Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 48,12 LEI
Autor(i): Ioan Pop-Curseu
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 512 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734638000
Categorii: Antropologie / Etnologie, Sociologie, Sociologie, Carte nefolosită
Nominalizare la Premiile revistei Observator cultural, editia 2014, sectiunea „Eseistica/ Publicistica”
Desi se defineste ca rationalista si tehnologica, eficienta si birocratica, cultura europeana contemporana continua sa vehiculeze numeroase forme de traire si intelegere a supranaturalului. Revenirea in forta a vrajitoriei, spiritismului sau divinatiei demonstreaza ca in omul secolului XXI supravietuieste si este inca activ un vechi fond de credinte pagine. Magia si vrajitoria, in interactiunea si opozitiile lor sedimentate de-a lungul timpului, permit evidentierea unor mecanisme istorice, sociale, culturale si estetice complexe: in speta, cele care pot fi constatate de istorici si antropologi in cazul poporului roman. Dincolo de descrierea si analizarea, pe baza unui bogat material documentar, a fenomenelor magiei si vrajitoriei in context romanesc, volumul isi propune sa decripteze modalitatile in care cultura romana – deosebindu-se astfel de cele cu care se invecineaza sau se inrudeste – gestioneaza accesul la supranatural, felul cum gindeste si descrie supranaturalul, cum il reprezinta in diferite credinte religioase, mituri, eresuri, legende, forme artistice. Perspectiva, extrem de ampla, cuprinde, alaturi de cultura populara, si productiile literare si artistice culte romanesti.
„De-a lungul timpului, diverse aspecte ale vrajitoriei in cultura populara romaneasca au fost studiate de mai multi savanti de renume: B.P. Hasdeu, N. Densusianu, Moses Gaster, Sim.Fl. Marian, Tudor Pamfile, Artur Gorovei, I.-A. Candrea, Gh. Pavelescu, Petru Caraman, Mircea Eliade, I.P. Culianu s.a. Istoria vrajitoriei si a magiei in spatiul carpato-dunarean este imemoriala, iar rolul lor in cultura romaneasca – traditionala si moderna – este imens. Printr-o abordare interdisciplinara, din perspectiva istorico-antropologico-literara, Ioan Pop-Curseu propune o cartografiere foarte utila a acestui vast continent.” (Andrei Oisteanu, autorul volumului Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca, 2013)
„Cercetarea de fata, conceputa la interferenta conceptelor de magie si vrajitorie, pe de o parte, respectiv de cultura scrisa, oficiala, centrala, si cultura orala, alternativa, marginala, pe de alta parte, se pozitioneaza intr-un loc geometric extrem de fertil, propice disecarilor conceptuale subtile si analizelor de texte surprinzatoare prin aplicarea unor perspective interpretative inuzuale. La un moment istoric in care – ma refer aici la spatiul romanesc in primul rind – intre cercetatorii culturii majore, ai literaturii in special, si cei ai culturii orale, de factura folclorica, par sa se manifeste mai multe diferente decit intrepatrunderi, iar acesta este in primul rind rezultatul eforturilor de situare a cercetarilor pe teritorii disciplinare distincte (istoria literaturii, studiile de teorie si hermeneutica literara pentru primul domeniu, respectiv antropologia culturala si etnologia pentru al doilea), Ioan Pop-Curseu nu ezita sa vorbeasca despre cele doua tipuri culturale ca alcatuind o solidaritate agreabila si traverseaza cu eleganta frontiere care pentru cei mai multi cercetatori ai acestei tematici ar putea parea inatacabile.” (Otilia Hedesan)
Comandă online Magie și vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalități la 48,12 lei scrisă de Ioan Pop-Curseu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Magie și vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalități nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Volumul lui Ioan Pop-Curseu – Magie si vrajitorie in cultura romana – este un demers fluid, un periplu documentar si interpretativ, ce dovedeste capacitate sintetica, asociativa si comparativa (integrind diverse surse si tipuri de discursuri), pus in pagina in mod accesibil si relaxat (cititorul este ajutat sa simta atmosfera si prin ilustratii graitoare), cu ancorari in realitatile culturale romanesti, unde magia si vrajitoria ramin si ele o opera deschisa, atita timp cit omul va fi pentru el insusi o problema.
Pe scurt, Magie si vrajitorie in cultura romana este o carte cu adevarat exceptionala. Ea are talia antropologiilor si studiilor culturale cu adevarat savante, interdisciplinare, ale ultimelor decenii occidentale. Asadar, este cu adevarat moderna, de calibru si competitivitate mondiala, iar promovarea ei prin traducere ar impune-o intr-un circuit academic de top.
Cartea de fata e rodul unei pasiuni vechi si tenace privitoare la magie si vrajitorie, nascuta in mine inca de la cele mai timpurii lecturi. Manifestata in forma ludica in volumele anterioare, pasiunea respectiva se concretizeaza acum intr-un studiu de mare anvergura, in care am incercat sa sistematizez modalitatile diverse de gestiune a supranaturalului in cultura romana, de-a lungul istoriei. Dimensiunea fantasmatica paleste asadar in fata efortului rational de a intelege in ce masura magia si vrajitoria au fost generatoare de forme culturale, cum au functionat acele forme, de ce si cind s-au perimat... Chiar daca am imprumutat metode din diverse cimpuri ale cunoasterii (istoria mentalitatilor, antropologie, lingvistica, literatura), m-am straduit ca perspectiva propusa asupra fenomenelor studiate sa ramina unitara. Ceea ce nu a „evoluat” fata de cartile precedente e o libertate eseistica a scriiturii.
Ar mai fi de adaugat si contextul actual al cercetarii: subiectul este marginal in cercetarea europeana, dar beneficiaza de contributii de relief in cercetarea romaneasca, desi majoritatea acestora privesc latura folcloric-antropologica, si nu pe cea istorica, raminind, pe de alta parte, niste abordari deficitare teoretic. In concluzie, autorul asuma programatic remedierea, macar partiala, a unora dintre aceste stari de fapt, propunind un model teoretic interpretativ si acordind atentie istoricitatii magiei si vrajitoriei documentate din perspectiva etnologica. Astfel, cartea lui Ioan Pop-Curseu apare ca fiind una dintre acelea care incearca si reusesc depasirea limitelor traditionale ale istoriografiei noastre recente, ca si a folcloristicii din ultima perioada, prin reamplasarea discursului intr-o zona deopotriva teoretica si de discutare a cazuisticii, dar si prin dublarea registrelor, prin includerea consecventa a dimensiunii istoricitatii intr-o zona socotita, prin practicile majoritatii autorilor romani, mai curind greu de incadrat cronologic.
La intersectia antropologiei cu studiile culturale, etnologia si literatura, sta acest volum critic prin care magismul, vrajitoria si gindirea fantastica sint surprinse in toata complexitatea locala si transregionala deopotriva. (…) Volumul Magie si vrajitorie in cultura romana creeaza punti de legatura si analiza critica atit din perspectiva istoriei si devenirii culturii, cit si printr-o comparatie constanta cu configuratiile geopolitice si mutatiile survenite prin influente vestice ori migratii de natura etnica. Eterogenitatea fortelor care au influentat diversele paliere ale imaginarului colectiv, de la ortodoxism la curentele literare si estetica lor, devin, la rindul lor, instrumente de analiza pentru cercetator, creind astfel o perspectiva „completa” si complexa asupra magiei si vrajitoriei.
Dada se dă-n spectacol
Scoala Ardeleana
Ion Pop, Ioan Pop-Curseu, Ştefana Pop-Curşeu
9786303140247
362 pagini
An: 2023
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Unitate si diversitate socio-etnografica
Scrisul Romanesc
Gh. Iordache
204 pagini
An: 1977
Povestea si Sacrul. Cautarea sensului in dinamica sociala a prezentului. O privire antropologica
Institutul European
Andra Samson
9786062402532
229 pagini
An: 2019
Traite de sociologie du travail
Librairie Armand Colin
George Friedman, Pierre Naville
467 pagini
An: 1970
Homo faber - Consideratii despre munca
Enciclopedica Romana
J. Abraham
200 pagini
An: 1972
Omul si convietuirea sociala - Cugetari si reflectii
Albatros
629 pagini
An: 1981
Croitorul de nunţi : ghidul tău pentru o nuntă fără cusur
Creator
Mihai Trif
9786060297475
134 pagini
An: 2024
Salt în gol de pe marginea lumii : schiţe de antropologie politică
Cetatea de Scaun
Catalin Avramescu
9786065376472
252 pagini
An: 2023
Râsul Patriarhilor,Fascinaţia tradiţiei,Devastatio Constantinopolitana : o antropologie a deriziunii în pa
Spandugino
Teodor Baconschi, trad. din lb. franceză de Dora Mezdrea, trad. din lb. franceză de Dorel Bucur
9786306543243
688 pagini
An: 2023
The Quest for identity in Norwegian-American immigrant narratives : correspondences with the Romanian immigran
Presa Universitara Clujeana
Ioana-Andreea Muresan, Ioana Andreea Mureşan
9786063718427
294 pagini
An: 2023
Limbă şi cultură germană în România - Vol. 1 (Set of:Limbă şi cultură germană în RomâniaVol. 1)
Polirom
Andrei Corbea-Hoisie, Rudolf Graf
9789734695317
696 pagini
An: 2023
Politici de sanatate in cadrul Uniunii Europene (Eugen Blaga)
Universitatea din Bucuresti
Eugen Blaga
71 pagini
An: 2005
Introducere in comportamentul organizational
Sitech
Daniela Popescu
282 pagini
Pshosociologia organizarii si a conducerii
Politica
270 pagini
An: 1974
Creativity and language in social sciences
Sitech
Xenia Negrea
282 pagini
An: 2017
Buletin stiintific de informare si documentare in domeniul situatiilor de urgenta. Anul 1 / nr. 2
Sitech
Gabriela Serbanoiu
236 pagini
An: 2020