Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): George Panu
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 656 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734639434
Categorii: Arta / Cultura, Biografii - Memorialistică, Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Editie ingrijita, prefata si tabel cronologic de Z. Ornea Scrise din pozitia de adversar politic al conservatorilor junimisti, Amintirile lui George Panu au contribuit, potrivit lui E. Lovinescu, la fixarea societatii literare in constiinta publica si l-au transformat pe autor in cel mai important memorialist al gruparii. Tabloul spiritual al „Junimii” este reconstituit prin descrierea momentelor sale cheie – banchete aniversare, prelegeri, primul ministeriat al lui Maiorescu, politica printre junimisti –, dar si prin portrete celebre – Eminescu, Creanga, Pogor, Alecsandri sau Carp. Aparute initial in publicatia Saptamina, marturiile lui George Panu dovedesc intuitie de gazetar experimentat si captiveaza cititorul prin farmecul relatarii si detalii mai putin cunoscute din istoria gruparii. „Amintirile lui G. Panu se refera – strict vorbind – la numai trei ani din viata «Junimii» (1872-1875). Li s-ar putea deci reprosa ca nu sint suficient de concludente sau ca sint lacunare. Observatia ar putea fi inregistrata, daca am sta inaintea unei cronici sau a unor procese-verbale comentate. Scrierea lui Panu tine insa de o alta increngatura, in care climatul particular e acel al memoriilor, cu tot ceea ce semnifica si presupune genul. Autorul opereaza cu material si personaje reale, expunerea e directa, iar fabulatia pastreaza (pentru perioada circumscrisa) cronologia stricta a evenimentelor. Asa cum au fost (sau tocmai de aceea), voit dezlinate, repudiind organizarea metodica, deloc calofile, Amintirile lui Panu au ramas. Nu numai ca un document doldora de informatii si un tablou psihologic, de atmosfera, al ilustrei grupari, ci ca o pagina cu totul notabila a literaturii noastre memorialistice.” (Z. Ornea)
Comandă online Amintiri de la Junimea din Iași la 9,99 lei scrisă de George Panu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Amintiri de la Junimea din Iași nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
In aceasta privinta, cartea lui Panu e providentiala pentru surprinderea tiparului spiritual al Junimii, cu conditia sa iesi din logica bagatelei si sa intri in pielea unui contemplator de intimplari grave. Tot ce se intimpla in cartea lui Panu e indeosebi serios, in ciuda bramburelii voioase ce se desprinde din paginile ei. Fara predispozitia spre lectura sobra, Amintirile lui Panu nu par a fi decit niste povesti hazoase despre frivolitatea artistilor ieseni.
Si Panu, ca disident nostalgic, si Negruzzi, ca factotum de o greu imaginabila fidelitate, au facut ca fenomenul junimist sa beneficieze, in istoria literaturii romane (si, automat, in istoriile literaturii romane) de un tratament autonom. Faptul e rarissim si, daca socoteala mea e corecta, s-a mai intimplat doar de doua ori intr-un secol si jumatate: cu Sburatorul lui Lovinescu si cu Cenaclul de Luni. Altminteri, piata ideilor de la noi e destul de ostila manifestarilor de grup (de unde si larga paleta de sinonime conspirationiste care inlocuiesc de obicei acest termen neutru). Scriitorii romani, cu atit mai mult cei canonici, sint luati cu penseta, unul cite unul, si izolati de contemporanii lor. Le sint dedicate medalioane perfect etansate, care exclud orice forma de dialog cultural.
Mult mai tirziu, cind i-am recitit amintirile, Panu mi s-a parut vioi stilistic, stapin pe condeiul lui si, cum zicea Zigu Ornea, o sursa alternativa despre cenaclul junimistilor unde se coceau la foc mic idei conservatoare care aveau sa se transforme ulterior in doctrina de partid, chiar daca la acea vreme Maiorescu se mira, poate sincer: „Ce are a face literatura cu politica!?”. Ceea ce mi l-a facut simpatic a fost curajul lui de polemist care s-a pus pina si cu Voda, incit era sa intre la basca din cauza asta. Panu a fugit la Paris ca sa scape de puscarie. Carol I l-a iertat cind liberalul cu vederi republicane s-a intors in tara, dar n-a uitat, asa ca atunci cind batrinul Panu a fost propus pentru un post de ministru, regele l-a respins net, pe temeiul ca nu poate fi ministru cineva care a tradat prin sustragere de la pedeapsa legea din tara sa. Nu s-a gasit nimeni sa-i explice atunci regelui ca fuga in strainatate era o cuminte traditie autohtona careia pina si altfel temerarul Panu ii daduse curs.
Totul este infatisat cu mult umor, intr-o maniera libera si dezinhibata. Memorialistul se dovedeste un ironist desavirsit, mai ales atunci cind creioneaza caractere. Nimic nu scapa ochiului foarte atent la detalii si, in acest fel, autorul reuseste sa contureze veridic fenomenul literar si cultural in cauza. (…) Capitolele ce compun amintirile lui George Panu sint scurte si sintetice. Acest mod de organizare a informatiilor imprima dinamism scrierii, iar judecatile personale completeaza sau definitiveaza o serie de alte conceptii, de data aceasta evocate. Valoarea scrierii lui Panu rezida si in universul socio-uman extrem de ofertant pe care il exploateaza la maximum. Memorialistul are materie prima pentru o fresca insufletita.
Din viata animalelor
Ion Creanga
George Panu
86 pagini
An: 1972
Călători români și călătoriile lor în secolul al XIX-lea
Polirom
Mircea Anghelescu
9789734674718
350 pagini
An: 2018
Amintirile colonelului Lăcusteanu
Polirom
Grigore Lăcusteanu
9789734640836
320 pagini
An: 2015
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Patru ani de decanat (2015-2019) Panegirice, cuvantari, decizii si articole
Sitech
Lucian Bernd Sauleanu
208 pagini
An: 2019
Zece povesti ale Renasterii
Meridiane
Iulia Statica
148 pagini
An: 2005
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Giuseppe Verdi
Tineretului
Dan Vulcan
332 pagini
An: 1959