Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Filostorgiu
Editura: Polirom
Colecția: Traditia Crestina
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 456 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734626885
Categorii: Istoria religiilor, Religie
Editie bilingva Traducere de Dorin Garofeanu Studiu introductiv, tabel cronologic si note explicative de Dragos Mirsanu Editie ingrijita de Adrian Muraru Volumul reconstituie istoria bisericeasca a veacurilor patru si cinci din perspectiva „eretica”: autorul, arian, a fost pedepsit printr-o damnatio memoriae care a presupus eliminarea cartilor sale din bibliotecile medievale. In mod curios, un rezumat al acestei istorii „eretice” este facut de Fotie, un patriarh al Constantinopolului din secolul al IX-lea, iar acestui rezumat i se adauga fragmente a caror origine pare sa se afle in Istoria bisericeasca a lui Filostorgiu si care s-au pastrat in alte opere medievale. Astfel accesibila, Istoria este plina de surprize: in ea imparatul Constantin I moare nu din pricina unei boli, asa cum ne invata vulgata istorica, ci otravit intr-un complot pus la cale de propriii frati, Asia si Africa sint descrise in tonul comun al acelor mirabilia medievale, paradisul este plasat spre Rasarit, intre Eufrat si Tigru. Disputele bisericesti sint surprinse din perspectiva ariana, insa Istoria bisericeasca a lui Filostorgiu ramine esentiala pentru cunoasterea intervalului 300-425, fiind prin excelenta sursa primara a acestuia. „Istoria lui Filostorgiu este cuprinsa in douasprezece carti, ale caror prime litere, luate impreuna, formeaza numele autorului. Lucrarea incepe cu «cearta», cum o numeste acesta, lui Arie cu Alexandru, care a fost, dupa cum Filostorgiu declara, si cauza ereziei. El continua pina la proclamarea ca imparat a lui Valentinian (care era copilul Placidiei si al lui Constantiu) si moartea lui Ioan, uzurpatorul. Aceasta Istorie este insa mai mult un encomion inchinat celor cu aplecari eretice si, in acelasi timp, o denigrare a ortodocsilor si o mustrare a lor decit o istorie in adevaratul inteles al cuvintului.” (Fotie al Constantinopolului)
Comandă online Istoria bisericească scrisă de Filostorgiu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Traditia Crestina. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria bisericească nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Din perspectiva istoriei religiilor, Filostorgiu este un autor care ofera – mai mult prin ricoseu sau pur si simplu contrapunind crestinismului paginismul – detalii care pot fi utile istoricului religiilor (...) Indiscutabil, IB a lui Filostorgiu, acum accesibil si cititorului de limba romana, este o sursa de secol IV ce-mi rezulta: i) a fi atent tratata de catre autorul studiului introductiv si al notelor, ii) o traducere care sper sa beneficieze de o recenzie competenta filologica, dar care indubitabil, raportat la iconomia globala a traducerilor Filostorgiu este o raritate, in fine iii) un volum perfect conjunct cu titlurile deja aparute in colecția “Traditia Crestina” a editurii Polirom.
Istoriografia il numeste pe Filostorgiu ca fiind un autor eunomian sau neo-arian, dar tot la fel de bine s-ar putea numi un istoric filo-eunomian ce sintetizeaza relatiile crestinismului cu Imperiul Roman in perioada post-constantiniana. Opera sa supravietuieste datorita unui rezumat al patriarhului Fotie, in secolul al IX-ea. Evaluind strict din punct de vedere doctrinar, fara aceste instrumente, a sa IB poate fi sursa de erori cronologice, istoriografice, o sursa confesionala neo-ariana și cam atit. Din fericire, textul filostorgian circumscrie o serie de elemente de larg interes: geografic, astronomic, istorico-religios, etc., oferind o lectura incredibil de interesanta. Anul 2012 ofera o editie academica in limba romana, extrem de salutara gindind caracterul programatic editorial al colectiei „Traditia Crestina”, a editurii Polirom, dar si conditiile in care limba greaca este un lux fie in curricula academica preuniversitara, fie in cea universitara.
Împotriva lui Eunomie. Vol. II
Polirom
Grigorie de Nyssa
9789734683482
488 pagini
An: 2020
Dupa chipul si asemanarea omului
Politica
Ambrogio Donini
399 pagini
An: 1968
Religia in istoria popoarelor lumii
Politica
S. A. Tokarev
575 pagini
An: 1974
Religia in lumea contemporana
Politica
Petru Berar
261 pagini
An: 1976
Tratat de istorie a religiilor
Humanitas
Mircea Eliade
9789735039653
480 pagini
An: 2013
Despre mitologia si filozofia Bibliei
Politica
M. S. Belenki
187 pagini
An: 1982
What Did I Do Wrong? What Can I Do Now?
Bethany House Publishers
William Backus
172 pagini
An: 1990
Biserica Ortodoxa Romana - Buletinul Oficial al Patriarhiei Romane, Nr. 6/1973
Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române
200 pagini
An: 1977
Relatiile dintre Biserica Ortodoxa si Bisericile Vechi Orientale din anul 1964 pana in anul 2001
Sitech
Ion Gradincea
334 pagini
An: 2004
Mitropolia Olteniei - Revista oficiala a Arhiepiscopiei Craiovei si a Episcopiei Rimnicului si Argesului, Nr 5
Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române
I. P. S Nestor
140 pagini
An: 1984
Ioan si Romani
Cluj-Napoca
Biserica Baptista Independenta Lumina Evangheliei
60 pagini
An: 2006