DE BLACK WEEKEND ÎNJUMĂTĂȚIM PREȚUL CĂRȚILOR VECHI!
(promoție valabilă în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2024)Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Valeriu Gherghel
Editura: Polirom
Colecția: PLURAL -> Eseu
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 256 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734630776
Categorii: Filosofie romaneasca, Filosofie, Filosofie, Carte nefolosită
Puteti citi un interviu cu autorul in Ziarul de Duminica
Principiul simplitatii sau al economiei i-a preocupat dintotdeauna pe filosofi si logicieni, care de-a lungul timpului au propus pentru el diferite formulari si interpretari. Eseurile lui Valeriu Gherghel sint centrate pe simplitatea aplicata in interpretarea textelor, care presupune a nu fi excesiv, a respecta limita si masura, a accepta faptul incomod ca poti explica numai ceea ce poti explica si a te margini strict la ceea ce spune textul, fara sa construiesti ipoteze suplimentare. Pe parcursul volumului, speculatia alterneaza cu exercitiul practic – analiza de text – si, in citeva cazuri, cu exercitiul imaginativ. Daca prima parte vorbeste despre simplitate si conciziune, iar cea de-a doua despre principiul opus, reprezentat de risipa interpretativa si exces, partea a treia prezinta unele episoade din istoria hermeneuticii (Philon din Alexandria, Sfintul Augustin, Hugo de Saint-Victor) care demonstreaza cit este de dificil sa fii simplu in interpretare.
„Istoria hermeneuticii e plina de exegeti dogmatici. Scepticii veritabili pot fi numarati pe degetele unei singure miini. In interpretare, toti pot sa poata. Si nimeni nu poate sa nu poata. Nu exista semnificatii tainuite, pagini abstruse, vid semantic, intuneric. E absolut uimitor acest dogmatism al criticilor. In teologie, e o distinctie si o trufie sa fii agnostic si sa-ti recunosti, inca de la debutul discutiei, ignoranta. Fiinta lui Dumnezeu e dincolo de patrunderea mintii. Aici, nestiinta e o virtute glorificata. In hermeneutica, dimpotriva. A marturisi ca nu intuiesti o semnificatie, ca sensul precis al unei sintagme este cu neputinta de sesizat e ca si cum ti-ai recunoaste un viciu abominabil. Esenta divina se sustrage tuturor. In schimb, semnificatia unei scrieri e in vazul si la cheremul oricui. Asa sa fie oare?” (Valeriu Gherghel)
Din cuprins: Hexada simplitatii • Don Quijote c’est moi • Limba neo-adamica • Crux interpretum • Simplitate si pesti (sancta simplicitas) • Erezia determinarii • A fi si a semnifica • Index rerum • Poarta credintei • Cavalerul Tristei Lecturi • Excesul quodlibetal • Cauda pavonis • Pleonasmul divin
Comandă online Breviarul sceptic: Și alte eseuri despre simplitate scrisă de Valeriu Gherghel, tiparită la editura Polirom face parte din colecția PLURAL -> Eseu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Breviarul sceptic: Și alte eseuri despre simplitate nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Breviarul sceptic: Si alte eseuri despre simplitate, asa este intitulata lucrarea semnata de discipolul din epistole al lui Constantin Noica, o lucrare care urmareste de-a lungul citorva eseuri ideea simplitatii in hermeneutica, adica in interpretarea unui text, fie el literar ori filosofic. Ce vrea sa ne spuna acest lucru? Ca de fiecare data cind avem un text in fata, dupa ce-l citim, sintem inclinati sa credem ca acesta are un sens, ca in el se ascund sau se arata niste semnificatii. Domnul profesor Valeriu Gherghel observa ca in acest demers de cautare a semnificatiei textului apar citeva obiceiuri ale cititorului (…).
Am fost si am ramas un exeget. Oricum, inca de cind scriam la Breviarul sceptic si recomandam celorlalti simplitatea interpretarilor, am simtit ca nu voi trata suficient o veche problema care ne preocupa pe toti. Si anume, problema validitatii. Toti am dori sa stim daca exista un criteriu de validitate in hermeneutica. Ne sperie pesemne relativismul cel mai acut. Exista, neindoios, interpretari bune si interpretari rele. Simtim asta de cele mai multe ori. Nu mai e nevoie sa argumentam. Dar putem vorbi de interpretari corecte, valide, asa cum vorbim de rationamente valide? In Breviarul sceptic, eu ma comport ca un anti-intentionalist. Identificarea „intentiei” nu garanteaza in nici un caz validitatea unei interpretari. (...) In ceea ce ma priveste, nu sint deloc convins ca exista vreo relatie intre simplitate si corectitudine. (...) De-a lungul Breviarului, mentionez uneori problema validitatii, dar o tratez – cum altfel? – foarte sceptic. Iata o chestiune la care as dori sa mai reflectez.
Breviarul sceptic este de fapt o culegere de eseuri care apar in trei capitole mari si anume: Principium parsimoniae, Principium Prodigitatis si Miscellanea. In Hexada simplitatii autorul face introducerea principiului simplitatii (privit cu sens metafizic) prin al sau Breviar sceptic. Nu stiu daca autorul s-a gindit la Breviar ca la o carte de rugaciuni sau ca la o lucrare informativa indispensabila domeniului de activitate atunci cind i-a dat nume. Cert este ca autorul e preocupat de interpretarea cartilor, a textelor vechi, de semne luate ca elemente simbolice ale unui culturi, mai „simplificat” spus: de Hermeneutica. Si la fel cum ni se recomanda de catre C. Noica: daca vi se pare un text „prea dificil” sau „incoerent” nu faceti apel la taierea „nodului gordian”, exista si alte moduri mai putin drastice prin care textul ne poate deveni accesibil. Breviarul sceptic sta sub auspiciile unei introduceri gnostice in care este pomenit Aristotel, William Ockham, Umberto Eco, ginditori care au rationalizat si eficientizat exprimarea filozofica (…).
Cartea lui Valeriu Gherghel, Breviarul sceptic, are toate datele pentru a incinta si a pune pe ginduri deopotriva. Este, spune autorul, o carte despre simplitate in interpretare, un fel de pledoarie pentru onestitate in actul lecturii si impotriva dezvoltarilor pletorice, impotriva lecturilor „interesante”. (...) Eseistul este cumva legat sa scrie despre interpretare. E destinul sau de om care intirzie pe marginea sensurilor, ale lui si ale altora. Nu mai e vorba doar de eleganta stilistica: Valeriu Gherghel e unul dintre cei mai puri eseisti pe care ii avem.
Cind lectura devine o rutina a carei monotonie sufoca spiritul, remediul in fata satietatii sta in meditatia asupra actului in sine: te intrebi ce e lectura si ce anume iti ofera ea, si tot incercind sa te lamuresti sfirsesti prin a capata o dispozit ie care te scoate din matca plictisului livresc. Reteta a fost verificata deseori: cind lectura e fada, e indeajuns sa treci la filosofia din spatele ei, ca marasmul buchiselii sa dispara. Cu o inclinatie vadita spre textele exotice, de-a dreptul rare, ale scolasticii medievale, Valeriu Gherghel e un impatimit livresc la care postura de cititor i-a insuflat o serie de intrebari inrudite: cit din lectura unui volum e interpretare lui? Exista un criteriu prin care sa decidem care interpretare e mai buna? Exista o singura interpretarea adevarata a unui text literar? Volumul Breviarul sceptic e o colectie de eseuri gravitind in jurul acestor intrebari. Un volum de eseistica erudita si de rafinament calofil, menit cititorilor cu apetit speculativ.
Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?
Polirom
Valeriu Gherghel
9789734676644
264 pagini
An: 2018
Filozoful Conta
C. Sfetea Libraria Scoalelor
Octav Minar
953 pagini
An: 1914
Misiunea Filosofului (Ion Petrovici)
Grinta
Ion Petrovici
301 pagini
An: 2008
Filosofia si spiritul stiintei
Aius
Mihai Uta
231 pagini
An: 2019
Reconstructia filosofiei romanesti (Adrian Michiduta)
Aius
Adrian Michiduta
366 pagini
An: 2020
Despre modestie - Publicistica, III (1944-1947)
Aius
Mircea Florian
151 pagini
An: 2020
Numire și necesitate
Polirom
MIRCEA DUMITRU, SAUL KRIPKE
9789734686865
208 pagini
An: 2021
Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri (ediția 2021)
Polirom
Ion Vianu
9789734685431
496 pagini
An: 2021
Problema răului în limitele doctrinare ale creștinismului tradiţional
Paralela 45
BIȘA Dan-Robert
9789734727476
360 pagini
An: 2018
În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon
Polirom
Georgios Gemistos Plethon
9789734684090
192 pagini
An: 2021
Reconsiderari filozofice
Rao Books
9786067761238
An: 2016
O perspectiva de dreapta
Anastasia
Alain de Benoist
314 pagini
An: 1998
Viata imaginilor
Cartimpex
Jean-Jacques Wunenburger
184 pagini
An: 1998
Treptele initierii
Princeps
Rudolf Steiner
158 pagini
An: 1992
Adio diferentei. Eseu asupra modernitatii tarzii
Dacia
Claude Karnoouh
188 pagini
An: 1994
Postmodernismul. Deschideri filosofice
Dacia
108 pagini
An: 1995