Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): Principesa Martha Bibescu , Martha Bibescu
Traducător(i): Constantin Popescu
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Esential
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 144 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734642878
Categorii: Literatura franceza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba franceza de Constantin Popescu La noua ani, poti sa iubesti atit de tare, incit, daca iubirea iti e luata, sa nu mai vrei sa iubesti deloc, niciodata, pe nimeni. Si ce daca iubesti un papagal pretios si verde, care te-a ales dintr-odata, intr-o dimineata anume, si s-a asezat pe mineca hainutei tale? Iubirea cea mare e iubirea cea mare, singura, pe viata. Papagalul verde, unul dintre romanele celebre ale printesei Martha Bibescu, e povestea unei fetite care, traind intr-o casa lipsita de iubire, se indragosteste pentru totdeauna de o pasare. E o dragoste care se implineste prea tirziu, asa cum prea tirziu se intimpla toate in viata ei, umbrita de amintirea unui frate disparut si de „pacatul cel mare“ al parintilor. Si, cind tot ce ti se intimpla e pus sub semnul unei vointe vechi, venite din strabuni, doar o iubire mare te mai vindeca. Asta daca nu e si ea parte din blestemul stramosesc… „O carte stranie, o poveste frumoasa, cu farmecul arid al unei cutiute de prizat tutun din secolul XVII.” (New York Times) „Publicat prima oara in anii 1920, in Franta, tradus apoi in engleza, Papagalul verde era pentru vremea aceea o adevarata indrazneala literara, caci vorbea despre incest intr-o poveste in care o tinara rusoaica incearca din rasputeri sa afle radacinile exilului, ale instrainarii familiei sale.” (Library Journal) Carte recomandata de
Comandă online Papagalul verde la 9,99 lei scrisă de Principesa Martha Bibescu , Martha Bibescu Constantin Popescu, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Papagalul verde nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Taina sufletului rusesc a atins-o si pe Martha Bibescu, o dovedeste micul roman Papagalul verde, in care-si alege personajele din aristocratia ruseasca, intinsa prin ramificatii complicate in toata Europa. Secrete de familie si intimplari ce se repeta dupa doua-trei generatii, obsesia legaturii de singe si credinta impinsa pina la habotnicie, vinovatia capatind proportii distrugatoare se regasesc concentrate intr-o naratiune ce aluneca sinuos spre poezie si tragedie.
Papagalul verde este o istorie indirecta a unor secvente si impresii personale transferate, abil, pe un nex epic bazat pe existenta unei povesti de familie. A unei familii aristocratice rusesti, cu tainele, dramele si fantasmele ei. Brodate pe istoria, reala, a secolului al XX-lea. Cine o stie pe Martha Bibescu din diversele jurnale nu are cum sa nu desluseasca propriile ei observatii/trairi/secvente puse pe seama unor personaje fictive, cine stie, cit de cit, istoria Europei primelor decenii din secolul trecut nu are cum sa nu discearna trama epica a unei cusute cu ata alba aventuri de familie ruso-franceze. Scrisa la persoana intii, Povestea vietii mele (p. 18) – a vocii auctoriale care, nu de putine ori, poate fi chiar a Marthei Bibescu – face ca tensiunea epica sa nu scada pe parcursul scrierii acestui roman, inceput la Venetia, pe 1 mai, si terminat la Mogosoaia, pe 27 noiembrie. Fara sa ni se spuna anul. In mod cert 1919, deci imediat dupa razboi. O cercetare atenta a biografiei Marthei Bibescu, coroborata cu multele detalii din roman, ar scoate la iveala multe surprize. Papagalul verde ar merita o atentie sporita, ca sa aiba gloria pe care La bal cu Marcel Proust a avut-o intr-o posteritate deseori nedreapta cu aceasta scriitoare.
In paralel cu dramatizarea descoperirii si a pierderii dragostei, simbolizate de intilnirea cu papagalul verde, Martha Bibescu investigheaza, in acest roman, mai mult la un nivel abstract, intelectual, interesul pentru ceea ce este asemanator si nu pentru diferenta. Este, la limita, o radiografiere mascata a pornirilor narcisiace care fac ca, in relatiile cu ceilalti, cel care e indragostit de sine insusi sa nu se caute decit pe el. In lumina asta, Martha Bibescu incearca sa trateze incestul ca si cum nu ar fi o intilnire carnala si psihologica tabu, ci una abstracta, care are legatura cu o comunicare aparte, posibila doar intre cei care-si seamana pina la contopire.
O carte indrazneata si in aceeasi masura de o sensibilitate patrunzatoare, Papagalul verde urmareste destinul unei familii rusesti expatriate, stabilite pe Coasta de Argint, in contextul exilului acestora. Protagonista isi istoriseste drama pe un ton melancolic, din perspectiva fetitei de odinioara. Ea calatoreste in permanenta in timp pentru a deslusi enigmele insingurarii ce misuna in umbra caminului indoliat. Ca o papusa intoarsa cu cheia, in amurgul vietii, rascoleste trecutul incercȃnd sa afle sursa blestemului ce rontaie vesnic la radacina arborelui sau genealogic. O iscodeste un mister in care freamata o dorinta neimplinita.(...) Avem de-a face cu un roman cu accente autobiografice, de-a dreptul fermecator, in care secretele se tes cu delicatetea primului fulg de zapada asternut pe pamint.
Maturizarea emotionala a protagonistei a purtat urma intilnirii cu papagalul, care a invatat-o ce inseamna sa-si doreasca afectiunea si sa nu o poata avea. Pe masura ce depaseste virsta copilariei, va regasi apropierea umana odata cu nasterea lui Marie, sora ei. Introducerea noului personaj feminin devine un regal de proza coborita adinc in subtilitatile sufletului uman. Abia acum Martha Bibescu isi arata condeiul sfredelitor, asemenea unui bisturiu imbracat in matase. Identificarea psihologica a protagonistei cu sora mai mica, pe care o asteapta finalul unui personaj dintr-o piesa de Ibsen, secretele ascunse ale parintilor, festele jucate de inconstientul familial si repetitia unor scenarii de viata pe linie feminina devin o lectie de psihologie transgenerationala, frumos expusa de Martha Bibescu prin niste pasaje de-o mare forta estetica.
Ferma animalelor (ediţia 2018)
Polirom
George Orwell, Ona Frantz
9789734673797
192 pagini
An: 2018
O mie nouă sute optzeci și patru. Ediția 2019
Polirom
George Orwell
9789734677160
320 pagini
An: 2019
Idiotul (ediţia a V-a)
Polirom
F. M. Dostoievski, Feodor Mihailovici Dostoievski
9789734672318
664 pagini
An: 2018
Ultima vară în oraș
Polirom
Gianfranco Calligarich
9789734684014
208 pagini
An: 2021
Sub soarele lui Satan
Polirom
GEORGES BERNANOS
9789734677733
304 pagini
An: 2019
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980
Manastirea din Parma
Eden
Stendhal
508 pagini
An: 1992
Oglinda de la hotarul Cetii Lazar
Univers
Andre Malraux
181 pagini
An: 1978
Labirintul lumii (III) Ce? - Eternitatea
Univers
Marguerite Yourcenar
298 pagini
An: 1993
L ile mysterieuse
E.E.P.R. Paris
Jules Verne
264 pagini
An: 1992
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Femeia cu fustă violet
Humanitas Fiction
Raluca Nicolae, Natsuko Imamura
9786060970361
208 pagini
An: 2022
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980