Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Philip Roth
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Philip Roth"
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 336 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734626953
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza si note de Ona Frantz Volumul La revedere, Columbus (1959) reprezinta debutul lui Philip Roth, unul dintre cei mai importanti autori americani, singurul scriitor in viata a carui opera va fi publicata intr‑o editie completa si definitiva de Library of America. La revedere, Columbus, distins cu Houghton Mifflin Literary Fellowship Award, cuprinde nuveleta care da si titlul volumului, o poveste de dragoste dintre un evreu de douazeci si trei de ani, fara prea multi bani, si o adolescenta evreica dintr-o familie bogata, precum si Convertirea evreilor, Aparatorul credintei, Epstein, Nu poti cunoaste omul dupa cintecul pe care‑l cinta si Eli, fanatical, cinci povestiri despre neintelegerile dintre parinti si copii, dar si dintre adultii din diaspora evreiasca din America. „Spre deosebire de noi, cei care venim pe lume orbi si dezgoliti, domnul Roth ni se prezinta inzestrat cu unghii, par si dinti – si cu un limbaj coerent. Este talentat, spiritual, plin de forta si se desfasoara ca un adevarat virtuoz.” (Saul Bellow) „La revedere, Columbus, volum recompensat cu Houghton Mifflin Literary Fellowship Award, reprezinta debutul lui Roth – si inca unul impresionant. Gasim aici zbucium si vigoare, iubire si ura, ironie si compasiune.” (The New York Times) „Desi toate celelalte cinci povestiri din antologie dovedesc o maiestrie indubitabila, piesa de rezistenta a cartii, precum si motivul pentru care Philip Roth a primit National Book Award pentru acest debut este, desigur, La revedere, Columbus. Nuveleta are o dimensiune realista clara si scoate in evidenta urechea fina si vederea agera ale lui Roth.” (Twentieth Century Literature)
Comandă online La revedere, Columbus scrisă de Philip Roth, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Philip Roth". cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul La revedere, Columbus nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cele sase povestiri din volumul asta sint, nu scriu vorba mare, impecabile, iar prima dintre ele, La revedere, Columbus, e o capodopera. Roth urmareste cu o extraordinara siguranta si cu o finete fara cusur echilibristica sentimentala a personajelor sale intre ceva ce tocmai a fost si acel nu se stie ce care urmeaza. Cind il citesti, la inceput ti se pare ca totul e ca-n viata, dupa care trebuie sa admiti ca, de fapt, viata e ca in cartile lui Roth, fiindca el e cel care-ti da de inteles ca e asa si nu altfel.
Roth nu era primul evreu american care descria, cind cu umor, cind cu o ironie adesea usturatoare, lumea cartierelor evreiesti din New York si New Jersey sau, altfel spus, cultura evreiasca (yiddish) asa cum o vedea el manifestindu-se pe pamint american (...). Era insa primul evreu care primea un premiu important pentru asta si, tocmai din aceasta cauza, si primele critici, la fel de usturatoare precum ii fusese ironia, venite din partea diferitelor comunitati conservatoare, dar foarte influente. Scrisa cu o deplina maturitate stilistica, La revedere, Columbus este o critica la adresa ipocriziei, nu neaparat evreiesti, cit omenesti.
In prefata editiei aniversare a lui La revedere, Columbus, din 1990, Roth isi marturisea surprinderea avuta la primirea prestigiosului National Book Award pentru o carte care insemna nu doar un debut literar, dar care, in povestirile sale, se concentra exclusiv pe viata oamenilor din comunitatile evreiesti americane din New York si New Jersey. De ce ar fi fost cineva interesat de aceasta lume? Si totusi, cind citim povestirile, impecabile nu doar pentru un autor tinar, ci pentru orice autor, singurul lucru care ne surprinde este tocmai surprinderea lui Roth. Atit lumea descrisa, cit si felul in care este ea prezentata reusesc sa ne faca sa vrem sa aflam cit mai multe despre acest univers, dar si despre America in sine.
Criticul din mine ar putea spune ca toate povestirile de aici detin deje elementele a ceea ce va defini stilul si tematica literaturii lui Roth: conflictul interior cu evreitatea, problemele legate de apartenenta la o clasa sociala inferioara, legatura intrinseca dintre erotism si moarte, totul descris si surprins cu subtilitate, dramatism si, mai ales, cu umor. Cititorul din mine va spune insa ca e vorba „doar” despre un tinar bibliotecar care are o aventura cu o fata dintr-o familie instarita (…); despre un copil evreu care incepe sa-si puna intrebari si sa creada in imaculata conceptie (…) si, amenintindu-l cu sinuciderea, il obliga pe rabin s-o accepte la rindul lui; despre un sergent fortat sa acorde favoruri soldatilor evrei in armata americana in timpul celui de-Al doilea razboi mondial (…)
Roth a demarat in forta: volumul contine sase povestiri construite in jurul unor nuclee tematice transferate, in timp, intr-un complex de reprezentari ce vor crea amprenta unica a scrisului sau – acel amestec de luciditate, umor taios, anxietate a devenirii, elegie si constiinta tragica. Philip Roth acroseaza aici si probleme conexe din America postbelica, precum statutul negrilor sau declinul relatiilor de familie, insa atentia sa se concentreaza asupra nelinistilor identitare – unul dintre punctele forte ale scrisului sau. Dar Roth are si un monstruos simt al umorului, de un gen neiertator si curajos (...). Crizele maritale, disputele intre generatii si etica religioasa sint teme universale, insa, in cazul acestui scriitor, ele sint dislocate intr-o zona incerta, unde predomina indoiala critica si ironia.
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000