Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 49,99 LEI
Autor(i): Andrei Oisteanu
Editura: Polirom
Colecția: Seria de autor Andrei Oisteanu
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 624 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734634507
Categorii: Folclor / Etnografie / Etnologie, Beletristică și critică, Sociologie, Carte nefolosită
Editia a II‑a, revazuta, adaugita si ilustrata Pentru mentalitatea mitica, asa cum toate elementele Cosmosului preexista, in stare virtuala, in materia Haosului precosmogonic, acesta din urma supravietuieste in chiar structura Cosmosului. Boala, moartea, furtuna, seceta, cutremurul, invazia inamicilor sint receptate ca ipostaze ale Haosului, care disturba ordinea cosmica. Universul (sau orice microunivers: corpul, casa, satul etc.) este vazut ca fiind intr-un echilibru labil, oscilind mereu intre starea de Haos si cea de Cosmos. Aplicind acest principiu al mentalitatii mitice diferitelor creatii mito-folclorice romanesti, autorul observa ca buna parte dintre legende, colinde, balade, descintece, ceremonii, ritualuri sau gesturi magice au ca ultim scop mentinerea sau restabilirea „rinduielii lumii”. „Pornind de la un numar mare de motive mitice diferite, am incercat sa delimitez coordonatele unui model de gindire arhetipala, pe care l-am numit conventional Ordine si Haos. Pentru mentalitatea mitica, Haosul nu dispare odata cu actul cosmogenezei. Tot asa cum toate elementele Cosmosului preexista, in stare virtuala si latenta, in materia Haosului precosmogonic, acesta din urma supravietuieste in chiar structura Cosmosului. Boala, moartea, furtuna, seceta, eclipsa, cutremurul, invazia inamicilor etc. sint receptate ca ipostaze ale Haosului, care disturba ordinea cosmica. Principiul Haosului isi revendica drepturile si primatul. El incearca sa readuca lumea in starea haotica initiala, precosmogonica. Universul (sau orice microunivers: corpul, casa, satul etc.) este vazut ca fiind intr-un echilibru labil, oscilind mereu intre starea de Haos si cea de Cosmos. In societatile arhaice si traditionale, omul nu se comporta ca un spectator pasiv la acest «spectacol cosmic», ci participa activ, cu mijloace mito-rituale, la regenerarea Cosmosului uzat si la restabilirea ordinii cosmice care este temporar, uneori ciclic, disturbata.” (Andrei Oisteanu) „Draga Andrei Oisteanu, N-am putut citi decit astazi «Legenda romaneasca a potopului». Studiul Dumitale m-a entuziasmat. Ar trebui publicat intr-o revista straina «de specialitate» (i.e. folclor, romanistica, istoria religiilor). Sugerez «Revue de l’Histoire des Religions». Daca pregatesti versiunea franceza, o pot prezenta eu revistei. Ti-am citit mai de mult si alte lucrari («Rohmans–Brahmanes. Le voyage d’un motif a travers l’espace et le temps», «Labirint – Ordine si Haos» s.a). Sper ca le vom putea discuta impreuna. Cu prietenie, al Dumitale Mircea Eliade Chicago, 23 Nov. 1984”
Comandă online Ordine și Haos. Mit și magie în cultura tradițională românească la 49,99 lei scrisă de Andrei Oisteanu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Seria de autor Andrei Oisteanu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Ordine și Haos. Mit și magie în cultura tradițională românească nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
O incursiune prin universul lucrarilor lui Andrei Oisteanu nu va fi lipsita de surprize din toate registrele: superstitii, mituri, legende si stereotipuri, tipare de gindire de care ne ciocnim in fiecare zi, pe care le-am mostenit si pe care le aplicam in mod inconstient. Inchipuiti-va ca aveti in fata un tratat de psihologie pentru mentalul colectiv: ce poate fi mai fascinant? [...] Domeniul este important, chiar esential pentru cultura romana, mai ales gindindu-ne la ce a insemnat in epoca romantica, in perioada secolului al XIX-lea, dupa perioada iluminista, cind marii scriitori romani, Vasile Alecsandri, Eminescu, Ispirescu, Hasdeu, Densusianu au inceput sa culeaga folclor romanesc, realizind ca reprezinta o imensa bogatie a culturii romane, pe care cultura inalta nu o va putea egala niciodata. Toate aceste initiative porneau de la filosoful german Herder, care a definit ideea de „Volksgeist”, spiritul natiunii. [...] Miza volumului a fost dificila, aceea de a gasi un motor de generare a acestor mitologeme sau miteme care creeaza mitologia si regula conform careia acestea arata intr-un fel si nu in altul, regula „gramaticala” prin care toate aceste mituri se asambleaza pentru a crea un panteon mitologic coerent si logic.
Este o carte care acopera o multitudine de preocupari ale acestui om-orchestra care este Andrei Oisteanu, un erudit care nu scrie doar pentru un public specializat, ci si pentru un public general cultivat. E o carte pe care o recomand tuturor celor care vor sa inteleaga mai bine specificul culturii populare autohtone in datele imaginarului acesteia. E un must, o aparitie de varf, inscrisa intr-o traditie prestigioasa, care subsumeaza cultura romana relatiei dintre arhaic si universal, o traditie din care fac parte Mircea Eliade, Sergiu Al-George sau Romulus Vulcanescu. Va indemn sa cititi nu numai aceasta carte, ci tot ce a publicat Andrei Oisteanu pentru ca va va «hrani» spiritual din plin si probabil va va domestici o serie de demoni latenti pe care cu totii ii avem intr-o masura sau alta.
Daca va veti uita la sumar, veti avea impresia, la prima vedere, ca e o colectie heteroclita. Daca veti citi insa cartea, veti vedea ca, de oriunde pornesti, de la casa, de la balaur sau de la paltin, in ultima instanta ajungi in acelasi loc. Marea valoare a acestei carti este de a arata ca toate acestea merg laolalta, sint solidare in ceea ce taranul roman numeste «rinduiala». Cred ca aceasta este lectia principala a acestei carti, care nu epuizeaza, evident, «mitologia romaneasca», dar care ne ofera o cale magistrala de acces la aceasta. Fiecare studiu este o provocare pentru ca abordeaza teme mai putin cunoscute, cu o prudenta metodologica demna de toata admiratia.
Analizind mitologia populara, se observa ca ordinea monoteista (iudeo-crestina) nu a fost intotdeauna pe gustul taranului roman. Nici haosul politeist. El a preferat dualismul, care raspunde mai bine intrebarii fundamentale: «Care este cauza raului?» (Unde malum?) Daca Dumnezeu este perfect, cum de a creat o lume imperfecta? Fara a avea doi poli («Diavolul si bunul Dumnezeu»), nu avem un raspuns rezonabil la aceasta intrebare. De la mitul cosmogenezei, care este dualist (lumea este creata prin colaborarea si confruntarea dintre «gemenii» Firtate si Nefirtate), pina la ultimele miteme, in mitologia si ritologia romaneasca pulseaza ideile dualiste. De unde vine acest dualism? E o idee arhaica autohtona care a strabatut mileniile? E un imprumut din bogomilismul sud-dunarean (cu radacini iraniene), cum credeau Hasdeu si Cartojan? E o preluare din mitologiile Asiei Centrale, aduse de cumani, cum credeau Eliade si Culianu? Sint intrebari care deocamdata nu si-au gasit raspunsul si care ar putea fi temeiul unei viitoare carti.
Cartea Ordine si Haos se adreseaza unui public care vrea sa cunoasca specificul culturii populare si urmeaza traditia altor antropologi celebri, ca Mircea Eliade si Romulus Vulcanescu. Miza acestei carti este sa gaseasca un «motor de generare» a miturilor, un principiu mitologic ce actioneaza intre Ordine si Haos, care restabileste echilibrul, de fiecare data cind este rasturnat. Si omul are un rol in acest proces, iar pentru mentinerea echilibrului cosmic foloseste gesturi magice si rituale.
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Mit. Mitogeneza. Mitosfera
Casa Scoalelor
Victor Kernbach
240 pagini
An: 1995
Basme cu Fat-Frumos
Valeriu
172 pagini
Cu cit cint, atita sint
Pentru Literatura
606 pagini
An: 1963
Prezente Culturale Romanesti
Sport-Turism
Virgil Candea, Constantin Simionescu
An: 1984
N-ati auzit d-un Jian, d-un haiduc de craiovean
Casa Regionala a Creatiei Populare Craiova
320 pagini
An: 1967
Croitorul de nunţi : ghidul tău pentru o nuntă fără cusur
Creator
Mihai Trif
9786060297475
134 pagini
An: 2024
Salt în gol de pe marginea lumii : schiţe de antropologie politică
Cetatea de Scaun
Catalin Avramescu
9786065376472
252 pagini
An: 2023
Râsul Patriarhilor,Fascinaţia tradiţiei,Devastatio Constantinopolitana : o antropologie a deriziunii în pa
Spandugino
Teodor Baconschi, trad. din lb. franceză de Dora Mezdrea, trad. din lb. franceză de Dorel Bucur
9786306543243
688 pagini
An: 2023
The Quest for identity in Norwegian-American immigrant narratives : correspondences with the Romanian immigran
Presa Universitara Clujeana
Ioana Andreea Mureşan, Ioana-Andreea Muresan
9786063718427
294 pagini
An: 2023
Limbă şi cultură germană în România - Vol. 1 (Set of:Limbă şi cultură germană în RomâniaVol. 1)
Polirom
Andrei Corbea-Hoisie, Rudolf Graf
9789734695317
696 pagini
An: 2023
Mit. Mitogeneza. Mitosfera
Casa Scoalelor
Victor Kernbach
240 pagini
An: 1995
Zidirea si alte povestiri
Moldova
Mihai Ursachi
94 pagini
An: 1990
Drama istorica universala si nationala
Eminescu
Ion Zamfirescu
298 pagini
An: 1976
Mai sus de miazanoapte
Cartea Romaneasca
Vintila Horia
190 pagini
An: 1992
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000