Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  40,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2013

Categorii: Management / Leadership, Economie

Descriere

Să-l înţelegem pe Michael Porter

Michael Porter este cel mai citat autor din domeniul economiei şi afacerilor. Ideile sale sunt cel mai mult aplicate în practică, iar modelele sale au devenit pietre de temelie în domeniul strategiei.
Totuşi, aşa cum remarcă autoarea, Joan Magreta, mulţi manageri nu au citit articolele şi cărţile lui Porter şi, adesea, le interpretează şi le folosesc greşit.
Joan Magreta, colaboratoare şi editoare timp de mulţi a lucrărilor lui Porter, s-a decis să scrie această carte pentru a distila, în beneficiul managerilor, o parte a ideilor lui esenţiale – şi anume cele despre concurenţă (în partea întâi) şi cele despre strategie (în partea a doua). Cum spune ea, aceasta nu este o carte gen "cum să …" ci, mai curând, o carte gen "cum să gândeşti despre…"

Autoarea îşi fructifică profunda cunoaştere a lucrărilor lui Porter, încercând să le rezume, să le distileze, să le facă mai lesne de înţeles. De exemplu, porneşte de la definiţia performanţei superioare a companiei, discutând despre mentalitatea de "a fi unic" şi opunând-o celei de a fi "cel mai bun". Sursa performanţei superioare vine, în opinia lui Porter, atât din structura industriei din care face parte organizaţia, cât şi din poziţia pe care şi-o stabileşte compania relativ la ceilalţi actori din industria ei. "A concura pentru a fi cel mai bun", consideră Porter – şi reia Magretta – "înseamnă inevitabil a te înscrie într-o competiţie cu sumă nulă… ofertele companiilor încep să conveargă, încât până la urmă câştigul uneia e posibil doar pe seama pierderilor celorlalte".

Exemplele din industria transportului aerian abundă – deloc surprinzător, câtă vreme companiile aeriene s-au zbătut să atragă cu toatele aceiaşi clienţi, cărora nu le rămâne decât preţul ca bază pentru a alege una sau alta dintre ele. Din războiul preţurilor întreaga industrie are de suferit, dar şi clienţii, furnizorii şi angajaţii care au de suferit din cauza politicilor sistematice de reducere a costurilor.
în astfel de medii, orice avantaj competitiv este temporar, deoarece toate companiile se îndreaptă în aceeaşi direcţie, concurând pentru ocuparea poziţiei de lider. Ca urmare, industria transportului aerian trece dintr-o criză într-alta, oferind servicii din ce în ce mai slabe. Cum spune Porter, companiile ar trebui să se îmbarce mai degrabă într-o concurenţă pentru a fi unice – iar Magretta dă ca exemplu trenul de mare viteză nou înfiinţat pe ruta Madrid-Barcelona, care cucereşte din clienţii liniilor aeriene oferindu-le un serviciu unic, nu un preţ mic.

Cartea explică minuţios terminologia folosită de Porter, oferă definiţii clare şi ilustrează teoria cu ajutorul unor exemple bine alese din lumea actuală –Southwest, Ikea, Enterprise car rental, Home Depot, Netflix, Blockbuster etc.
In încheiere, Magretta a inclus un interviu extensiv cu Michael Porter, în care acesta răspunde la cele mai frecvente întrebări, în particular despre provocările actuale cu care se confruntă companiile. Spune el: “Pieţele de capital au devenit toxice pentru strategie. Obsesia pentru creşterea valorii acţiunilor a avut un efect distructiv uriaş asupra strategiei şi creării de valoare”.

Despre autoare

Joan Magretta , M.B.A., PhD., a lucrat cu Michael Porter timp de aproape două decenii. Este Senior Associate la Institute for Strategy and Competitiveness din cadrul Harvard Business School. A câştigat premiul McKinsey şi a publicat cartea What Management Is, unul dintre titlurile menţionate de The Economist în anul respectiv.

Este partener Bain & Company, o firmă de consultanţă în management. A fost editor, iar apoi autor pe teme de strategie la Harvard Business Review.

Cuprinsul cărţii

Partea 1 – Ce este concurenţa?
Concurenţa: mentalitatea potrivită
Cele cinci forţe: concurenţa pentru profit
Avantajul competitiv: lanţul valoric şi contul de profit şi pierdere

Partea 2 – Ce este strategia?
Crearea valorii: nucleul
Compromisul: elementul constitutiv
Armonizarea: elementul de amplificare
Continuitatea: elementul de activare

Epilog: scurtă listă de implicaţii
Intrebări frecvente: un interviu cu Michael Porter
Glosarul termenilor folosiţi de Michael Porter


Comandă online Sa-l intelegem pe Michael Porter. Ghid esential despre concurenta si strategie la 40,00 lei scrisă de Joan Magretta, tiparită la editura BMI Publishing în anul 2013. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Sa-l intelegem pe Michael Porter. Ghid esential despre concurenta si strategie nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.