Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 30,00 LEI
Autor(i): Teodor Dima
Editura: Pro Universitaria
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 248 pagini
ISBN: 9786066473989
Categorii: Eseuri, Beletristică și critică, Filosofie romaneasca, Filosofie
Trebuie sa-mi avertizez eventualii cititori ca nu sunt un exeget in domeniul istoriei filosofiei romanesti; nu sunt, pentru ca un exeget trebuie sa cunoasca amanuntit viata si opera unui ganditor sau realizarile unei scoli filosofice, trebuie sa insiste in interpretarile sale asupra aspectelor pozitive si negative, sa se refere la parerile altora si, mai ales sa-si anihileze pornirile simpatetice. De aici rezulta ca exegetul, daca poate, si ar trebui sa poata, trebuie sa se exprime cu gandirea non-eului, sau, cum se spune acum, cu „mintea celuilalt”: Daca „celalalt” este o personalitate recunoscuta, ale carui merite nu sunt discutabile, sau daca este un construct hermeneutic, realizat de exeget pentru a-si asigura obiectivitatea si a-si desavarsi personalitatea interpretativa, atunci partizanatul nevalorizant este, cu siguranta, inlaturat. Dar daca „celalalt”, din anumite motive, poseda o ratiune neintelectiva, supusa unor scopuri distrugatoare sau cel putin denigratoare, gata sa lipeasca etichete disimulatoare si conventionale, atunci efectul exegetic poate sa pericliteze veridicitatea interpretarilor.
Un prim scop este sa redeschid interesul pentru unele personalitati ale culturii noastre, pentru ca acestea, recitite, reinterogate cu ochii unor noi generatii, pot dezvalui noi semnificatii. Astfel, un cunoscator in detaliu al operei lui Lucian Blaga si al unor directii din epistemologia contemporana ar putea sa construiasca in limbajul inceputului de secol 21 ceea ce a fost elaborat sub absolutul Marelui Anonim. Sau poate un logician scapat de sub zodia formalismelor ar construi nu numai jaloanele, cum am incercat eu, ci si corpul fundamental al unei logici hermeneutice, tributara la Noica dorintei sale de evidentiere a virtutilor metafizice ale limbii romane.
Al doilea scop al acestei carti este acela de a sugera celor care vor sa indrepte spre Universal aspectele constructive ale traditiilor noastre filosofice sa-si traduca scrierile despre ele intr-o limba de mare circulatie, stiindu-se ca originalitatea poeziei si filosofiei este foarte greu traductibila; in schimb interpretarile lor ar avea mai mult succes. Sunt cunoscute incercarile repetate nereusite de traducere a poeziei eminesciene, sau traducerea lucrarilor lui Blaga si ale lui Noica.
Al treilea scop vrea sa evidentieze ca in filosofia romaneasca se afla un miez tare: logica. Datorita lui au proliferat cercetarile in domeniul epistemologiei si tot logica, in sensul cel mai general care sa cuprinda semantica, teoria limbajelor si retorica a contribuit la maturizarea nedogmatica a unor lucrari de istoria filosofiei.
Referenti stiintifici:
Acad. prof. univ. dr. Alexandru Surdu
Acad. prof. univ. dr. Alexandru Boboc
Comandă online Privind inapoi cu deferenta - Eseuri despre ganditori romani, Editie revazuta la 30,00 lei scrisă de Teodor Dima, tiparită la editura Pro Universitaria în anul 2012. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Privind inapoi cu deferenta - Eseuri despre ganditori romani, Editie revazuta nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Intre prudenta si eroare - Eseu asupra naturii si dinamicii stiintei
Junimea
Teodor Dima
222 pagini
An: 1978
Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale
Polirom
Adrian Marino
224 pagini
An: 1995
Un batrin catre un tinar carturar
Albatros
Mihai Beniuc
166 pagini
An: 1973
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Filozoful Conta
C. Sfetea Libraria Scoalelor
Octav Minar
953 pagini
An: 1914
Misiunea Filosofului (Ion Petrovici)
Grinta
Ion Petrovici
301 pagini
An: 2008
Reconstructia filosofiei romanesti (Adrian Michiduta)
Aius
Adrian Michiduta
366 pagini
An: 2020
Despre modestie - Publicistica, III (1944-1947)
Aius
Mircea Florian
151 pagini
An: 2020
Filosofie Romaneasca (Adrian Michiduta)
Aius
Adrian Michiduta
166 pagini
An: 2018
Papucii lui Mahmud
Gramar
Gala Galaction
180 pagini
An: 1993
Doamna virtuoasa
Coni
Madeline Ker
240 pagini
An: 1993
Secretele castelului Lubeck
Alcris
Roberta Leigh
208 pagini
An: 1994
Totul depinde de dragoste
Alcris
Roberta Leigh
258 pagini
An: 1994
Sebastian si Aurore
Alcris
Flora Kidd
190 pagini
An: 1995