Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 18,25 LEI
Autor(i): John Steinbeck
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "John Steinbeck"
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 128 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734637393
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Irina-Ruxandra Popa
Premiul Nobel pentru Literatura 1962
Poveste de o simplitate clasica, nascuta dintr-o legenda mexicana, Perla exploreaza secretele firii umane, adincurile intunecate ale raului si luminoasele posibilitati ale iubirii.
„Perla are distinctia si sinceritatea pe care le gasim in tot ce scrie Steinbeck.” (The New Yorker)
„Lucrul la Perla a fost neobisnuit si i-a consumat lui Steinbeck mare parte din energiile creatoare. Obisnuia sa vorbeasca de ea ca despre un experiment pe care-i era teama ca-l va sfirsi rau. Dar odata terminata, la finele lui ianuarie 1945, a scris cu modestia lui obisnuita: Cred ca e o poveste aspra, careia nu-i lipsesc strafulgerarile de frumusete.” (Linda Wagner-Martin)
„Scriitorul trebuie sa creada ca meseria lui este cel mai important lucru din lume. Si trebuie sa se tina legat de acest gind, chiar daca stie ca-i o iluzie.” (John Steinbeck)
Comandă online Perla la 18,25 lei scrisă de John Steinbeck, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "John Steinbeck". cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Perla nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Perla (Editura Polirom, 2013, traducere din limba engleza de Irina-Ruxandra Popa) este pentru John Steinbeck ceea ce a fost Moby Dick pentru Melville si Batrinul si marea pentru Hemingway. Infruntarea literara a unei eterne teme a existentialului. O parabola despre destin. Si despre neputinta omului, de ieri si de azi, de a infringe fatalitatea, vointa Celui de Sus, nu se stie bine a cui. Dincolo de noi, traitorii de pe acest pamint, dincoace de intimplarile care ni s-au dat sa le traim. Perla este un roman scurt si dens, extrem de economicos sub raportul mijloacelor stilistice utilizate, fara parantezele eseistice la care ar invita, poate, subiectul.
Perla capata nuantele inselatoare ale unei legende, contine intelepciunea unei parabole si inceputul duios al unui basm despre tihna visata de oamenii cumpatati in fata ispitelor, dar nesatiosi cind au dat peste lada miturilor pastrate. Sint oamenii unui Mexic scindat intre tenacitatea mercantila a conchistadorilor si mostenirea vechilor precolumbieni, ai caror urmasi au fost impinsi la marginea societatii si a „oraselor din piatra si tencuiala”. John Steinbeck a scris un roman acaparant, de-o luminozitate cutremuratoare. (...) Pietrele scumpe si perlele sint valoroase atita vreme cit pot intretine legende in mintea privitorilor. Steinbeck reuseste sa deturneze nascocirile febrile ce-au roit mereu in jurul obiectelor pretioase in directia unei scrieri de la care pornesc interpretari nesfirsite. Perla devine simbolul unei lupte personale impotriva segregarii culturale, deoarece simplul act de vinzare-cumparare devine un razboi subtil intre mostenitorii conchistadorilor si bastinasi, dar si un simbol al psihicului macinat de patimi si temeri.
Perla este un roman destul de atipic pentru Steinbeck, cel putin pentru cit am citit eu din el. Cupa de aur se apropie ca stil, dar tot nu este atit de diferit de ceea ce scrie si felul in care scrie acest autor in mod normal. Daca pe coperta nu era tiparit clar numele lui, as fi putut jura ca citesc ceva scris de Gabriel Garcia Marquez. Nu vorbim de realism magic ca in cazul lui Marquez, insa atmosfera creeata pare aproape ireala. Povestea Perlei este relativ simpla, spusa in ceva mai mult de o suta de pagini, insa subiectul este atit de complex incit zugraveste toate trairile umane posibile.
Succesul de public si de critica al nuvelei – semnul unui interes de lectura pe care scriitorul nu l-a anticipat atunci cind a redactat textul – lasa loc si unor interpretari de mai mare subtilitate. Kino reprezinta umanitatea redusa la esente, in interiorul careia se distinge un arhetip schizoid, al binelui si raului ingemanate pina la indistinct. Prin urmare, ipostazele in care il gasim pe individ de-a lungul existentei sale sint doar activarile temporare ale uneia sau alteia dintre dimensiunile modelului ambivalent prim, in functie de stimulii oferiti de viata propriu-zisa. In esenta, avem aici parabola arhetipala a coruperii inocentei, a mitului salvarii prin pauperitatea neprihanita. O idee, sa recunoastem, fascinanta pentru stingismul universal, cu atit mai mult cu cit ea s-a grefat, in timp, pe irepresibila inclinatie a omenirii catre utopie.
John Steinbeck crede cu tarie in arta scrisului si asta se vede in fiecare din frazele lui perfecte, fara niciun cuvint pus la nimereala. Pentru Perla a muncit mult, s-a documentat atent, scrierea ei a fost o munca sisifica, dar nu pentru asta a cistigat premiul. Perla este una dintre acele carti mitice, ritualice, care vorbesc de un adevar transcedental, dincolo de sensul prim al lecturii. (…) Cintecul sau, acest ecou al spiritului, se transforma, inglobeaza parti meschine, reflecta dorinte. Odata cu perla intra in viata linistita a lui Kino neincrederea, tumultul, neputinta, frica, fuga. Daca pina acum viata sa se invirtea in jurul fiului sau si, cumva, toate le ajungeau si totul era bine, odata cu gasirea perlei totul se invirte in jurul acesteia, ca si cind Kino n-ar mai putea trai fara averile inestimabile pe care le-ar fi luat pe perla. Averi presupuse, reflectate de mirajul perlei, pentru ca, in final, Kino va fi mai sarac decit la inceput. Inestimabil mai sarac.
La rasarit de Eden, Volumul I
Minerva
John Steinbeck
386 pagini
An: 1973
La rasarit de Eden, Volumul al II-lea
Miron
John Steinbeck
429 pagini
An: 1992
Eu si Charley descoperim America
Tineretului
John Steinbeck
230 pagini
An: 1967
Fructele miniei, Volumul I
Pentru Literatura
John Steinbeck
333 pagini
An: 1963
Strada Sardinelor
Litera
John Steinbeck, Ioana‑Miruna Voiculescu
9786063373657
240 pagini
An: 2021
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Femeia cu fustă violet
Humanitas Fiction
Raluca Nicolae, Natsuko Imamura
9786060970361
208 pagini
An: 2022
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980