Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 29,00 LEI
Autor(i): Dumitru Teodorescu
Editura: Marist
Colecția: Istoria adevarata
Anul apariției: 2013
Categorii: Istorie, Biografii - Memorialistică
Repartizat ca și sublocotenent în Batalionul 7 “Ioan Buteanu” din Brigada a 2-a Munte (ulterior Divizia 2 Munte) condusă de legendarul general Ion Dumitrache, sublocotenentul Dumitru Teodorescu va lua parte din plin la întreaga epopee a acesteia, descriind în amănunt drama retragerii din Ardealul cedat ungurilor în 1940, precum și zilele de înălțător eroism și vitejie începând cu vara lui 1941. Herța, Vierhovovca – Savinți (între Nistru și Bug), Malaja Bielosjorka, apoi în 1942 în Caucaz, la râul Baksan, cota 910, apoi Nalcik și Alagir, episoade de lupte și jertfe în care vânătorii de munte s-au acoperit de glorie și au dat imense sacrificii pentru țară. Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu clasa a III-a prin Decretul Regal nr. 445 din 12 februarie 1942, Dumitru Teodorescu va lupta mai departe pentru țară, atât în Campania din Est, cât și Campania din Vest, până în Munții Tatra. A fost de trei ori rănit în luptă, dar de fiecare dată a revenit alături de soldații săi, vânătorii de munte din Batalionul 7, pentru a-și face pe mai departe datoria față de țară.
“Va fi poate ora unu după miezul nopţii, când bubuituri de grenade din categoria celor cu coadă, aruncate de inamic sparg liniştea nopţii. Tavi s-a ridicat deja în genunchi şi trage cu pistolul mitralieră. Strig doar „FOOOC!”, din toate puterile şi în acelaşi timp îl trag de picior pe Tavi, strigându-i: „Tu nu poţi să tragi adăpostit?”
In faţa atacului inamic, un urlet sălbatic, inexplicabil pentru mine, a izbucnit din toate piepturile vânătorilor de munte. Apoi, nu s-au mai auzit decât bubuiturile grenadelor aruncate de ambele părţi şi clănţănitul armelor automate. Gloanţe trasoare roşii, ale noastre, şi albe-verzi ale inamicului, ţes o pânză de loc deasupra luptătorilor. Ai noştri sunt net avantajaţi, trăgând din gropi, adăpostiţi în timp ce inamicul atacând din picioare, este complet expus focului nostru distrugător. Puţine minute a ţinut năvala duşmanului, dar nouă ni s-a părut o veşnicie! Respirăm liniştiţi! Pe alocuri, cadavre de-ale inamicului doar la câţiva metri de armele nostre de foc.”
Comandă online Mandria vanatorului de munte. Memorii de razboi la 29,00 lei scrisă de Dumitru Teodorescu, tiparită la editura Marist face parte din colecția Istoria adevarata. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Mandria vanatorului de munte. Memorii de razboi nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Napoleon Bonaparte: viata sentimentala
Gryphon
Levy Arthur
114 pagini
An: 1990
Robespierre (Fr. Sieburg)
Librariei Universala Alcalay
Friedrich Sieburg
247 pagini
Biografii inlacrimate. Destine tragice..., Volumul al II-lea
Alma
Nicolae A. Andrei
471 pagini
An: 2010
Maretia si amaraciunile unei victorii. Memorii
Cartea Romaneasca
Georges Clemenceau
372 pagini
An: 1930
Constantin Mille tineretea unui socialist
Politica
Tiberiu Avramescu
422 pagini
An: 1973
Contributii la cunoasterea istoriei colegiului national Fratii Buzesti (1882-2005), Volumul al IV-lea
MJM
Adrian Butoi, Nicusor Stanciu
656 pagini
An: 2005
Figuri ilustre din perioada Renasterii
Albatros
534 pagini
An: 1972
Napoleon Bonaparte: viata sentimentala
Gryphon
Levy Arthur
114 pagini
An: 1990
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981