Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 45,00 LEI
Autor(i): Cezar Stanciu
Editura: Cetatea de Scaun
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 407 pagini
ISBN: 7860653714777
Categorii: Istoria romanilor, Istorie
Acest volum reuneşte o bună parte din documentele cu caracter fundamental pentru regimul comunist din România, elaborate atât în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, cât şi al lui Nicolae Ceauşescu, documente care în mare măsură conturează limpede cadrul politic în care a evoluat România după al doilea război mondial. Este vorba în mod deosebit despre: rezoluţiile Congreselor Partidului Comunist Român, Hotărâri ale şedinţelor Plenare ale Comitetului Central al PCR, Declaraţii şi alte documente cu rol fundamental în orientarea şi explicarea politicii interne şi externe a României în perioada comunistă.
La mai bine de două decenii de la căderea regimului comunist, studierea acestor documente a devenit extrem de dificilă deoarece documentele selectate nu se găsesc astăzi pe piaţa editorială din România, îngreunând astfel cercetarea atât pentru studenţi şi cercetători, cât şi pentru elevi, cadre didactice, publicul larg. Ele reflectă momente istorice diferite, precum sovietizarea şi impunerea modelului sovietic în economie, politică şi cultură, însoţită de decizii cu un impact major asupra societăţii româneşti, precum naţionalizarea industriei şi colectivizarea agriculturii, rusificarea culturii sau caracterul profund ideologic pe care îl dobândesc în timpul lui Gheorghiu-Dej atât percepţia României asupra situaţiei internaţionale, cât şi relaţiile sale cu ţările occidentale.
De asemenea, volumul surprinde foarte bine şi reversul medaliei, respectiv îndepărtarea României de modelul sovietic în contextul disputelor din cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, pe tema specializării şi dezvoltării economice a României. Publicarea textului integral al celebrei „Declaraţii din aprilie” surprinde foarte bine starea de spirit respectivă, argumentele, aprecierile dar şi limitele implicite ale unei poziţii de dizidenţă. încrederea regimului în dezvoltarea economică a ţării este la rândul său reflectată de textele rezoluţiilor Congreselor partidului, precum şi de alte hotărâri cu caracter similar adoptate de Comitetul Central.
Un alt moment cheie al evoluţiei regimului comunist asupra căruia îşi concentrează atenţia prezentul volum este renunţarea la liberalizarea internă şi publicarea nefastelor „teze din iulie” care au favorizat afirmarea a ceea ce va rămâne cunoscut drept cel mai sever regim neostalinist din Europa răsăriteană. Textul integral al tezelor enunţate de Nicolae Ceauşescu în 1971 este necesar pentru orice apreciere justă a momentului, pentru orice încercare de a explica fie cultul personalităţii, fie abuzurile de care s-a făcut vinovat regimul Ceauşescu în special în ultimii săi ani. Aceste documente reproduc în mod fidel imaginea regimului comunist din România, văzută din interior, din prisma obiectivelor pe care şi le propunea şi a mesajelor pe care vroia să le transmită.
Comandă online Documente fundamentale ale regimului comunist din Romania (1948 1989) la 45,00 lei scrisă de Cezar Stanciu, tiparită la editura Cetatea de Scaun în anul 2013. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Documente fundamentale ale regimului comunist din Romania (1948 1989) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Prietenul de la Belgrad. Intalnirile Ceausescu - Tito. (1966-1979)
Cetatea de Scaun
Cezar Stanciu
9786065374591
570 pagini
Getica, o protoistorie a Daciei (Vasile Parvan)
Meridiane
Vasile Parvan
607 pagini
An: 1982
Miscarea muncitoreasca din Valea Prahovei 1880-1921
Politica
Vasile G. Ionescu
244 pagini
An: 1971
Familia Balcescu in documente vilcene 1840 - 1869
Asezamintul cultural Nicolae Balcescu
224 pagini
An: 1984
1989. Romania, between revolution and coup d etat
Academica Greifswald
Adrian Gorun
214 pagini
Cronica romanilor, Volumul al II-lea
Minerva
Gheorghe Sincai
320 pagini
An: 1978
Stiinta Noua (Giambattista Vico)
Univers
Giambattista Vico
823 pagini
Doua secole de mitologie nationala
Humanitas
Lucian Boia
132 pagini
An: 1999
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si ficitiune
Humanitas
Lucian Boia
172 pagini
An: 1998
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002