Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Siri Hustvedt
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 296 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734633401
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza si note de Veronica D. Niculescu Psihiatrul newyorkez Erik Davidsen, alaturi de sora sa, Inga, descopera printre hirtiile tatalui lor, mort de curind, urmele unui secret din copilaria parintelui adorat. Un alt secret, ce pare a fi unul rusinos, ascunde si trecutul sotului decedat al Ingai, marele scriitor Max Blaustein. Intre timp, intr-un apartament pe care Erik il inchiriaza se muta Miranda, o femeie de origine jamaicana, impreuna cu fiica ei, iar in scurt timp tinara stirneste curiozitatea si imaginatia erotica a psihiatrului. Pe masura ce evolueaza, povestile celor trei ajung sa se impleteasca si sa dezvaluie fragmente dintr-un trecut uneori sumbru, alteori surprinzator si captivant, ce contureaza o felie de viata americana contemporana, traita sub spectrul evenimentelor din 11 septembrie 2001. „Felul in care Siri Hustvedt descrie experienta imigratiei si atmosfera din Minnesota are o eleganta retinuta, scandinava, iar relatarea vietii psihanalistului din Brooklyn e cit se poate de veridica... Hustvedt e o scriitoare capabila sa imbine cu maiestrie idei complexe si o poveste pasionanta.” (The New York Times Book Review)
Comandă online Tristețile unui american scrisă de Siri Hustvedt, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Tristețile unui american nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Ce reprezinta, asadar, Tristetile unui american? In primul rind, o radiografie a timpurilor noastre, dominate de razboi, violenta si ura, apoi o cronica de familie in care Siri Hustvedt combina abil fictiunea cu elemente autobiografice (o recunoaste chiar ea), dar si o cronica a esecurilor, a felului in care viata te poarta pe aripi de pasari maiestre ca la un moment dat sa te trezesti cazind, prabusindu-te in abis. E un roman de atmosfera, in care intriga joaca un rol secundar, chiar daca tot timpul ai senzatia ca se intimpla ceva. Nu in ultimul rind, este si o meditatie asupra inerentei fragilitati a memoriei, asupra capcanelor perceptiei, subiectivitatii si limbajului, a tuturor lucrurilor precare, din care ne sint alcatuite existentele.
Tristetile unui american, roman aparut initial in 2008 si tradus in 2013 la Editura Polirom, este o carte trista, ce surprinde viata unor personaje din clasa medie americana din New York, care isi intrepatrund sentimentele si vietile intr-o poveste care pare a avea alura de policier, dar se dovedeste, in cele din urma, a fi de factura psihologica, cu caracterizari dure si realiste ale vietii americane de dupa cel de-al doilea razboi mondial pina la evenimentele de la 11 septembrie 2001. Tristetile unui american [...] este un roman despre memorie, pierdere si suferinta, Erik nu se concentreaza doar asupra posibilei sale legaturi cu Miranda, ci si asupra tradarii, nefericirii si cruzimii vietii. Ca psihanalist, dar si ca om in general, el trebuie sa joace multiple roluri (doctor, frate, fiu, prieten, iubit), ceea ce transforma romanul intr-o psihologie a personalitatii, intr-o carte a caracterului uman multiplu.
Romanul de fata, al doilea tradus in romaneste dupa O vara fara barbati – bun roman, cu titlu incitant nu doar pentru femei! – este o densa poveste despre identitate. Cine sintem se gaseste mai lesne in trecut decit in prezent. Despre cine mai sintem atunci cind ne destaram, cind viata ne impinge sa ne asezam in alte spatii si alte culturi decit ale parintiilor si ale bunicilor nostri. O tema recurenta si in literatura ultimelor decenii, cind foarte multi literati au schimbat nu doar locuinte si acte de identitate, ci si culturile si limbile in care locuiesc.
Tristetile unui american este partial despre o mostenire emotionala si despre trauma, despre un legat psihic pe care o generatie il lasa urmatoarei generatii, despre a ajunge la o intelegere a ceea ce inseamna parintii, in acest caz, tatii. Pentru ca am folosit material luat direct din scrisorile tatalui meu si din memoriile pe care le-a scris pentru familie si pentru prieteni, am vrut sa-i ofer aceste istorii fiicei mele. Documentatia „reala” este amestecata cu material fictional pe de-a intregul. In orice caz, in acest roman am cautat forme de adevar emotional, iar acestea sint adevarurile pe care am vrut sa i le ofer copilului meu iubit.
Un roman alert, incitant, la granita dintre fictiune si realitate, la granita intre un policier de calitate (in care trebuie sa patrundem cu greu in gindurilor celor deja morti si la repercusiunile actiunilor lor asupra vietii celor vii) si thriller psihologic imprevizibil. Siri Hustvedt scrie bine si ne indeamna sa ii citim celelalte carti aparute, o mostra a literaturii americane contemporane.
O vară fără bărbați (ediție de buzunar)
Polirom
Siri Hustvedt
9789734683871
240 pagini
An: 2021
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000