Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Gunter Grass
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Gunter Grass"
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 376 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734636365
Categorii: Literatura germana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba germana si note de Alexandru Al. Sahighian Premiul Nobel pentru Literatura 1999 Cuvintele Fratilor Grimm (2010), cel de-al treilea volum de memorii al lui Gunter Grass, foloseste drept pretext cuvintele propuse de Jacob si Wilhelm Grimm in Dictionarul limbii germane pentru a se intoarce in timp si a rememora diverse episoade din viata celor doi frati, dar si din trecutul autorului insusi. Cind sobra, cind hitra, presarata cu digresiuni intortocheate, jocuri de cuvinte sclipitoare si turnuri de fraza ingenioase, naratiunea urmareste viata atit de celebrilor Frati Grimm, ale caror povesti sint cunoscute astazi pina in cele mai indepartate colturi ale lumii – ne sint dezvaluite firile si aspiratiile lor diferite, li se confera substanta, iar cititorii ajung sa-i vada aievea, ca pe doi oameni in carne si oase. Dictionarul limbii germane, publicat intre anii 1852 si 1960 in treizeci si doua de volume, inceput de Jacob si Wilhelm Grimm la propunerea editorilor Karl Reimer si Salomon Hirzel si continuat de numerosi colaboratori, devine astfel nu doar o insiruire monotona de cuvinte, ci si o tesatura vie de vocabule vechi si noi, folosite inca sau date uitarii, in care se impletesc soaptele, ezitarile, stradaniile, revoltele, slabiciunile si bucuriile celor doi frati. „Legatura mea cu Wilhelm si Jacob Grimm merge departe in trecut. Am crescut cu basmele lor. Maica-mea m-a luat de mina si m-a dus cu ea la Danzig sa vad o piesa de teatru, o adaptare dupa Tom Degetel. Apoi, mai tirziu, cind m-am maturizat, Fratii Grimm mi-au influentat opera. Asa se face ca Tom Degetel traieste in Oskar Matzerath din Toba de tinichea. Cuvintele Fratilor Grimm va marca, fara indoiala, sfirsitul scrierilor mele autobiografice.” (Gunter Grass) „Cuvintele Fratilor Grimm este un omagiu adus Fratilor Grimm si Dictionarului limbii germane pe care au inceput sa-l scrie la inceputul secolului al XIX-lea, sapind totodata si in trecutul politic al lui Grass. Volumul de memorii ii urmeaza controversatului Decojind ceapa (2006), in care laureatul Premiului Nobel pentru Literatura dezvaluia ca la saptesprezece ani s-a inrolat in Waffen-SS.” (The Guardian)
Comandă online Cuvintele Fraților Grimm scrisă de Gunter Grass, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Gunter Grass". cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cuvintele Fraților Grimm nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Pentru fiecare zodie… un roman Balanta cu verbul-cheie a „oscila” , are de cautat Cuvintele Fratilor Grimm de Gunther Grass, descifrind cumpana intre biografiile celebrilor frati si autobiografia singularului autor german, balansul intre viata si opera, conexiuni intre eroii faimoaselor povesti si proiectia lor in proza memorialistica a unui scriitor plin de contradictii.
Cuvintele Fratilor Grimm (Editura Polirom, 2013, traducere din limba germana si note de Alexandru Al. Sahighian) este al treilea volum – dupa Decojind ceapa si Aparatul de fotografiat – dintr-un ciclu memorialistic, cu o apasata nota autobiografica, al lui Gunter Grass. Si totusi, departe de a pedala pe evocari, amintiri, portrete, rememorari si pe toata suita de ingrediente ce fac gustos si mustos un desert scriitoricesc emotional-afectiv, Gunter Grass apeleaza la un truc de mare prozator. Ia ca incipit al drumului sau prin istoria limbii, literaturii si culturii germane munca fratilor Jacob si Wilhelm Grimm, cuprinsa in Dictionarul Limbii Germane. Amalgamind in buna traditie mirceahoriasimionesca fictiunea cu realitatea, intimplarile vietilor celor doi frati Grimm, propria viata si cuvintele care au insotit toate aceste aventuri ale textului. Der Die Das-ul, spaima oricarui novice in ale germanei, devine un simpatic pretext si motor textual. Gasim de toate in aceasta aventura a limbii germane, propusa de fratii Grimm si dusa pe alte culmi de catre Grass. Faptul ca a ascuns episodul sau de junete cind a fost membru in Hitlerjugend poate deveni in acest moment irelevant. Dar nemtii sint nemti, o tin una si buna, a facut Herr GG ceva rau, sa plateasca! Schuldfrage, chestiunea vinovatiei, nu e chiar o vorba in vint la cei din Frigmania (Germania, apud Calinescu).
Astfel de „salturi in timp” va face frecvent autorul pe parcursul cartii, trecind intr-o singura fraza de la epoca Fratilor Grimm la momente din secolul XX sau chiar din propria-i viata. Va reiesi, astfel, un soi de istorie polemica a Germaniei ultimelor doua secole, in tonul incisiv si sarcastic care i-a adus numeroase contestari de-a lungul vietii. Gunter Grass are convingerea ferma ca lucrurilor trebuie sa li se spuna pe nume. (...) Astfel, in Cuvintele Fratilor Grimm, autorul face nu doar inventare si jocuri de cuvinte, ci si istoria acestora si a notiunilor pe care le definesc, aducindu-le pina la zi.(...) Desi foarte serios pe subiectele pentru care ridica vocea, de la situatia azilantilor la defrisarea padurilor si, recent, la situatia Greciei de azi, „pusa la colt” tocmai de tara sa natala, Grass se si amuza, undeva, in sinea lui, de efectul pe care-l produce asupra celorlalti socul rostirii cu voce tare a unor lucruri care deranjeaza. Dar oare nu acesta-i rolul unui intelectual, sa ridice semne de intrebare, sa provoace indoieli, sa darime confortul complacerii in ideile luate de-a gata? Grass cu siguranta reuseste acest lucru, chiar si cind nu are dreptate. Cuvintele Fratilor Grimm reprezinta, alaturi de alte carti precum Intre Germania si Germania ori Secolul meu, o completare a portretului unui artist complex, care nu s-a sfiit niciodata sa utilizeze cuvintul ca arma.
De aici, ajungem la relatia dintre biografia fratilor Grimm si (auto)-biografia lui Grass. Caci Cuvintele fratilor Grimm nu este numai o carte biografica despre doi titani ai limbii si culturii germane, si nu numai un fermecator eseu si poema de dragoste fata de limba germana, ci si un volum de memorii, in care Grass foloseste isi extinde jocurile lingvistice si amanuntele biografiei lui Jacob si Wilhelm Grimm pentru a se prezenta si explica pe el insusi. Senzatia cu care am ramas din lectura a fost cea de colaj si de inconsistenta. Cand se ocupa de fratii Grimm, Gunter Grass explora. Cand se ocupa de el insusi se auto-explica.
M-am intrebat de ce Grass pare sa se identifice cu platul Jacob mai degraba decit cu impetuosul Wilhelm. Nu par a fi apropiati temperamental, iar Jacob s-a tinut departe de politica. Secretul e chiar in opera fratilor Grimm. Desi au fost implicati reciproc in marile lor proiecte, Basmele sint preponderent ale lui Wilhelm, iar Dictionarul in coplesitoare masura al lui Jacob. Grass recunoaste influenta Basmelor asupra romanelor sale, chiar spune ca in Oskar Matzerath din Toba de tinichea se regaseste Tom Degetel, dar in aceasta carte nu e atit un narator, cit este Stapinul cuvintelor. Cu care se joaca nestingherit si coplesitor.
Philomela a dus Steagul
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Gotthold Gloger
624 pagini
An: 1956
Opere, Volumul I - Castelul Rodringada
Pallas
Karl May
402 pagini
An: 1994
Heinrich Heine - Vestitor al Timpurilor Noi
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Dumitru Hincu
292 pagini
An: 1956
Anii de Drumetie ai lui Wilhelm Meister, Volumul I
Minerva
Johann Wolfgang Goethe
204 pagini
An: 1984
Anii de Drumetie ai lui Wilhelm Meister, Volumul al II-lea
Minerva
Johann Wolfgang Goethe
254 pagini
An: 1984
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996