Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 32,95 LEI
Autor(i): Andrei Makine
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 272 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734634064
Categorii: Literatura franceza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba franceza de Daniel Nicolescu O femeie care trebuie iubita... O femeie care trebuie aparata... O femeie careia barbatii i-au dorit trupul si pe care au invidiat-o pentru puterea ei extraordinara. O femeie care inca trezeste pasiuni: Ecaterina cea Mare. Si o asemenea pasiune il impinge pe tinarul regizor rus Oleg Erdmann sa dezlege misterul care o inconjoara pe tarina admirata de Voltaire, Cagliostro ori Casanova. Cine a fost cu adevarat Ecaterina cea Mare? O desfrinata cu tendinte nimfomane? Sau un suveran luminat care a reformat Imperiul Rus, transformindu-l intr-o mare putere europeana? Dincolo de toate aceste clisee, investigatiile lui Erdmann aduc la lumina dramele intime ale celebrului personaj istoric, constituindu-se intr-un roman memorabil, care transcende biografia, revelind totodata libertatea de a trai si de a iubi. „Cu un aer de pustoaica, sufla intr-o bucla care ii gidila obrazul… In ultima vreme, observa detalii pe care nu le-ar fi luat niciodata in seama inainte sa se fi apucat sa scruteze, cu atentie maladiva, viata Ecaterinei. Cea pe care istoricii o numesc «Messalina ru-soaica» si care, pentru Oleg, redevine o copilita de altadata – o mica printesa germana privind cum cade zapada peste Marea Baltica…” (Andrei Makine) „Andrei Makine cultiva un stil elegant, desi nu intotdeauna usor de patruns. Viziunea sa este pe atit de nemarginita, pe cit de bine stapinita este proza.” (The Guardian) „Makine isi are locul sau pe raftul marii literaturi universale, intre Lermontov si Nabokov, poate cu citeva volume in spatele lui Proust.” (The Atlanta Journal)
Comandă online O femeie iubită la 32,95 lei scrisă de Andrei Makine, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Actual. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul O femeie iubită nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Andrei Makine jongleaza, cum spuneam, cu cele doua planuri: planul prezentului si planul istoric, un plan al trecutului, reusind sa imprumute concretete si intimitate unei figuri pierdute in negura timpului. Pe Makine – mai exact pe tinarul regizor rus Oleg Erdmann, un soi de alter ego al sau – il intereseaza ce se afla dincolo de glorie si de stralucirea puterii, ce drame si ce iubiri ascunde tarina cu tendinte pare-se nimfomane, supranumita de istorici „Messalina rusoaica” (exista marturii care vorbesc de cel putin 12 amanti ai tarinei, mult mai tineri). Intregul roman se construieste in contrapunct, trecind de la un plan (prezentul lui Oleg Erdmann) la celalalt (timpul istoric al Ecaterinei a II-a), de la intimitatea budoarului (unde tarina isi primeste tinerii si chipesii amanti) la spatiul public al tronului, al manifestarii puterii.
Probabil cel mai bun roman, dupa parerea noastra, al rusului Andrei Makine, care traieste din anii 80 ai secolului trecut in Franta. A aparut in 2013 si a fost de indata publicat si de Polirom), intr-o traducere, o spunem de la inceput, remarcabila, semnata de Daniel Nicolescu. Un roman in care fragmentul de istorie de acum mai bine de doua veacuri se imbina cu istoria contemporana intr-un mod admirabil – ce se intimpla atunci si ce se intimpla acum fiind la fel de complicat, plin de intelesuri multiple. (...) O carte de o eruditie melancolica, dublata si de o critica necrutatoare a prezentului, efervescenta secolului al XVIII-lea se confrunta cu vitalitatea violenta a lumii de azi.
Planul istoric e mai degraba unul metaforic, pentru ca Ecaterina e un soi de metafora pentru el, o prisma, un telescop prin intermediul caruia poate vedea si judeca prezentul. Pentru ca ea a trait si a incercat absolut totul, iata ce e interesant la femeia aceasta. Inclusiv in privinta existentei sale personale, private: era o femeie exuberanta, in plan sentimental, senzual, sexual. In ce priveste iubirile sale, se poate spune ca a trait tot ce se putea trai. La fel in plan politic: e o tinara nemtoaica ajunsa in fruntea unui imperiu imens si care stie sa conduca! Care stie sa guverneze fara sa ucida: pe vremea aceea, nu exista gulag si pedeapsa cu moartea fusese abolita, pe cind in cea mai mare democratie a lumii, SUA, ea exista, de pilda, astazi. Or ea a scris citeva articole in sensul acesta – fiindca era si o jurnalista, a fondat publicatii si a scris chiar ea in ele.
Importanta este aceasta memorie creatoare, chiar fara sa stim. Memoria noastra este scriitorul din noi, artistul din noi. Acest creator ia trecutul si creeaza ceva cu el. Dar nu toata lumea poate povesti. Daca v-as cere sa-mi povestiti episodul cel mai fantastic din copilaria dumneavoastra, mi-ati spune ca a fost o zi pe malul marii, la Constanta, de exemplu. Dar cum sa scrii despre acest episod ca sa devina literatura? Misiunea scriitorului in asta consta. Am valiza cu memorii, dar asta nu inseamna ca-i totul gata. Da, este acolo: anul ala am fost la Constanta, anul celalalt la Cluj... Dar cum sa scrii ca sa devina o opera literara?
Intorcindu-se la romanul popular, fara fasoane postmoderniste, Makine face, in O femeie iubita, un tur de forta stralucitor si convingator, de la Iluminismul a la russe al Ecaterinei la democratia si capitalismul a la Eltin, din noua Rusie. O intoarce pe toate fetele pe tarina prietena cu Voltaire, care si-a cautat toata viata marea iubire, schimbind barbatii pina le-a pierdut sirul, in timp ce urmareste tribulatiile regizorului care cauta si el ceva, filmul vietii sale, intr-o Rusie care se occidentalizeaza tragi-comic, lepadindu-si traditiile sau aducindu-le prin falsificare, incit pina si pravoslavnica vodca devine de nerecunoscut.
Muntii Înalți ai Portugaliei
Polirom
Yann Martel
9789734660650
304 pagini
An: 2016
Se numește pasiune
Polirom
Alawiya Sobh
9789734652686
256 pagini
An: 2015
Corecţii
Polirom
Jonathan Franzen
9789734635832
552 pagini
An: 2013
Onoare
Polirom
Elif Shafak
9789734635313
392 pagini
An: 2013
Prizonierul cerului
Polirom
Carlos Ruiz Zafon, Carlos Ruiz Zafón
9789734640515
248 pagini
An: 2013
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980
Oglinda de la hotarul Cetii Lazar
Univers
Andre Malraux
181 pagini
An: 1978
Labirintul lumii (III) Ce? - Eternitatea
Univers
Marguerite Yourcenar
298 pagini
An: 1993
L ile mysterieuse
E.E.P.R. Paris
Jules Verne
264 pagini
An: 1992
Cinq semaines en ballon
E.E.P.R. Paris
Jules Verne
228 pagini
An: 1992
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996