Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 93,50 LEI
Autor(i): Adrian Serban , Yuval Noah Harari
Editura: Polirom
Colecția: Historia
Anul apariției: 2017
Nr. pagini: 384 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734648887
Categorii: Istorie, Carte nefolosită, Istorie universala
Traducere de Adrian Şerban
Bestseller New York Times
Publicată iniţial în Israel în 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.
Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobîndim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim?
„Interesantă şi provocatoare... Ne ajută să înţelegem de cît de puţin timp sîntem pe acest pămînt, de cît de puţin timp există lucruri ca agricultura sau ştiinţa şi de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înţeles.” (Barack Obama)
„Sapiens abordează cele mai mari probleme ale istoriei şi ale lumii moderne, fiind scrisă într-o limbă plină de viaţă.” (Jared Diamond)
„O istorie a civilizaţiei captivantă, provocatoare... combinată cu o gîndire nonconformistă şi fapte uimitoare. Această carte fascinantă şi distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată... pur şi simplu trebuie s-o citeşti.” (Financial Times)
„În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supravieţuirea lui Homo sapiens pînă la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizează prin ficţiuni.” (Booklist)
„Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre... o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuşi.” (The Washington Post)
Comandă online Sapiens. Scurta istorie a omenirii la 93,50 lei scrisă de Adrian Serban , Yuval Noah Harari, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Historia. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Sapiens. Scurta istorie a omenirii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Stilul total dezinhibat în care e scrisă îmi aduce aminte de cel al lui Hendrik van Loon, autor olandez interbelic ale cărui minunate cărți de povești (Istoria Omenirii și Geografia) găsite în biblioteca de acasă, mi-au legănat copilăria. Dar ce înseamnă stil dezinhibat? Înseamnă că în mod aparent nu ții cont de prescripțiile discursului academic, cauți poanta și paradoxul ca să scoți ceva interesant din ele. Care, eventual, să te ducă spre intuiții și noutăți surprinzătoare. Yuval Noah Harari, istoric și scriitor israelian, știe să facă asta atît de bine încît uneori chiar abuzează. Dar o face cu farmec, așa că sîntem dispuși să îi trecem unele lucruri cu vederea. Cred că de fapt pe asta a și mizat. Și, firește, ultimul capitol este dedicat tendințelor și ne conduce spre cartea următoare a lui Harari: Homo Deus. Fără să îi divulg subiectul, pot spune că este vorba despre implicarea științei în modelarea unui om conectat la computer. Motiv pentru care, așa cum spuneam la începutul acestei recenzii, istoria lui Homo Sapiens va lua sfîrșit și el va fi înlocuit de altcineva. Sau altceva. Ne putem opune?
Iar ca să înțelegem mai bine unde ne aflăm acum și spre ce ne-am putea îndrepta, e necesar să înțelegem de unde am plecat și cum a arătat istoria noastră împreună. Harari e ghidul perfect, fiindcă transformă un subiect la prima vedere imposibil de comprimat, într-un text alert, unde nu te-mpiedici de note excesive de subsol, și-unde nu se ferește (ba dimpotrivă) s-arunce provocări aproape la fiecare pagină - invitația perfectă la o lectură-dialog. În timp ce citești, începi să te gîndești la tot ce știi și mai ales la ce nu știi, te revolți sau ai mici momente de evrika, dar în niciun caz nu rămîi indiferent.
De unde i se trage însă curajul lui Harari? Cred că dintr-o observare minuțioasă a mijloacelor de comunicare ale lumii contemporane, în care principiul autorității – dacă cutare a zis ceva, apoi așa trebuie că e, fiindcă a zis cutare! – nu mai funcționează ca înainte. Rapiditatea cu care comunicăm face ca prestigiul idolilor de tot felul, inclusiv al marilor istorici sau al marilor filosofi ai istoriei, să fie vîrît în furculița criticii cu o rapiditate adeseori năucitoare. Spre deosebire de istoricii care cred că dacă omenirea progresează material în timp, asta o o face mai fericită, dar și de istoricii care spun că, dimpotrivă, asta ne îndepărtează de condiția noastră umană și ne însingurează, Harari ia în discuție bob cu bob ce li se întîmplă oamenilor, ținîndu-se la distanță și de capitalism, și de comunism, și de religiile pe care și le-au inventat oamenii de-a lungul timpului. Căci, pînă de curînd, la scara istoriei, oamenii nu prea aveau habar de ceea ce însemna omenirea. Ca și cum am fi trăit pe planete diferite. Dar nici comunicarea de azi nu ne face, într-un anumit sens, cel al înțelegerii dintre noi, mai puțin provinciali, ca reprezentanți ai omenirii, decît eram cu cîteva secole în urmă. Totuși, crede sau mai degrabă speră Harari, mai devreme sau mai tîrziu, omenirea va ajunge la un fel de stat universal care să o ajute să supraviețuiască, în pofida tuturor defectelor autodistructive ale oamenilor, aceste maimuțe care au ajuns să stăpînească Pămîntul, fără ca evoluția lor să le fi dat acel grad de înțelepciune pentru acest rol.
Cu un discurs proaspăt și provocator, Harari reconstruiește începuturile omenirii cu foarte multă imaginație și menține foarte sus această ștachetă și cînd se apropie de modernitate și de contemporaneitate. Ceea ce se traduce inclusiv prin aceea că, despre mari teme ale istoriei moderne și contemporane, unghiurile de intrare și perspectivele de înțelegere cu privire la ele avansate de Harari sunt chiar suprinzătoare. Iar unele dintre aceste perspective propuse sunt atît de tari, de tranșante încît ceea ce deținem în materie de cunoaștere drept certitudini poate fi serios clătinat.
Revenind la carte: privit de la distanță, discursul pe care îl practică Harari în acest volum poate fi considerat ca fiind o specie a unei formule retorice – cu rădăcini în mod cert și iudaice – în care este privilegiat tipul de argumentare „pe de o parte/pe de altă parte”. ● Pe de o parte, Harari descrie ceea ce știm, în general, despre o epocă, despre un concept, despre un context, despre un fenomen, despre un moment istoric. „Pe de altă parte”, ne spune el, iată cum se mai pot lega firele narativului cu privire la o epocă (un concept, un context, un fenomen, un moment istoric) – și aici, în CUM leagă istoriile este Harari deopotrivă superinventiv, remarcabil, memorabil, provocator. Aici, am putea spune, face el diferența – și această este cea care dă viziunea foarte proaspătă, în numele căreia vinde așa de bine istoricul evreu. Aceasta, pe de o parte. ● Pe de altă parte, este chiar neobișnuit ca discursul clasic-istoric să fie bine înmuiat în date complexe recente care vin dinspre științele de nișă, dinspre neuroștiințe. Dar Harari face aceasta, știe să facă foarte bine această coroborare, iar rezultatele sînt pe măsura acestui tip de investiție intelectuală: ceea ce citim despre repere mari ale istoriei omenirii nu prea găsim la alți istorici.
Natura lucrurilor - Roman
Eminescu
Paul Georgescu
342 pagini
An: 1986
Mai mult ca perfectul - Roman
Eminescu
Paul Georgescu
248 pagini
An: 1984
Pontice - Roman
Cartea Romaneasca
Paul Georgescu
373 pagini
An: 1987
Lemnul strâmb al omenirii.Capitole din istoria ideilor
Humanitas
Isaiah Berlin, Andrei Costea
9789735071998
408 pagini
An: 2021
De ce nu este dreaptă lumea - Vol. 2 (Set of:Suntem de neopritVol. 2)
Polirom
Yuval Noah Harari, Ricard Zaplana Ruiz, Ioana Aneci
9789734696512
168 pagini
An: 2023
Istorie și cultură istorică în Occidentul medieval
Polirom
Bernard Guenee
9789734675111
384 pagini
An: 2019
Istoria Poloniei. Terenul de joacă al lui Dumnezeu (2 volume)
Polirom
Norman Davies
9789734643417
1128 pagini
An: 2014
O istorie a Imperiului Otoman
Polirom
Douglas A. Howard
9789734681365
464 pagini
An: 2021
Ascensiunea şi decăderea marilor puteri. Transformări economice şi conflicte militare din 1500 pînă în
Polirom
PAUL KENNEDY
9789734666683
616 pagini
An: 2017
Marea strategie a Imperiului Roman din secolul I e.n. până în secolul III e.n.
Universităţii de Vest
Edward N. Luttwak
9786303270357
356 pagini
An: 2023
Mintea sovietică : cultura rusă sub comunism
Humanitas
Isaiah Berlin
9789735081645
352 pagini
An: 2023
Epoca modernă : de la imperiul victorian la căderea Uniunii Sovietice - Vol. 4 (Set of:Povestea lumii - Isto
Polirom
il. de Jeff West, hărţi de Sarah Park, Susan Wise Bauer, Ioana Avadanei
9789734696505
632 pagini
An: 2023
Curiozităţi ale istoriei
Meteor Press
MIHAI MANEA
9789737288820
256 pagini
An: 2023
Atentate care urmau să schimbe lumea - Vol. 1 (Set of:Atentate care urmau să schimbe lumeaVol. 1)
Orizonturi
V. P. Borovicka
9789737365408
256 pagini
An: 2023
Exil şi rivalităţi : Principele Nicolae
Corint
Diana Mandache
9786060884835
192 pagini
An: 2024
Amintiri din vremuri tulburi : 1988-1992
Evenimentul şi Capital
Tudor Pacuraru
9786306572120
240 pagini
An: 2024
Bombardamentul din 4 aprilie 1944 : cea mai mare tragedie din istoria Bucureştilor în secolul XX
Vremea
Alexandru Arma
9786060812180
236 pagini
An: 2024
Din vremea lui Tudor Vladimirescu
Humanitas
Radu Oltean
9789735083441
160 pagini
An: 2024
Locuri şi oameni din Bucureştii de ieri
Vremea
Dan Rosca
9786060812173
236 pagini
An: 2024
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024