Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): John Steinbeck
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Clasici universali
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 256 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734628919
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza si note de Ioana Oprica John Steinbeck este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1962. O aventura in care fantezia nu are margini, Cupa de aur este primul roman al lui John Steinbeck, o biografie fictionala ce urmareste cu fidelitate viata dramatica a „regelui piratilor” englezi, Henry Morgan. Pustiind Coasta Cubei si a Americii si revarsind teroare oriunde ii este rostit numele, Henry Morgan e minat de o dorinta de glorie si putere fara hotar, fiind ruinat, in cele din urma, de cele doua mari si mistuitoare pasiuni ale sale: sa cucereasca inima frumoasei La Santa Roja si sa puna stapinire pe Panama, smulgind „cupa de aur“ din miinile spaniolilor. In acelasi timp, romanul lui John Steinbeck este si un loc al fanteziei capricioase, in care vrajitorul Merlin il poate indruma pe Henry Morgan, iar cautarea Graalului din legendele arthuriene poate inspira o poveste plasata in secolul al XVII‑lea, in Marea Caraibilor. Scrisa in maniera realista si alegorica deopotriva, nelasindu‑se impiedicata de rigorile stilistice dictate de timpurile care o inspira, cartea poate fi citita in cheia cautarii tragice, din viata unui om obisnuit, a averii, a faimei si a iubirii. „Pe masura ce romanul isi urmeaza cursul, personajul lui Steinbeck, Henry Morgan, evolueaza din ce in ce mai mult ca un automat, calitatile umane precum compasiunea si iubirea parasindu-l – iata un amanunt ce aminteste de Strainul lui Albert Camus.“ (Kevin Hearle) „Calatoria este chiar o reprezentare a aceluia ce indrazneste sa purceada la drum. Pe de alta parte, toate planurile, masurile de precautie, ajutoarele pe care ni le luam ramin fara rezultat. Descoperim inevitabil ca, dupa ani intregi de eforturi zadarnice, inca nu ne-am inceput aventura; in schimb, gindul la ea ne-a ocupat in intregime.“ (John Steinbeck) Carte recomandata de
Comandă online Cupa de aur scrisă de John Steinbeck, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Clasici universali. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cupa de aur nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Scrisa in maniera realista si alegorica deopotriva, nelasindu-se impiedicata de rigorile stilistice dictate de timpurile care o inspira, cartea poate fi citita in cheia cautarii tragice, din viata unui om obisnuit, a averii, a faimei si a iubirii. Chiar daca e primul roman al lui Steinbeck, Cupa de aur ilustreaza pe deplin talentul narativ al scriitorului american. Veti iubi dialogurile fruste, descrierile minunate ale porturilor si insulelor, precum si portretele sale minutios construite. Chiar daca in prima cheie de lectura pare un roman de aventuri usor, Cupa de aur este o carte pe care o veti pastra in suflet multa vreme.
Toate povestile lui Steinbeck cu vagabonzi romantici si timizi, indragostiti de ocean si de femei inabordabile, pornesc din primul lui roman, care a trecut aproape neobservat la aparitie. In Cupa de aur Steinbeck amesteca nerabdator ceva din viitoarele romane istorice, ceva din atmosfera Ulitei fabricii de conserve si din Pasunile raiului, dar nu e pagina in care sa nu-i iasa citeva fraze superbe, care-l anunta pe marele vizionar de mai tirziu.
Cupa de aur este un roman de tinerete (1929), cu subiect aventuros-marinaresc, plin de culoare si exotism, in care prozatorul dovedeste ca deja are mina facuta. Nu bijbiie, stie sa povesteasca si sa construiasca personaje bine definite. Povestea unui mare aventurier, un anume Henry Morgan, „regele piratilor”, este credibila si creditabila si ca arta epica.
Editura Polirom a intregit in 2012 profilul laureatilor Nobel publicati: … doua romane ale lui John Steinbeck din prima faza de creatie, Cupa de aur si Nehotaritii sorti ai bataliei, ambele traduse de Ioana Oprica, atesta ambitia prozatorului de a-si gasi calea proprie.
John Steinbeck spune niste povesti fermecatoare, extraordinare, in sensul strict de poveste. Insa ele poarta intotdeuna si un substrat plin de mesaje profunde. Cartea are o morala destul de complexa, bine ascunsa in povestea fermecatoare. Stilul scriiturii pare acela al unui poet stravechi ce cinta legenda unui erou. Iar eroii par sa existe doar prin prisma realizarilor lor, nu ca oameni cu suflet ci ca legende. Recomandat iubitorilor de povesti de aventuri.
La rasarit de Eden, Volumul al II-lea
Miron
John Steinbeck
429 pagini
An: 1992
Pasunile Raiului
Univers
John Steinbeck
286 pagini
An: 1975
Eu si Charley descoperim America
Tineretului
John Steinbeck
230 pagini
An: 1967
Fructele miniei, Volumul I
Pentru Literatura
John Steinbeck
333 pagini
An: 1963
Tortilla Flat
Nemira
John Steinbeck
158 pagini
An: 1993
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996