteptat pentru edificarea acestei noi spiritualităţi, venind în consens cu cele mai elevate învăţături din istoria omenirii.
Dumitru Constantin-Dulcan
Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice
Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită
Experiența morții este suprema inițiere și calea care ni s-a dat pentru a deveni nemuritori.
Scopul acestei cărți nu este de a reda ceea ce deja s-a spus despre experiențele din moartea clinică, ci de a realiza o sinteză a tuturor datelor oferite de sursele comentate și de a aduce în discuție semnificația pe care o pot avea aceste noi revelații.
Este de asemenea important de observat că „dincolo” este tot aici, într-un univers spiritual paralel cu cel fizic, dar încă invizibil percepției noastre.
Când vom reuși să transcendem la nivelul înalt al conștiinței cosmice, va dispărea și zidul despărțitor între „aici” și „dincolo”. Acela va fi momentul desăvârșirii ființei umane și ultimul act al evoluției noastre, anunțat de către toți promotorii Noii Spiritualități.
DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN
* * *
PARTEA I. CONŞTIINŢA – AX ESENŢIAL AL UNIVERSULUI
MISTERUL DE A FI
Conştiinţa – doar o „secreţie” a creierului? … Absenţa unei teorii coerente despre conştiinţă … Neurofiziologia conştiinţei … Conştiinţa extinsă dincolo de creierul uman … Conştiinţa şi fizica cuantică … Percepţie şi emoţie … Tehnici moderne de extensie a conştiinţei … Percepţia viitorului – un mare mister al conştiinţei … Timp oniric, timp real … Martorul eternităţii … Concluzii
PARTEA A II-A. EXPERIENŢA MORŢII CLINICE
CAPITOLUL I. SCURT ISTORIC
CAPITOLUL II. CONŢINUTUL EXPERIENŢELOR DIN MOARTEA CLINICĂ
Un cancer limfatic vindecat în „Cer” … Conştientizarea morţii … Încetarea durerii … Ieşirea din corp sau extracorporalizarea … Trecerea prin tunel … Intrarea în Lumea Luminii … Întâlnirea cu Fiinţa de Lumină … Experienţa morţii clinice şi transformarea fundamentală a vieţii unui om (Cazul G. Ritchie) … Revederea filmului panoramic al vieţii sau Judecata de apoi … Comunicarea prin cuvinte nerostite … Sugerarea ideii de „înălţare la Cer” … Cordonul de „argint” … Încercări de sistematizare a elementelor manifestate în experienţele morţii clinice
CAPITOLUL III. STUDIUL ŞTIINŢIFIC AL EXPERIENŢEI MORŢII CLINICE. CONTROVERSE EXPLICATIVE
CAPITOLUL IV. ALTE ARGUMENTE PRIVIND REALITATEA LUMII DE DINCOLO
Regresiile transpersonale … Călătoriile extracorporale … Realitate sau fantezie? Fenomenul Sylvia Browne … Întâlnirea cu ghidul său … Din nou despre Rai şi Iad … O descriere a lumii de dincolo … Templul Înţelepciunii … Turnurile … Templul Înregistrărilor … Templul Justiţiei … Momentul de întoarcere de dincolo … Naşterea sau revenirea pe Terra … Sărutul lui Dumnezeu
CAPITOLUL V. LECŢIILE EXPERIENŢELOR MORŢII CLINICE
Nu suntem singuri într-un univers indiferent … „Vederea” nevăzătorilor din naştere … Dedublarea … Conştiinţa şi corpul subtil … Memoria noastră de dincolo … Universul fizic şi Universul invizibil … Există o schemă morfogenetică a lumii vii? … Întâlnirea cu spiritele copiilor pierduţi … Ubicuitatea conştiinţei … Mitologie sau Adevăr în Creaţie? … Forţa rugăciunii … Vindecările din „Cer” … Cazul Anita Moorjani … Cazul Claudia … Cazul Dr. Eben Alexander … Alţi tămăduitori prin religia creştină … Ne este întotdeauna respectat liberul arbitru? … Predicţia viitorului … Fizica din „Cer” … Politică versus ştiinţă … Adevărul de dincolo – singurul Adevăr
CAPITOLUL VI. ARGUMENTE MAJORE ALE UNEI NOI VIZIUNI DESPRE LUME
Experienţa morţii clinice … Fizica cuantică … Experienţa mistică – o altă experienţă spirituală … Experienţele spirituale spontane … Un mesager al Cerului … Experienţe cognitive cu sursă neidentificată? … O stranie apariţie după moarte … Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina … Ştiinţa şi religia
CAPITOLUL VII. CONTROVERSATA TEMĂ A REÎNTRUPĂRII
Medicina modernă sugerează reîntruparea … Regresia transpersonală şi ipoteticele vieţi din trecut
CAPITOLUL VIII. POT EXISTA COMUNICĂRI CU CEI PLECAŢI DINCOLO?
James Van Praagh – un medium celebru … Lecţia suicidului … Eutanasia – între morala de aici şi cea de dincolo … Este pedeapsa capitală o soluţie? … La o aniversare cu „morţii” şi cu viii … Comunicarea cu animalele de casă în lumea de dincolo … Psihoterapia prin medium … Dialogul lui Daniel Meurois-Givaudan cu entitatea Florence
CAPITOLUL IX. ÎNTRE INFERN ŞI PARADIS. CAZUL DANNION BRINKLEY
Un comportament violent … Viaţa după experienţa morţii clinice – un infern … „Oraşul de Cristal” şi Parcele din Cer … Studii de electronică în Cer şi Infernul vieţii terestre … Daruri neobişnuite
CAPITOLUL X. MINTEA DE DINCOLO ŞI COPIII GENIALI AI NOULUI MILENIU
Revelaţia – un salt cuantic în conştiinţă … Copiii geniali de mâine … Mutaţiile cerebrale şi spirituale după experienţa morţii clinice … Neuropsihologia şi emoţiile … Cuvinte care ucid
CAPITOLUL XI. CONCLUZII ŞI COMENTARII
Somnul rațiunii
Ediţia a III-a, revizuită
Cuvânt înainte de Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici
Carte publicată sub sigla Editurii Eikon
Respectul pentru semeni, indiferent de etnie şi grad de cultură, mi se pare a fi cheia de aur a armoniei dintre oameni, indiferent de timp şi de istorie. Când vom învăţa să respectăm viaţa sub toate formele sale, de la firul de iarbă până la om, ca pe o taină sacră a Universului – atunci nimic rău nu se va mai întâmpla.
Am naivitatea să cred că aceste vremuri vor veni!
Dumitru Constantin-Dulcan
* * *
SOMNUL RAŢIUNII este o carte antropo-centristă; de aceea şi începe cu o pagină remarcabilă, în care îşi manifestă atitudinea faţă de ambivalenţa umană. Antropologia autorului nu idealizează fiinţa umană, ale cărei laturi negative îl intrigă. Aceasta însă nu‑l duce la o atitudine negativă faţă de om, aşa cum au încercat unii gnostici.
Viziunea sa pozitivă despre fiinţa umană îl duce în mod logic la acceptarea (şi nu culpabilizarea) sexualităţii, care este privită cu admiraţie, ca una dintre tainele creaţiunii, şi căreia îi conferă conotaţii magice şi chiar un anumit grad de sacralitate, care ne aminteşte de Cântarea Cântărilor, de un el Arabi şi, mai recent, de unele reflecţii ale lui Evdokimov.
Din paginile cărţii rezultă însă că secretul fiinţei umane, posibilităţile perfecţionării şi eliberării ei de sub presiunea factorilor nocivi care o apasă nu pot fi în imanent, ci numai în transcendent. De aceea, autorul îşi încheie cartea cu un fel de confesiune, în care îşi exprimă orientarea dualistă şi încrederea în miracol, citând însă autori mai aproape de o spiritualitate apocrifă, decât de una canonică.
Este interesant că autorul, remarcabil om de ştiinţă şi cugetător, încearcă să înţeleagă unele antinomii aparente între ştiinţă şi cosmologia sa sacralizantă şi proneatorie. În acest spirit prezintă probleme delicate, ca cea a conştiinţei (conştienţei), a geneticii, a determinismului şi hazardului, a cauzelor finale (teleologice), a unei eventuale inteligenţe cosmice.
În cu totul altă ordine de idei, autorul face o prezentare a epilepsiei, aşa‑numitul morbus sacer, abordând relaţia cu potenţialul creator. Ca o completare, trece în revistă câteva personalităţi istorice reale care au prezentat simptome din seria epilepsiei. Mi se pare extrem de interesantă opinia personală a autorului privind aşa‑zisele crize de epilepsie ale geniilor. Cred că este prima dată când se face o asemenea analiză.
Tot în această carte, cititorul va găsi trei micro‑biografii ale unor personalităţi marcante din medicina românească: Vlad Voiculescu, Petre Brânzei şi Ştefan Odobleja, completate cu o analiză interesantă a bolii lui Eminescu.
La sfârşitul cărţii – două interviuri ale autorului cu scriitorul Al. Văduva (care, de altfel, s‑a îngrijit de editarea acestui volum) ne redă o adevărată profesiune de credinţă, ce reflectă personalitatea complexă şi frământată a doctorului Dumitru Constantin‑Dulcan.
Această carte completează fericit pe cea despre Inteligenţa materiei, cu care autorul s‑a afirmat în cultura noastră contemporană.
Academician Constantin Bălăceanu‑Stolnici
Comandă online Pachet 4 titluri Dumitru Constantin Dulcan: 1. In cautarea sensului pierdut; 2. Inteligenta materiei; 3. Mintea de dincolo; 4. Somnul ratiunii la 322,30 lei scrisă de Dumitru Constantin Dulcan, tiparită la editura Scoala Ardeleana în anul 2017. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Pachet 4 titluri Dumitru Constantin Dulcan: 1. In cautarea sensului pierdut; 2. Inteligenta materiei; 3. Mintea de dincolo; 4. Somnul ratiunii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cuvinte alese
Scoala Ardeleana
Dumitru Constantin Dulcan, Dumitru Constantin-Dulcan
9786067979428
An: 2022
The intelligence of matter
Scoala Ardeleana
Dumitru Constantin Dulcan, Vasile Andreica
9786067976571
396 pagini
An: 2021
Cercul apercepţiei - Monografie psihologică asupra treptelor didactice formale
Aius
Stefan Velovan
9786060921622
72 pagini
An: 2024
Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea
Scoala Ardeleana
Lucian Blaga
9786303140087
410 pagini
An: 2023
Lucian Blaga : filosof şi poet orfic
Scoala Ardeleana
Iosif Cheie-Pantea
9786303140124
220 pagini
An: 2023
Cuvinte alese
Scoala Ardeleana
Dumitru Constantin Dulcan, Dumitru Constantin-Dulcan
9786067979428
An: 2022
Mircea Djuvara: fundamentul filosofiei juridice
Aius
Adrian Michiduta
9786060920540
268 pagini
An: 2022
Cercul apercepţiei - Monografie psihologică asupra treptelor didactice formale
Aius
Stefan Velovan
9786060921622
72 pagini
An: 2024
Căsnicia de nezdruncinat
Limes
Max Picard, Ioan Milea
9786067997255
190 pagini
An: 2024
Estetica şi cotingenţele ei
Limes
Titu Popescu
9786067997101
154 pagini
An: 2024
Odiseea filosofică a conştiinţei şi alte texte
Limes
Florian Roatis
9786067997118
318 pagini
An: 2023
Leibniz sau Descartes? : raţiune, modernitate, societate
Ideea Europeana
Alexandru Stefanescu
9786303330150
110 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024
Despre memorie - Studii originale de psihologie pedagogică
Aius
Stefan Velovan
9786060921691
106 pagini
An: 2024
Matematica si explorarea mediului. Versiune in limba maghiara. Caiet de lucru pentru clasa I
CD Press
Nicoleta Ciobanu, Iliana Dumitrescu, Alina Carmen Birta
9786065283251
88 pagini
Orizontul Trei : roman
Integral
Alexander Hausvater
9786069927328
200 pagini
An: 2024