Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Evgheni Petrov , Ilia Ilf , Evgheni Petrov
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 368 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734624324
Categorii: Literatura rusa, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Text reconstituit de A.I. Ilf
Traducere din limba rusa de Tudor Musatescu
Text revizuit, adaugit si note de Ana‑Maria Brezuleanu
In Rusia sovietica a anului 1927, Ippolit Matveevici Vorobianinov, un nobil decazut, in imprejurari nefericite, in ipostaza de functionar, afla de la raposata lui soacra, chiar inainte ca aceasta sa-si dea duhul, ca bijuteriile familiei au fost ascunse, de teama bolsevicilor, in unul dintre cele douasprezece scaune ale sufrageriei. Insa setul de scaune ajunge sa fie confiscat de guvern dupa Revolutie si vindut bucata cu bucata. Intimplarea ii stirneste interesul marelui maestru al combinatiilor Ostap Bender, care, sesizind o sansa aproape indecenta de imbogatire, il convinge pe Vorobianinov sa plece amindoi in cautarea scaunelor. Drumurile ii poarta de la Moscova pina in Caucaz si au de-a face cu personaje dintre cele mai colorate, de la birocrati sovietici oportunisti la virstnicii supravietuitori ai vechii orinduiri, care mai de care mai egoist, corupt sau incompetent, oferind astfel cititorilor de azi prilejul de a cunoaste Rusia anilor ’30 si de a savura una dintre cele mai reusite satire scrise vreodata.
„Umorul lui Raymond Queneau, pe care-l admir, umorul lui Ilf si Petrov, umorul citorva autori de limba engleza precum Anthony Burgess sau Graham Greene, umorul tuturor acestora este al unei singure familii, o mare familie plina de talent.” (Vladimir Nabokov)Comandă online Douăsprezece scaune scrisă de Evgheni Petrov , Ilia Ilf , Evgheni Petrov, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Douăsprezece scaune nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Este bine-venita initiativa Editurii Polirom de a republica romanele clasice – Vitelul de aur si Douasprezece scaune de Ilf si Petrov, in editie integrala, cu pasajele cenzurate la aparitia lor in original.
Aventuroasa si imprevizibila viata a avut romanul lui Ilf si Petrov, Douasprezece scaune. Autorii sai nu l-au vazut niciodata publicat pe de-a-ntregul. Cind ii disparea un capitol, cind mai multe, basca diverse fragmente de capitol, dupa cum batea de tare vintul cenzurii sovietice, pe vremea lui Stalin. Cenzura n-a lasat sa treaca […] paginile din care reiese ca ziaristii sovietici erau, vai, inculti, plagiatori si fripti dupa bani. A taiat vigilenta tot ceea ce trimitea la saracia, foamea si mizeria din Moscova, iertind doar capitolul cu caministii saraci, fiindca astia nu erau decit niste paraziti neintegrati in cimpul muncii. Una peste alta, cetatenii Ilf si Petrov puteau fi cit aveau ei chef de satirici, cu conditia s-o lase mai moale cu realismul nesocialist. Iar daca n-o faceau ei insisi, ca niste scriitori constienti, le amintea cenzura cit de lunga le era plapuma. Asa ca, dupa ce am citit si recitit [romanul] de nu mai stiu cite ori intr-o varianta cenzurata, l-am reluat acum, in prima editie din care nu lipseste nimic. Apar aici chiar si pasajele la care Ilf si Petrov au renuntat cu de la ei putere, din motive artistice. E romanul mai bun in editia necenzurata? Hotarit lucru, da!
Situat temporal chiar la inceputul perioadei comuniste a Rusiei, romanul este extrem de delicat. Un roman alert, scris cu un umor – negru, ce-i drept – deosebit, Douasprezece scaune are privilegiul de a fi nu doar o satira foarte reusita la adresa societatii anilor douazeci ai secolului trecut, dar si o cronica a moravurilor si cutumelor, precum si a perceptiei pe care oamenii de rind o aveau in acea perioada asupra situatiei politice a tarii. Cred ca Douasprezece scaune ar trebui sa fie citit de orice cititor care vrea sa aiba parte de o experienta literara placuta. Romanul are tot ce-i trebuie ca sa nu dezamageasca, iar stilul alert de care spuneam, il va transforma intr-o lectura ceva mai usoara decit in cazul altor romane din literatura rusa.
Douasprezece Scaune
Cartea rusa
Evgheni Petrov
411 pagini
An: 1957
Lacul Duhurilor de Munte
Tineretului
Ivan Efremov
150 pagini
An: 1956
Opere, Volumul al IV-lea - Povestiri (1886)
Cartea rusa
Anton Pavlovici Cehov
488 pagini
An: 1956
Asediul
Tineretului
Vera Ketlinskaia
702 pagini
An: 1955
Trei dorinte
Tineretului
V. L. Nemtov
262 pagini
An: 1952
Nemurire
Cartea rusa
Alexei Iugov
367 pagini
An: 1954
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Bronisław Wildstein, Bronislaw Wildstein, Constantin Geambasu
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000