Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): Alasdair Gray
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 316 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734620838
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza si note de Magda Teodorescu Pornind de la motivul clasic al manuscrisului gasit, Sarmane creaturi preia si transforma intr-un mod inedit mitul livresc al lui Frankenstein. Personajul central al cartii este frumoasa Bella Baxter, o tinara gravida care se sinucide aruncindu-se intr-un riu. Cadavrul recuperat este preluat de genialul chirurg Godwin Baxter, care foloseste trupul femeii si creierul copilului ei inca nenascut pentru a crea o fiinta noua: o femeie matura, dar cu mintea unui bebelus. Evolutia tinerei Bella Baxter si mai ales felul in care ea descopera lumea si invata sa o judece sint o buna ocazie pentru Alasdair Gray de a-si da friu liber imaginatiei si sarcasmului. „Alasdair Gray este, probabil, un excentric, poate chiar un geniu, dar in mod cert reprezinta o voce originala si independenta... Este un soi de William Blake modern, un extravagant creator de mituri cu o constiinta sociala puternica, cu o viziune liberala asupra sexualitatii si cu accese de indignare moralizatoare temperate de un umor acid si de o autoironie sireata.” (Los Angeles Times Book Review) „Povestea pe care o spune Gray aici este o combinatie intre Frankenstein si Candide... Pe parcursul ei, autorul ofera dialoguri savuroase, un final triplu elaborat cu maiestrie si numeroase pagini nespus de spirituale si de inteligente.” (Washington Post Book World)
Comandă online Sărmane creaturi la 9,99 lei scrisă de Alasdair Gray, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Sărmane creaturi nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Scris in plina era postmoderna, Sărmane creaturi beneficiaza de toate ingredientele genului: intrebuintarea si parodierea simultana a stilurilor si conventiilor anterioare (in speta cele apartinind epocii victoriene), pastisa, intertextualitatea, autoironia auctoriala, toate functionind intru destabilizarea sau chiar anularea granitelor dintre realitate si fictiune, istorie si mit, adevar (stiintific) si pura speculatie. Dar romanul lui Gray nu e doar o invitatie de a merge pe mina implauzibilului, a fabulosului, a imposibilului. E si o critica adusa prezentului prin intermediul trecutului, caci, daca, uitindu-ne in urma, vedem atit de multe nedreptati, limitari, prejudecati, absurditati chiar in mentalitatile victorienilor, observam de fapt cit de putin s-au schimbat ele in epoca noastra.
Roman ilustrat de autor despre mitul lui Frankenstein si cum se poate acesta spune de la capat, Sarmane creaturi porneste de la motivul manuscrisului gasit pentru a alatura trei perspective asupra povestii unei femei scotiene. Plusuri: atmosfera gotica a primei parti, vocea „realista” a partii a doua, cea istorico-militanta a „Notelor critice si istorice”; din suprapunerea palimpsestica, halucinanta, a versiunilor. [...] Recomandat celor ce au citit cu placere literatura gotica si/sau reinterpretarile ei postmoderne; celor curiosi cine mai scrie foarte bine in Scotia pe linga Irvine Welsh.
Alasdair Gray pastiseaza miturile si arhetipurile ce-au inflorit in ultimele doua secole in literatura engleza: calatorii iluministe si aventura lui Frankenstein, savantul nebun si jocul de-a creatia, consacrat de romantism, delirul si introspectia prozei psihologice vehiculate de James Joyce. Toate ambalate in manuscrisul gasit si etalat spectaculos in ilustratii si chenare ce reflecta codul romanului gotic si inventivitatea autorului, iesita din comun. Cu alte cuvinte, rasfat postmodern ce traverseaza virstele fictiunii, intr-un zigzag ametitor.
Acest talent al sugerarii vietii concrete in simbolistica literara cea mai abstracta cu putinta a fost exploatat de scriitor in majoritatea creatiilor sale ulterioare. El atinge totusi un nou punct culminant abia unsprezece ani mai tirziu, in 1992, in romanul Poor Things/Sarmane creaturi. Volumul propune o structura epica romantic-victoriana, in acord cu tema lui fabuloasa. Este vorba despre ideea documentului istoric descoperit accidental, la decenii dupa redactare, preluat de un prozator pur-singe (Alasdair Gray insusi, hotarit sa-l adnoteze la tot pasul, pentru a-i verifica autenticitatea!), dar, totodata, contestat vehement – de personajul principal al intimplarilor incredibile narate in el – intr-o scrisoare anexata testamentar.
Romanul Sarmane creaturi a reprezentat un deliciu intelectual, mai ales din momentul atit de ingenios pregatit al intrarii in realitatea cruda, a dezbracarii personajelor de aura gotic-romantica precedenta. Si ceea ce i se dezvaluie cititorului este realitatea „sarmana” a personajelor care se etaleaza epistolar in mare parte. Oglinda cu doua fete a aceleasi realitati privita de pe parti opuse, povestea pastreaza misterul adinc al fiintei umane si mai ales acel incredibil filon al sexualitatii feminine, mixat straniu intr-un compozit politic. Asistam parca, in acest roman, la nasterea unei angoasante religii adapindu-se din slabiciunile timpurilor, dar atemporala prin puterea amestecului de real-ireal, magie-stiinta.
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996