Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Jose Saramago
Editura: Polirom
Colecția: Top 10+
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 276 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734623495
Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba portugheza de Mioara Caragea Premiul Nobel pentru Literatura 1998 Eseu despre orbire a fost ecranizat in anul 2008, in regia lui Fernando Meirelles, cu Julianne Moore si Mark Ruffalo in rolurile principale. Eseu despre orbire este un roman cutremurator, o marturie a neincrederii autorului in societatea contemporana, incapabila sa-si gestioneze si sa-si rezolve crizele. Intr-un oras anonim, populat de personaje fara nume, izbucneste o boala ingrozitoare ce provoaca orbirea. Fara o cauza aparenta, in afara de cea morala, oamenii isi pierd, unul cite unul, vederea si barbaria se dezlantuie. Unica reactie a politicienilor este represiunea, urmata in curind de aparitia lagarelor. Din motive necunoscute, o singura persoana scapa de flagel – sotia unui medic, cea care ii va conduce pe oameni spre lumina.
Comandă online Eseu despre orbire (ediție de buzunar) scrisă de Jose Saramago, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Top 10+. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Eseu despre orbire (ediție de buzunar) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Romanul este remarcabil din mai multe motive. In primul rind, Saramago scrie intr-o maniera care poate fi descurajanta la prima vedere. Autorul foloseste foarte putin semnele de punctuatie si paragrafele, nu exista liniuta de dialog, nu stii cind intervin personaje noi si de multe ori nu poate fi identificat personajul care vorbeste. Pare ca e o debandada generala si sint momente in care povestea devine haotica, dar intr-un mod genial. In general, poti urmari actiunea, chiar daca uneori devii confuz. Dar odata ce ati intrat in poveste, acest stil de scris devine natural si-l veti putea urmari cu usurinta. Eseu despre orbire este o poveste despre fragilitatea umanitatii si a societatii, despre natura umana. Lipsita de puterea de a vedea, societatea este nevoita sa se adapteze si sa se schimbe peste noapte, „uitind” toate regulile si anulind barierele de orice fel – de virsta, rasa sau clasa sociala.
„Cred ca n-am orbit. Cred ca sintem orbi, orbi care vad, orbi care vazind nu vad”. Aceasta ar fi ideea fundamentala a cartii lui Jose Saramago – cea data de cuvintele care incheie romanul Eseu despre orbire. Este limpede ca Saramago e convins de faptul ca toata istoria noastra se afla sub semnul orbirii, ca toate societatile, toate ideologiile s-au dovedit falimentare si indreptate impotriva persoanei umane. Cartea lui nu face altceva decit sa treaca in revista pas cu pas toata nebunia unei lumi atinse de boala, de orbire. Avem in aceste rinduri etapele – instalarea bolii, spaima autoritatilor, masurile represive, inchiderea celor bolnavi, controlul asupra lor – si toate aspectele reprimarii, ale decaderii fizice, ilustrata prin mizeria ce culmineaza cu momentul in care pina si cele mai intime conditii de igiena lipsesc. Oamenii sint pusi in fata propriilor dejectii si a imposibilitatii indepartarii lor pina si de pe propriile trupuri. Nimic nu este mai grav decit asta. Depresia este cea care insoteste abjectia caderii. Dar e abia inceputul. Caci apoi, in lipsa resurselor de hrana, se instaleaza caderea morala. Apar taberele. Sint unii care-si aroga rolul de stapini, controlul asupra resurselor si obligativitatea celorlalti de a se supune legilor pe care conducatorii le impun. Una dintre ele este vinzarea trupurilor. Femeile celor opresati devin moneda de schimb. Insa aici intervine „eliberatorul”, figura mesianica – o femeie, sotia doctorului oftalmolog (cel din cabinetul caruia a inceput nebunia), – este singura persoana care vede in tot acest univers terifiant, intunecat. Ea cunoaste realitatea si se revolta. Iar revolta ei merge pina la crima. Finalul cartii coincide cu vindecarea. Ramine insa avertismentul lui Jose Saramago: nimic nu ne arata ca sintem vindecati, ca nu sintem orbi tributari pornirilor noastre de a suprima, de a controla, de a ucide. Avem in fata un roman profund, o radiografie necrutatoare a tuturor esecurilor trecute sau viitoare in materie de organizare a societatii. Romanul este o invitatie adresata fiecaruia dintre noi in a avea constiintele treze in fata oricarui derapaj ideologic.
Prima intilnire cu aceasta opera a fost in vara anului 2004, cind abia terminasem liceul si ma astepta o vara linistita, plina de lecturi frumoase si „neobligatorii”. Am apreciat inca de la inceput faptul ca Saramago nu s-a obosit cu detalii neimportante, ci a intrat direct in orbirea ce inconjoara intreg romanul. Incercam sa inteleg ce inseamna o orbire alba, cum ar fi sa nu vezi si sa nu simti nimic decit o mare alba ca laptele. Autorul impresioneaza prin capacitatea sa de a crea o lume ciudata, paralela acesteia. Mi-a fost greu sa ma obisniesc cu lipsa liniilor de dialog sau a ghilimelelor care sa-mi arate vorbirea directa, dar am reusit sa urmaresc, totusi, succesiunea evenimentelor si a replicilor. Orbecaiam, uneori, printre rinduri, intelegind, o data-n plus, imaginea lui Saramago asupra a ceea ce dorea sa imi arate. De asemenea, e greu sa intelegi cum o societate atit de bine pusa la punct poate pica imediat in haos. Ai crede ca toate guvernele, toti conducatorii ar gasi o solutie pentru aceasta problema. Dar, ce solutie sa gaseasca atunci cind pina si ei „intra-n rind cu lumea” si orbesc? Opera urmareste un singur grup de persoane care, in conditii normale, nu s-ar fi asociat vreodata. Avantajul lor este existenta unei femei care, fara stirea celor din jur, poate vedea. Ea este o eroina cum rar se intilneste in literatura: capabila sa-l ingrijeasca pe sotul sau si pe ceilalti ca pe niste simpli copii. Toti depind de ea si au o incredere „orbeasca” in faptul ca alaturi de ea vor fi salvati. O lunga perioada de timp locuiesc intr-un sanatoriu dezafectat unde fusesera trimisi in carantina. Intra intr-un conflict cu alti orbi, ca ei: sufera, mor, ucid doar din cauza lipsei mincarii. Dupa ce orbirea cuprinde intreaga lume, grupul se muta in afara sanatoriului si ajunge la vechea locuinta a doi dintre membrii sai. Orasul este dezolant, grupuri de orbi se straduiesc sa supravietuiasca, inconjurate de mizerie si moarte la orice pas. Finalul e si el unul surprinzator, asa cum e tot romanul. Am ramas mut o lunga perioada de timp, incercind sa diger ceea ce autorul imi asezase in fata. Fragilitatea individului si a societatii, per ansamblu, este extrema. Tot ceea ce noi construim de mii de ani poate disparea in decursul unei singure generatii, iar Saramago reuseste sa surprinda o „felie” din acest declin intr-un roman ce va ramine, in opinia mea, un pilon al literaturii secolului al XX-lea. Daca nu ati citit aceasta carte, v-o recomand cu drag. Va va face sa intelegeti multe lucruri altfel decit o faceati pina acum. Distopia totala, cred eu, ne face sa reevaluam toate gindurile si valorile dupa care ne ghidam, in decursul vietii noastre.
In Eseu despre orbire, existenta devine o multiplicare a absentei, un labirint al umbrelor pierdute in umbra, tocmai din cauza disparitiei celor mai marunte forme de manifestare a umanitatii, din cauza descompunerii oamenilor in plasa idealurilor superficiale. Romanul lui Saramago creeaza, desavirsit, o imagine terifianta, sumbru-rascolitoare a ramasitelor unui univers, dar si o extraordinara analiza a psihologiei individuale, a omului calator catre infringere, catre moartea propriei lumi. O calatorie ce poate fi, insa, intoarsa din drum cu o simpla privire. Una vie – a intelegerii, a deschiderii, a sperantei.
Fără a data sau localiza acțiunea ca să poată imprima cărții o notă de generalitate, fără a atribui nume personajelor ca să poată surprinde mai mult esența umană decît o identitate anume, fără a alege un titlu clasic ca să poată permite subiectivității să se desfășoare și, la fel de bine, fără a delimita dialogul de narațiune ca să poată da consistență scriiturii, autorul portughez scrie febril, folosind enunțul amplu, aproape neîntrerupt. Lingvistic inspirat și literar expresiv, s-ar putea spune că scrie despre cine suferă şi nu vede consecinţele. (…) Joc politic și social, de imagine și de stare, de anatomopatologie și de psihologie. La prima vedere, necesar. Apoi, cînd cutremurător, cînd revoltător.
Eseu despre orbire
Polirom
Jose Saramago
9736817237
344 pagini
An: 2005
Memorialul mînăstirii
Polirom
Jose Saramago, Mioara Caragea
9789734694457
472 pagini
An: 2023
De la statuie la piatră
Polirom
Jose Saramago
9789734665204
144 pagini
An: 2017
Jurnalul din anul Nobelului
Polirom
Jose Saramago
9789734683550
240 pagini
An: 2021
Omul duplicat (ediție de buzunar)
Polirom
Jose Saramago
9789734660742
320 pagini
An: 2016
Femeia în roșu (ediție de buzunar)
Polirom
Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Mircea Nedelciu
9789734621439
504 pagini
An: 2011
Metamorfoza și alte povestiri (ediţie de buzunar)
Polirom
Franz Kafka
9789734630820
192 pagini
An: 2012
Eșafodul (ediţie de buzunar)
Polirom
Cinghiz AITMATOV
9789734681310
424 pagini
An: 2020
Dragoste la 17,50 $ (ediție de buzunar)
Polirom
Charles Bukowski
9789734678518
280 pagini
An: 2019
Intoarcerea huliganului (Top 10+)
Polirom
Norman Manea
9789734619122
320 pagini
An: 2011
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024
Lupta cu demonii
Eikon
Stefan Zweig
9786064911308
308 pagini
An: 2024