Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  18,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2013

Nr. pagini: 183 pagini

ISBN: 9789731415116

Categorii: Catolicism, Crestinism, Religie

Descriere

în acest volum găsim fragmente din corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru cu Ierarhii Bisericii Greco-Catolice şi cu diferite personalităţi. O corespondenţă importantă este cea dintre Ioan Ploscaru şi Alexandru Todea. Din schimbul de scrisori observăm gândurile şi frământările acestor mari Ierarhi ai Bisericii referitoare la planurile regimului comunist de a forma în România o Biserică Catolică Naţională, fără legături cu Sfântul Scaun. O altă strategie a regimului comunist, după eliberarea Ierarhilor şi preoţilor din penitenciare, în urma decretului 411 din 1964, a fost ca elitele greco-catolice să se angajeze, sau să primească pensii de la Biserica Ortodoxă. Dar prin acceptarea acestor sume de bani pentru pensii, s-ar fi acceptat desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice şi recunoaşterea “unificării” religioase din 1948 – afirma Episcopul Ioan Ploscaru într-o scrisoare.

Pe lângă aceste frământări, putem observa, tot din corespondenţa Episcopului Ioan Ploscaru activitatea sa socială. Episcopul a trimis multe scrisori în străinătate, în special lui Carlo Bayern de la Europäisches Hilfsfond, pentru a ajuta laicii aflaţi în nevoie cu medicamente care nu se găseau în “lagărul comunist”. Aceste scrisori erau scrise în limba italiană sau franceză – ele au fost traduse şi transcrise pentru acest volum de Părintele Flavius Jurca. Concluziile volumului sunt două scrisori document. Primul este o scrisoare adresată Cardinalului Döpfner (Julius August). A fost redactată pe material din pânză, în 12 noiembrie 1968 şi dată preotului Hieronymus Menges, pentru a o preda Cardinalului. în acest document este descris şirul evenimentelor care au dus la desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice, precum şi perioada petrecută în penitenciarele regimului comunist. Al doilea document este o prelegere despre Biserica Greco-Catolică din perioada regimului comunist, susţinută cu ocazia unei vizite în Franţa (13-23 martie 1994).

Această carte ne arată atitudinea demnă a Ierarhilor Biserici Greco-Catolice, după mulţi ani de detenţie. Aceşti Episcopi afirmau: “Isus, Sfânta Fecioară, Cerul întreg şi cu Biserica luptătoare – prin rugăciuni, jertfe şi posturi cu priveghere – Sfântul Petru, piatra de temelie, sunt cu noi şi avem încredere deplină în biruinţă. Dacă va trebui – ca şi scumpii noştri martiri Arhierei – vom şti să murim cu glorie, strânşi – zid de apărare, umăr la umăr – în jurul flamurii noastre de onoare, Biserica Română Unită a Blajului românesc şi creştinesc” (din corespondenţa Ierarhilor).


Comandă online Biserica Greco-Catolica in perioada regimului comunist din Romania la 18,00 lei scrisă de Sergiu Stoica, tiparită la editura Galaxia Gutenberg în anul 2013. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Biserica Greco-Catolica in perioada regimului comunist din Romania nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.