Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Natsuo Kirino , Katsuo Kirino
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 256 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734638970
Categorii: Literatura orientala, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba japoneza si note de Florentina Toma Departe, la sud de Honshu, se gaseste insula cea mai apropiata de rasarit din arhipelag. Locuitorii ei se supun asprimii vietii si regulilor insulei. Nu insa si Namima, o fetita care afla mai intii cu uimire ca sora ei avea sa devina Mare Preoteasa, iar apoi cu groaza ca ea insasi urmeaza sa fie miko pe tarimul intunericului. La saisprezece ani, cind reuseste sa fuga de pe insula, crezindu-se in sfirsit fericita si la adapost de orice cruzime, sotul ei o ucide, iar spiritul Namimei ajunge in locul unde se aduna toti cei care mor neimpacati, plini de regrete. I se deschide – si ni se deschide – astfel poarta catre mit, caci o va sluji acolo chiar pe Izanami, zeita lumii adincurilor, ea insasi un destin in care iubirea feroce se impleteste cu razbunarea amara. Tesind firele unor povesti despre viata si moarte, intuneric si lumina, yin si yang, Cronica zeitei aduce alaturi sensuri ale iubirii omenesti si avataruri ale unor iubiri avindu-i ca eroi pe zei. „Natsuo Kirino stie sa umple scena pe care evolueaza personajele romanului cu o atmosfera de nesiguranta si neincredere. In miinile ei pricepute prapastia dintre barbat si femeie devine mai mare decit ruptura dintre oameni si zei. Cronica zeitei e o poveste in afara timpului, plina de suspans si emotii tulburatoare, de furie si patos in lupta pe care femeile trebuie s-o dea in fiecare zi, lupta care, se pare, exista din momentul nasterii umanitatii.” (The Guardian) „Aventura lui Kirino pe tarimul povestilor populare aduce aminte de romanele ei mai vechi, mai ales prin personajele feminine care, nedreptatite de iubitii lor, se opun conventiilor societatii si lupta impotriva nedreptatii.” (Booklist)
Comandă online Cronica zeiței scrisă de Natsuo Kirino , Katsuo Kirino, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Actual. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cronica zeiței nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Romanul scriitoarei Natsuo Kirino pare un mit, in care dramele umanitatii au fost sacralizate, in ciuda framintarilor puternic infipte in profan. Totusi, pentru a le capta interesul si celor sceptici in fata unei fictiuni ancorate in realismul magic, scriitoarea introduce suspansul (a carui tehnica a exersat-o pe vremea cind scria romane politiste), si fatetele realitatii brutale, zarite printr-o perdea cetoasa intinsa pe indepartata insula de unde vin protagonistele. Intre basm si poveste horror, Cronica zeitei pastreaza linia simpla si clara a legendelor. In loc sa intinda actiunea pe mai multe generatii, Natsuo Kirino s-a concentrat asupra simbolurilor vechii Japonii, pline de bogatia interpretarilor personale si de originalitate. Romanul ei pare mai mult o poveste inflorita de niste pescari aflati pe malul unei lagune cu ape fertile, dar intunecate. Pastreaza culoarea si expresivitatea basmelor populare din cultura sino-japoneza, prin care limpezimea si atmosfera terifianta isi dau mina intr-o legatura fireasca.
Povestea e destul de ampla, se intimpla foarte multe lucruri si cu mult suspans intr-un spatiu oarecum restrins . Centrul intimplarilor ar fi insula de pe care vine tinara miko, iar timplu, fiind vorba de o poveste in regimul fantasticului, nu tine seama de o cronologie liniara. Intregul nucleu al cartii vizeaza procesul prin care, dintr-un atasament aparent de neclintit, doua entitati (oameni sau zei, e cam acelasi lucru), ajung sa lucreze unul impotriva celuilalt. Pentru ca unul a lucrat, mai intii, impotriva celuilat. Finalul e ermetic, sau cel putin deconcertant, dar twistul feminist al povestii e acolo. Ultimul rind al cartii e adresat muritorilor, care sint indemnati sa preamareasca teribila zeita a Intunericului. „La incercarile prin care a trecut ea sint supuse toate femeile.“ Tragedia e rescrisa, mitologia revigorata cu niste tonice pop si, in multitudinea de semnificatii pe care ciclul nasterii si al mortii, dinamitat de eros, il genereaza, un lucru e limpede: cea care seamana moarte si raspindeste frica pretutindeni a dat, la un moment dat si dragoste, si viata, pierzind totul.
Cronica zeitei de Natsuo Kirino intoarce romanul spre virsta cea veche a epopeii, povestind intimplari cu zei si zeite, din vremuri stravechi. Scriitoarea transpune in roman miturile japoneze, dezvaluind ca zeii insisi se lasa purtati de sentimente puternice, daca nu violente, precum iubirea si ura, dorinta apriga de razbunare si mila. Dar personajele cele mai interesante sunt cele care-i slujesc si-i venereaza pe zei.
Am zis Japonia? Ei bine, cine se asteapta la exotism va gasi din plin. Cautarea acestuia poate fi o „scuza” mai mult decat onorabila pentru lectura acestui volum. De asemenea, cine cauta literatura de calitate chiar asta va gasi, cu amendamentul ca provine din alt spatiu cultural, non-european si non-american. Apoi, amatorii de referinte culturale si spirituale nipone vor face o cura zdravana de shintoism, gratios oferita de o autoare nativa, nu de un scriitor occidental. Sa mai mentionam si faptul ca cine este dispus sa savureze o poveste de dragoste va avea parte de mai multe, cateva dintre ele efectiv zguduitoare. Si, nu in ultimul rand, cautatorii de aventuri care sa te tina cu sufletul la gura vor gasi asa ceva pe saturate in romanul lui Natsuo Kirino. (...) Cum spuneam, Natsuo Kirino este o scriitoare inteligenta si abila, capabila sa multumeasca, ba chiar sa incante, numeroase tipuri de cititori. Tocmai de aceea, oricat de dificil este, merita a fi tradusa in continuare. Legat de asta, se cuvine sa incheiem recunoscand meritele Florentinei Toma, care a oferit acestui roman o stralucitoare versiune in limba romana.
Muntii Înalți ai Portugaliei
Polirom
Yann Martel
9789734660650
304 pagini
An: 2016
Se numește pasiune
Polirom
Alawiya Sobh
9789734652686
256 pagini
An: 2015
Corecţii
Polirom
Jonathan Franzen
9789734635832
552 pagini
An: 2013
Onoare
Polirom
Elif Shafak
9789734635313
392 pagini
An: 2013
Prizonierul cerului
Polirom
Carlos Ruiz Zafon, Carlos Ruiz Zafón
9789734640515
248 pagini
An: 2013
Gindirea hittita in texte
Stiintifica si Enciclopedica
360 pagini
An: 1986
Zidul de bronz
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Liu Tin
300 pagini
An: 1956
Ospatul lui Confucius - Versuri, Povestiri, Teatru
Editura pentru Literatura Universala
Go Mo-jo
352 pagini
An: 1965
Pusca de vinatoare
Editura pentru Literatura Universala
Yasushi Inoue
82 pagini
An: 1969
Inchipuirile lunii si ale ploii
Univers
Ueda Akinari
235 pagini
An: 1984
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997