Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Alina Mungiu-Pippidi
Editura: Polirom
Colecția: Ego. Publicistica
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 352 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734629336
Categorii: Publicistica / Reportaje / Interviuri, Beletristică și critică, Politica, Carte nefolosită
Vizualizati recenzia volumului in emisiunea "Omul care aduce cartea"
Cei care efectueaza comanda online vor primi volumul cu autograful autoarei!
De ce rivnesc romanii la premiul Nobel fara sa il obtina? Raspunsurile Alinei Mungiu-Pippidi din aceasta antologie dezvolta o intreaga critica a societatii romanesti de azi, de la un sistem de educatie care si-a pierdut busola, la o fractura care a aparut intre merit si succes, fie ca e vorba de politica, mari averi sau profesii intelectuale. Plastic si elocvent, oscilind de la sarcasmul plin de umor la imagini a caror sensibilitate ne aduce lacrimi in ochi, stilul publicistic al Alinei Mungiu-Pippidi nu poate lasa pe nimeni indiferent si dezvaluie personaje ca Elisabeta Rizea, Monica Lovinescu, Vasile Paraschiv sau George Pruteanu, care ne apar stralucind intr-o lumina noua. Editorialele Alinei Mungiu-Pippidi au atras sute de mii de cititori si mii de comentatori dupa anul 2000. Volumul de fata ofera pentru prima data conceptia de la baza acestui succes de presa.
„Scrierile sale nu au cum sa nu te puna pe ginduri. Ea vorbeste despre viciile societatii romanesti, vorbeste despre impostura generala, vorbeste despre realitatea, moralitatea indoielnica a clasei politice, despre modul in care se structureaza un contract social intre cei care iau deciziile publice si cetateni.” (Daniel Daianu)
„Cred ca aceasta carte, si actiunile doamnei Mungiu-Pippidi sint un exemplu de ceea ce ar trebui sa faca intelectualii publici romani la nivelul dezbaterii, sa reinventeze dezbaterea si sa-si reinventeze participarea in dezbatere.” (Emil Hurezeanu)
Carte recomandata de
Comandă online De ce nu iau românii premiul Nobel scrisă de Alina Mungiu-Pippidi, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Ego. Publicistica. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul De ce nu iau românii premiul Nobel nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
[De ce nu iau romanii premiul Nobel?] Pentru ca mecanismul social care face ca meritul sa se ridice la suprafata nu a reusit niciodata sa se dezvolte in Romania, societate organizata pe insule de interese, fara acea zona de intersectie unde sa functioneze obiectivitatea, nu interesele pure si clientelismul, ca in restul societatii. Ce numea Habermas sfera publica nu s-a dezvoltat in Romania, unde exista doar publicuri separate, partide, clanuri, gasti. Or, daca mecanismul obiectiv care ridica valoarea la suprafata nu exista, ceea ce vom propune noi mereu la Nobel sau alte premii va fi inferior societatilor unde mecanismul functioneaza. Se poate, desigur, intimpla ca un savant sau scriitor roman stabilit in strainatate sa mai ia vreun Nobel, ca Palade, nu e nimic in neregula cu romanii, doar cu Romania. Dovada ca e un proiect colectiv esuat, si nu oamenii sint fara de merit, este ca la ora asta cine are talente convertibile, de la film la stiinta, se afirma direct in Occident.
Alina Mungiu-Pippidi isi recunoaste, cinstit, simpatiile si antipatiile si nu-si leaga tastatura de analist la gardul nimanui. Ii plac intelectualii angajati, nu si intelectualii cu angajament. Mai crede in societatea civila, cita a ramas neanexata politic. Nu-si face iluzii, dar continua sa aiba sperante. Adica nu se pronunta din postura analistului acrit, ci a medicului social, ca sa zic asa, care-si diagnosticheaza azi pacientul, cu nadejdea ca-l va vedea cindva vindecat. E optimista pe termen lung si sceptica pe moment. (...) Poti sa fii sau nu de acord cu Alina Mungiu-Pippidi, despre un subiect ori altul, dar asupra imaginii de ansamblu, chiar si daca n-ai chef, ii dai dreptate.
In fata unei tari considerata la buza Orientului – unde totul e prizat à la légère (…) – si inaintea unui popor care a facut din descurcareala un modus vivendi, Alina Mungiu-Pippidi ia atitudine. Spune ceea ce are de spus, scrie raspicat, neted si limpede ceea ce e de spus. Oful autoarei, disipat in multe luari de pozitie, este neputinta societatii romanesti si a locuitorilor Romaniei de a se schimba. De a fi si de a trai si altfel decit au facut-o pina acum. De a-si asuma o modernitate si o postmodernitate care trec pe linga noi. De a ne integra, cu folos si rezultate benefice, pe durata lunga a viitoarei istorii europene. Are mereu dreptate, chiar daca putina lume este dispusa sa accepte lipsa de compromisuri si oferta de a trai in pas cu veacul propuse de Alina Mungiu-Pippidi.
De fapt e o metafora, care se traduce prin „De ce nu e Romania o tara performanta”. Cu alte cuvinte, nu incerc sa explic de ce Mircea Cartarescu nu ia premiul Nobel, desi in treacat ma refer si la asta, ci de ce tara noastra, la 150 de ani de la independenta, continua sa fie o tara subdezvoltata, care la cit produce ar trebui sa aiba vreo sase milioane de locuitori, nu douazeci, in care toata tara are capacitate de inovatie cat un oras provincial din Germania. E o incercare de a explica de ce performanta noastra intelectuala si economica – cele doua fiind legate – a fost si ramine submediocra.
Cartea scrisa de Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau romanii Premiul Nobel, un titlu-metafora [...] aduce in atentie proasta selectie interna si strimba asezare a valorilor si a institutiilor, care, in majoritate, cultiva impostura si mediocritatea. In aceasta carte, Alina Mungiu-Pippidi pune diagnostice precise unei societati neevoluate, tributare unei stari de lucruri vicioase [...].
Romania, mod de folosire
Staff
Alina Mungiu-Pippidi
200 pagini
An: 1994
Intre scris si sange
Universal Dalsi
Ernesto Sabato
196 pagini
An: 1995
Scrieri alese, III (I. C. Vissarion)
Minerva
I. C. Vissarion
442 pagini
An: 1987
Marturii despre tineri si tinerete
Politica
204 pagini
An: 1970
Aici e Europa Libera
Observator
Noel Bernard
240 pagini
An: 1990
Solilocvii
Cartea Romaneasca
Paul Emanuel
160 pagini
An: 1978
Redefinirea dictaturii : cum îşi extinde China statul de supraveghere digitală şi ne provoacă
Humanitas
Kai Strittmatter, alexandrina panaite-cserkesz
9789735083250
336 pagini
An: 2024
Ordinea internaţională şi mediul de securitate : concepte, repere, perspective
Topform
Alexandru Jădăneanţ
9786060800682
128 pagini
An: 2024
Emanciparea României
Ecou Transilvan
Andrei Marga
9786303110790
269 pagini
An: 2023
Ambasadorii : diplomaţia de la Machiavelli până în timpurile moderne
Litera
Robert Cooper
9786303193403
512 pagini
An: 2023
Diplomaţie şi invidie
Niculescu
Emil Ghitulescu
9786063808982
480 pagini
An: 2023
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009
Dragoste la Rio
Alcris
Catherine GEORGE
256 pagini
An: 1995
Zana gheturilor
Alcris
Jane Silverwood
166 pagini
An: 1995
Printul de aur
Eminescu
Constantin Cuza
256 pagini
An: 1971
Al doilea motiv
Ion Creanga
Constantin Georgescu
586 pagini
An: 1972