Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): Henry Miller , Henry Miller
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Henry Miller"
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 368 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734628858
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza si note de Cristina Felea si Mihaela Negrila Cu Ochiul cosmologic, Henry Miller trece nonsalant de la elogiul filmelor unor regizori ca Buñuel sau Machatý la fascinatia pentru miracol a suprarealistilor, de la consideratii critice legate de operele lui D.H. Lawrence, Joyce, Proust sau Shakespeare la semnificatia tablourilor lui Hans Reichel; scriitorul se simte in elementul lui in orice fel de discurs, povestindu-si experientele sau expunindu-si ideile si opiniile fara false pudori sau inhibitii. „Henry Miller este scriitorul american care se apropie cel mai mult de Céline. El nu tinteste urechile, creierele, constiintele, ci viscerele si plexul solar.” (The New Leader) „Lumea lui Miller s-a sprijinit in intregime pe furia creatoare («Refuz sa traiesc in felul asta o vesnicie; trebuie sa fie o cale de scapare...»), amestecata cu o viziune artistica demna de adevarata avangarda.” (The Guardian) „Ce e un artist? E un om care are antene, care stie cum sa prinda curentii ce exista in atmosfera, in cosmos; de fapt, are doar dispozitivul de prindere. Cine e original? Tot ce facem, tot ce gindim exista deja si noi sintem doar niste intermediari, atita tot, care se folosesc de ceea ce pluteste in aer.” (Henry Miller)
Comandă online Ochiul cosmologic la 9,99 lei scrisă de Henry Miller , Henry Miller, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Henry Miller". cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Ochiul cosmologic nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Seria de autor Henry Miller [...] continua cu Ochiul cosmologic care devoaleaza cititorilor romani trasaturi mai putin cunoscute ale acestui complex scriitor american. Henry Miller publica Ochiul cosmologic in 1939, dupa ani buni de sedere (si de aventuri) la Paris. In fond, nu ar fi nici primul, nici ultimul scriitor cu necazuri cotidiene si editoriale – la Paris scrie citeva carti importante, care vor isi gasi cu greu un editor – sau cu necazuri amoroase, povestea iubirii lui cu nabadaioasa Anaïs Nin fiind deja de notorietate. Nota autobiografica din coada cartii – in acelasi ton de om vivace si mereu atent la viata din jur: „Scopul meu in scris este sa creez o REALITATE mai cuprinzatoare”, spune Miller. Care nu crede in fantosele „civilizatiei” (ghilimelele ii apartin), ci in valorile – simple si autentice – ale omului. De ieri, de azi, dintotdeauna.
Ca si celelalte volume de eseistica ale debordantului, neobositului, provocatorului Henry Miller, Ochiul cosmologic este un amestec fascinant (si ametitor) de genuri si stiluri, nota confesiv-anecdotica predominind totusi, ceea ce imprima culegerii un vadit caracter intim. Intr-adevar, nimic din ce se petrece in lume nu pare sa-i scape artistului („ar trebui sa ne purtam ca si cum ne-am afla cu adevarat in lume!”, zicea Breton), e conectat la tot, sublim si grotesc deopotriva, si indiferent despre ce-ar scrie/vorbi, Miller scrie/vorbeste cu patima, cu pofta, implicindu-se total in subiect, luindu-l si intorcindu-l pe toate fetele, epuizindu-l si nu lasindu-se epuizat de acesta. Adeseori, americanul socheaza prin franchete, prin lipsa oricaror inhibitii, adeseori ai impresia ca scrie parca sub efectul unor narcotice, adesea ni se prezinta parca prea bombastic, prea sigur pe sine, dar niciodata nu-l simti fals, cautat, artificial. Intr-adevar, atit de reala e scriitura sa, atit de intensa si de vie, incit iti dai seama ca Miller nu minte niciodata. Greseste, cu siguranta, dar de mintit nu minte.
Ochiul cosmologic de Henry Miller este o carte pe care trebuie sa o citesti daca vrei sa arzi etapele vizionarii unor filme suprarealiste sau lecturarii clasicilor precum Joyce, H.D. Lawrence si altii – parerile lui Miller sint respectate si frecvent citate.
Prin Ochiul cosmologic am vazut un alt Henry Miller. Nu mai este strengarul cabaretelor si colectionarul fanteziilor burlesti din cartierul placerilor stridente, pe care l-am descoperit in Zile linistite la Clichy. Alcatuit dintr-un puzzle vizionar, Ochiul cosmologic reuneste obsesiile si fetisurile (de asta data) literare si cinematografice din perioada in care scriitorul s-a lasat in voia Parisului efervescent, aflat poate in cea mai frumoasa perioada artistica din istoria sa. Cititorul obisnuit sa gaseasca un Henry Miller fara pudoare, fascinat de libertatea gasita intr-un Paris hotarit sa nu refuze scriitura plina de acel erotism fatis, va fi uimit sa descopere o varianta mai cizelata. Este un Henry Miller capabil sa analizeze noile curente artistice din Europa, mai ales dupa intalnirea cu Anais Nin si proza ei indrazneata sau cu filmele inspirate din pictura suprarealista.
Pentru cititorii aflati pe urmele unui artist in orasele considerate o emblema a creatiilor sale, Ochiul cosmologic este un ghid excelent al Parisului, luat cu asalt de inovatori si de artisti damnati, si al New York-ului personal. Henry Miller ti le va prezenta asa cum numai un strain pierdut o poate face. Din cind in cind realitatea il oboseste, de aceea prefera destainuirile avind un iz neverosimil, suprarealist, asemenea unui delir cosmaresc imaginat. Asadar, sa nu te mire usurinta prin care pasajele autobiografice aluneca spre fragmente narative cu tenta experimentala, fara inceput si punct final, dar pline de-un lirism incandescent.
Primavara Neagra
Cartea Romaneasca
Henry Miller
973-23-0220-8
212 pagini
An: 1990
Tropicul Capricornului (ediţia 2018)
Polirom
Henry Miller, Antoaneta Ralian, Henry Miller
9789734675999
328 pagini
An: 2018
Tropicul Capricornului (ediţia 2018)
Polirom
Henry Miller, Antoaneta Ralian, Henry Miller
9789734675999
328 pagini
An: 2018
Tropicul Capricornului (ediţia 2018)
Polirom
Henry Miller, Antoaneta Ralian, Henry Miller
9789734675999
328 pagini
An: 2018
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997