Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 24,95 LEI
Autor(i): Andrei Oisteanu
Editura: Polirom
Colecția: Seria de autor Andrei Oisteanu
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 264 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734631513
Categorii: Literatura romana, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca
Editia a III-a Prefata de Dan C. Mihailescu Alcatuita din doua micro-romane, Cutia cu batrini este singura opera de fictiune a lui Andrei Oisteanu. In Comisionarul, un fost avocat ce renunta la profesie pentru a livra flori la domiciliu este angajat de o clienta sa-i supravegheze tatal care amenintase cu sinuciderea. Ostil inca de la inceput fata de paznicul impus de fiica lui, Carol incearca prin toate mijloacele sa scape de el, ajungind in final sa nu mai stie daca acesta exista cu adevarat sau este doar un dublu al sau. Arhivarul este povestea unui colectionar care, in dorinta de a aduna obiecte stranii, strabate locuri fantastice si cunoaste oameni la fel de neobisnuiti ca lucrurile pe care le vind. Retras printre obiectele strinse, fostul arhivar incepe sa se identifice cu ele, impins parca de dorinta de a atinge si el conditia de obiect. „La fel ca Mircea Eliade si I.P. Culianu – marile sale modele, despre care a publicat o carte-puzzle –, Andrei Oisteanu a incercat sa-si dubleze studiile erudite de etnologie si antropologie religioasa prin intermediul fictiunii. Cutia cu batrini ramine o aparitie meteorica, amestec de meditatie fantasta, atmosfera crepusculara, onirica si fabulatie stranie, cu nervuri eseistice si scriitura artista, fascinata de pitorescul levantin. Autorul a topit in textura ei o experienta de arheolog al imaginarului, de folclorist si mitolog. Nu aici sta insa centrul de greutate, ci in atractia nostalgica, decadenta fata de spectrele trecutului mort, supravietuind in colectii de obiecte bizare, in relicve, «antichitati» si «vechituri» de tot felul (instalatia obiectuala de pe coperta este o punere in abis a cartii).” (Paul Cernat) „Cutia cu batrini de Andrei Oisteanu este o carte-obiect... Cu buna stiinta, autorul a ales ca ilustratie a copertei un obiect confectionat chiar de el. Este primul joc de simboluri dintr-o scriere in care te poti usor rataci printre semnificatii si arhetipuri... Cutia cu batrini este o carte ciudata. Daca, asemenea Batrinului arhivar, ati dat vreodata un anunt in ziar «Caut obiecte stranii», o sa va incinte. Daca nu, nu.” (Ioana Parvulescu) „Andrei Oisteanu, preocupat de etnologie, simbologie si antropologie, este si un artist: colajele sale suprarealiste dezvaluie o adevarata – si o baroca, manierista – patima a deghizarii de sensuri, a structurilor imbricate, o manie a cifrului. Cutia cu batrini ne cheama din cufarul infinit, ascuns, cum spunea Jung, in pivnita fiintei noastre. Caci omul cu etaje stie foarte bine ca, fara subterane, acoperisul n-ar fi cu putinta.” (Dan C. Mihailescu)
Comandă online Cutia cu bătrîni la 24,95 lei scrisă de Andrei Oisteanu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Seria de autor Andrei Oisteanu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cutia cu bătrîni nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Comisionarul e o proza remarcabila si (dupa finalul ce rastoarna lucrurile ori lasa deschisa aceasta perspectiva) scrisa in doua cerneluri. Criticii le-au identificat, Dan C. Mihailescu vorbind despre o «revelatie a Dublului», iar Vitalie Ciobanu, despre «framintarile aceleiasi constiinte dedublate». Un microroman de alta factura este Arhivarul, cu o scriitura diferita: una artista, cu parfum si miros arhaic ori cu un mix neologic. Atmosfera va fi creata din elemente de Ev Mediu generic si romanesc. Structura prozei e astfel conceputa incit pe un fir subtire sa poata fi adaugate cit mai multe scene de culoare nelinistitoare. Andrei Oisteanu utilizeaza orice pretext si pliu narativ pentru a desfasura cite un episod de tortura, bestialitate, agonie descrisa minutios, intr-o colectie sui-generis de orori. Legenda este scoasa din terenul ei de reprezentare simbolica si adusa in sfera unui realism dur, greu de suportat. Ambele proze rezista foarte bine celor trei decenii scurse intre momentul scrierii si cel al editiei de fata. Andrei Oisteanu este un scriitor rafinat, cu un debut complicat, aminat si ramas, deocamdata, fara o continuare si o continuitate pe culoarul epic.
Straniu in compozitia lui bipartita, fascinant in epicul pe care-l deruleaza, acest experiment prozastic de tinerete al lui Andrei Oisteanu promitea un romancier adevarat, hranindu-se din temele investigatiilor sale stiintifice (pe care le regasim in volumul Gradina de dincolo. Zoosophia). De atunci, Oisteanu a mai publicat citeva studii exhaustive extrem de serioase (Imaginea evreului in cultura romana, Narcotice in cultura romana) si are in pregatire inca vreo citeva (dintre care Sexualitate si societate e primul). Cu asa detenta, dupa atitea acumulari, ce frumusete de roman ar putea iesi! Numai sa vrea autorul sa-l scrie.
In ceea ce ma priveste, romanul Cutia cu batrini este o carte atipica. Toate celelalte carti scrise de mine sint studii de etnologie si antropologie culturala, de istorie a religiilor si a mentalitatilor. Romanul Cutia cu batrini este exceptia care infirma regula. Dar poate ca tocmai aceasta postura atipica face cartea mai imprevizibila.
Mi s-a parut in aceasta carte de proza ca, dincolo de cunostintele, de eruditia, de simbolurile cu care lucreaza simbologul, dincolo de arhetipuri si de eventuala scriitura mateina despre care s-a vorbit, exista o scriitura extrem de personala, ce este un construct al prozatorului Andrei Oisteanu. O scriitura care, ca sa fortez putin demonstratia, as spune chiar ca nu are nici o legatura cu savantul, desi evident ca exista niste fire intre ei. (...) Putem vedea bucuria autentica a unui scriitor autentic de a face o literatura care nu trebuie sa fie in fiecare pagina sofisticata, stratificata, sa trimita spre alte sfere spirituale si care se „consoleaza” a fi literatura pur si simplu, o literatura absolut remarcabila.
Cred ca in Cutia cu batrini este vorba mai degraba despre o singura proza. Si, recunosc, risc cu interpretarea asta, mai ales ca este spontana. Risc, dar o fac in virtutea unei observatii: prima bucata, Comisionarul, contine si ca moto, si ca investigatie intrebarea esentiala pusa de Albert Camus in privinta filosofiei: merita viata sa fie traita sau nu? Restul, spune Camus, e vorbarie goala, nu mai sintem in teritoriul ideilor reale. Ei bine, cred ca in toata cartea, nu numai in prima proza, Andrei Oisteanu se straduieste sa raspunda acestei intrebari. Cea de a doua jumatate a romanului ipostaziaza un batrin arhivar destul de straniu, care cauta nimic altceva decit obiecte ciudate, da un anunt in ziar in care le propune celor ce au asa ceva sa i le ofere. Din acel moment incepe lungul sau traseu printre cei care adapostesc asemenea obiecte stranii. Ei bine, am sa va spun un lucru: nici unul dintre aceste obiecte ciudate – si sint multe stranietati acolo, multe detalii si maruntisuri pe care oamenii le adapostesc in cutia respectiva, in „cutia cu batrini” – nu este lipsit de o dimensiune profund existentiala. Titlul cartii este revelator in acest sens. Nu e cutia cu „obiecte vechi”, nu e „cutia cu gablonturi”, e o „cutie cu batrini”, cu fiinte care, Dumnezeu stie cum, se adapostesc acolo.
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Acel Martie
Stefan
Olivia Odăianu
9789731183343
206 pagini
An: 2022
Două ţări insulare, euro-mediteraneene, Republica Cipru, Republica Malta
Rovimed Publishers
Doru Ciucescu
9786060890027
206 pagini
An: 2022
Cvartetul Voces - destinul excelenţei
Junimea
Dan Prelipceanu, Dan Prelipcean
9789733725565
188 pagini
An: 2022
Cum mi-am mâncat masca
Paralela 45
Jan Cornelius
9789734736379
320 pagini
An: 2022
Negru pe alb - Scrisori la un prieten
Minerva
Constantin Negruzzi
166 pagini
An: 1976
Dimineata de August - Culegere literara
Casa Regionala a Creatiei Populare Galati
118 pagini
An: 1964
Dintre sute de catarge
Consiliul National Al Organizatiei Pionierilor
128 pagini
An: 1969
Lanturi, Volumul I
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Ion Pas
540 pagini
An: 1956
Scrieri - Emil Botta, 2 (Vineri 1971)
Minerva
Emil Botta
391 pagini
An: 1980
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Cum l-a împuşcat Iorga pe Iorga
Vremea
Toma Roman jr, Toma Roman jr.
9786060811299
216 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022