Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Colm Toibin
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 128 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734644452
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Premiul Fundatiei „Andrei Bantas” pentru traducere din limba engleza, in cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2014
Traducere din limba engleza de Irina Bojin
Romanul Testamentul Mariei a fost nominalizat la Man Booker Prize in 2013.
Intr-o lume in care evenimentele ce separa cele doua ere au fost discutate, bogat interpretate, ecranizate, stirnind valuri de atitudini, Testamentul Mariei reia povestea femeii care ajunge sa-si vada fiul, pe Iisus Hristos, rastignit. Istorisirea cuprinde insa un registru emotional foarte fin, alaturind tandrete, melancolie, uimire, dezamagire, minie, groaza, eschiva, stupoare, revelatie, toate invocate pentru a infatisa realitatea asa cum a trait-o personajul. Testamentul Mariei se naste asadar pentru ca femeia care deja simte ca viata-i incepe sa capete rezonanta de mit se crede datoare sa spuna adevarul asa cum l-a vazut. Iar marturisirea aceasta devine calea prin care Colm Toibin nu doar dezvaluie cititorilor o viziune subiectiva, ci si readuce din Istorie o femeie cu tot omenescul din ea.
„O carte perfecta, tulburatoare, emotionanta si zguduitoare.” (The New Statesman)
„Colm Toibin se foloseste in Testamentul Mariei de cinismul romanelor lui James Joyce. Putini au avut curajul sa se imagineze observatori ai vietii Fecioarei Maria chiar in interiorul evenimen-telor ce alcatuiesc aceasta viata.” (The New York Review of Books)
„Ecoul povestii Mariei – acea femeie tacuta, ascultatoare, supusa – a supravietuit pina in zilele noastre, creind un adevarat ideal in imaginarul occidental. Prin romanul sau, Colm Toibin pune capat acestei versiuni infrumusetate si placute precum o felicitare de Craciun.” (The Plain Dealer)
Carte recomandata de
Comandă online Testamentul Mariei scrisă de Colm Toibin, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Actual. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Testamentul Mariei nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Testamentul Mariei, ce i-a adus lui Colm Toibin Marele Premiu International Metropolis bleu in 2013, are povestea proprie: intii piesa de teatru creata in Irlanda si reluata in New York, pe Broadway, s-a preschimbat apoi in roman. Ca sa scrie, Colm Tóibín a calatorit la Efes, unde se crede ca s-ia gasit refugiul Maria dupa Rastignire, mai inainte a fost la Ierusalim, a recitit Evangheliile, a parcurs scrierile unor specialisti, mai ales ale lui Geza Vermes, unul dintre marii cunoscatori ai vietii lui Isus. Apoi a ales personajul a carui voce relateaza povestea – Maria asteptindu-si sfirsitul. (...) Maria cea impietrita in durerea si judecata aspra fata de sine pare ca nu intelege si nu vrea sa inteleaga spusele ucenicilor care judeca toate cele petrecute cu fiul ei ca vointa tatalui. Tacit, ea priveste totul cu ochii unei mame al carei fiu s-a tot indepartat de ea pina cind ajunge sa le apartina altora, sa aduca o noua credinta. Testamentul Mariei propune alta viziune asupra dramei cristice, a fiului care s-a desprins de propria mama, desprindere care nu o linisteste si o lasa neimpacata pina la moarte. Ca si Copilaria lui Isus, romanul irlandezului catolic va tulbura, va deruta si-i va incita pe cititori la propria descifrare.
Testamentul Mariei este un microroman in care scriitorul irlandez Colm Toibin, unul dintre cei mai buni, a concentrat doze periculoase de transgresivitate si de iconoclasm, provocind simultan limitele fictiunii si pe cele ale dogmei crestine. A fortat aceste limite nu numai pentru ca a problematizat, prin subiectul ales, veridicitatea unor episoade biblice – iar jocul la limita apocrifelor, care provoaca dogma crestina, angajeaza, cum stim, pasiuni de tot felul si atinge usor sensibilitati religioase. (...) Modul in care Colm Toibin provoaca literatura si limitele ei nu tine, asadar, numai de subiectul ales. Tine de o intentionalitate contestatara, fara indoiala, dar si de felul in care a orientat toate mijloacele de care dispune ca prozator, toate strategiile, dar si toate convingerile, pentru a discerne o voce, in acelasi timp centrala si marginala.
Testamentul Mariei este un micro-romande dimensiunile unei nuvele, practic, care pune sub semnul intrebarii o serie de intimplari povestite in Evanghelii. Cartea aduce in scena un portret al Fecioarei Maria cit se poate de necanonic: Maria vazuta de Colm Toibin nu mai este intruchiparea resemnarii si a renuntarii, pe scurt, nu mai este mater dolorosa din Evanghelii, prezenta blajina al carei rol fixat de traditie este de a intervine pentru pacatosi pe linga Tatal din ceruri. Este o femeie insingurata, pietrificata de suferinta, care a cunoscut frica si i-a inteles puterea, care a avut indoieli si care e chinuita de evidenta unui fapt-limita: anume ca nu a putut sa se sacrifice odata cu propriul fiu.(...) Testamentul Mariei este o carte pe cit de subtire, pe atit de puternica si de bogata. Stilistic, nimic nu e incurcat in ea: frazele sint limpezi si curate, nimic nu e invalmasit la suprafata. Dincolo de litera textului se adinceste o drama traita dureros, adica omeneste, de o femeie confruntata cu o pierdere violenta si ultima.
Testamentul Mariei de Colm Tóibín rescrie drama cristica din perspectiva mamei indurerate, continuind formula romanului istoric inspirat de Evangheli.
Fiindca nu vine drept alternativa viabila pentru cititorii Noului Testament (credinciosi, curiosi, impatimiti ai lumilor fictionale ori cercetatori), Testamentul Mariei va ramine, probabil, o explorare a preocuparilor autorului pentru modalitatile in care se creeaza istoria oficiala, sub pretextul aducerii in prim-plan a unui personaj pe care el il percepe drept marginalizat de Scripturi.
Muntii Înalți ai Portugaliei
Polirom
Yann Martel
9789734660650
304 pagini
An: 2016
Se numește pasiune
Polirom
Alawiya Sobh
9789734652686
256 pagini
An: 2015
Corecţii
Polirom
Jonathan Franzen
9789734635832
552 pagini
An: 2013
Onoare
Polirom
Elif Shafak
9789734635313
392 pagini
An: 2013
Prizonierul cerului
Polirom
Carlos Ruiz Zafon, Carlos Ruiz Zafón
9789734640515
248 pagini
An: 2013
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Femeia cu fustă violet
Humanitas Fiction
Raluca Nicolae, Natsuko Imamura
9786060970361
208 pagini
An: 2022
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980