Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Truman Capote
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 376 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734628322
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Constantin Popescu
In Integrala prozei scurte sint reunite in premiera toate povestirile lui Truman Capote, inclusiv citeva traduse pentru prima data in limba romana (printre care se numara „Peretii reci”, „Chilipirul” si „Pe cararile raiului”). Textele sint scrise in registre foarte diverse, „Domnul Durere” si „Miriam” iau o tenta supranaturala de cosmar, in timp ce „Soimul fara cap” si „Rupe definitiv cu trecutul” (pentru care Capote a cistigat O. Henry Award in 1946, la 24 de ani) capata accente de thriller psihologic. De la Sudul gotic la atmosfera sic de pe Coasta de Est, de la copii siliti sa se confrunte cu griji de adulti din sate sarace pina la newyorkezi copilarosi si sofisticati, toate personajele si locurile emblematice ale lui Capote apar aici in povestiri emotionante, obsedante in acuratetea detaliului si in subtilitatea notatiei psihologice. Stilul este mereu de o transparenta bine cizelata, cu note de ironie, umor si melancolie.
„Capote se joaca de-a perfectiunea acolo unde altii nici cu gindul nu gindesc. Lumea pe care o imagineaza el este una senzoriala, care isi desfasoara fara piedici in fata creatorului ei bogatia, minunile uimitoare si fara sfirsit.”
(Los Angeles Times Book Review)
„Cine are de gind sa experimenteze stilul lui Truman Capote trebuie sa se intoarca la proza scurta. Va regasi acolo si aplecarea catre detaliul abstract, si puterea de observatie care fac din Capote un scriitor savuros.” (The New Yorker)
„Sa reiei lecturile din proza lui Capote este o experienta rara. Asa iti dai seama ca ai in fata un adevarat talent, cu o scriitura matura. Cind Norman Mailer scria despre Capote ca despre cel mai bun scriitor al generatiei sale, avea dreptate.” (The New Criterion)
Comandă online Integrala prozei scurte scrisă de Truman Capote, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Integrala prozei scurte nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Acest pitic genial, inalt cit o carabina si la fel de zgomotos, e printre primii mari povestitori ai secolului 20. Capote mi se pare mult mai bun in proza scurta decit in roman, chiar daca celebritatea i-a adus-o Cu singe rece, romanul lui nonfictional. Ca si Salinger, n-a scris mult, dar a atins lejer perfectiunea. Om ciudat si dificil, Capote a cercetat normalitatea ciudatilor pornind de cele mai multe ori de la cite un fapt divers sau de la o situatie banala pe care o dezvolta apoi cu virtuozitate.
Am simtit, din lectura Integralei prozei scurte, ca scrierile il reflecta ca o oglinda. Sint elemente comune, amintiri de-ale personajelor, care se cer lipite de un trunchi comun, iar trunchiul acesta nu are cum sa fie decit scriitorul. Citind, m-am bucurat sa descopar un scriitor deopotriva amuzant, hipersensibil si atent la detaliile care fac din nimic o poveste. Sigur ca nu despre nimic este vorba in prozele lui scurte (20 la numar), cit despre momente sau persoane care pot sa ne schimbe viata, despre obsesii si cheite care pot sa ne-nchida sau sa ne deschida mintea.
Truman Capote creeaza in paginile povestirilor sale un univers incintator al copilariei, bogat descris de la nivelul pustilor, prin ochii, mintea si sufletul lor. Reversul acestui deliciu cald al lecturii il reprezinta povestirile de atmosfera supranaturala, de-a dreptul cosmareasca. Pentru ca adesea, copilaria este populata de umbre negre, de intrebari nerostite, de lacrimi neindeajuns de picurate si acumularea lor in timp ajunge sa rabufneasca la maturitate in forme autozdruncinante, in alunecari ale psihicului, in dedublari copil-virstnic, in „ciudatenii anormale” intr-o lume a „normalilor”. Permanent insa, si paralel cu relatarile pline de culoare, senzatii, detalii si pitoresc, Truman Capote dezvolta o empatie plina de umor fin pentru personajele sale, pe care le intelege, le iubeste si chiar le ocroteste de pericolul neuitarii.
Sa il (re)gasesti pe scriitorul de proza-scurta Capote e un fel de Ajunul Craciunului, cind asteptam Mosu’ (desi intr-una dintre povestiri, ultima – Un Craciun la New Orleans, o sa descoperiti ca el nu exista) – bucurie surprinzatoare, asta pentru ca stilul lui este de-o pretiozitate studiata in cele mai mici detalii, de un umor care strabate paginile povestirilor ca un sarpe de apa si de un dulce-amar de prajitura cu migdale. Cele 20 de povestiri acopera registre diferite, traverseaza America de la est la vest si 40 de decenii, in care, desi personajele create de scriitor traiesc vieti diferite in functie de context si de epoca, adunate de prin pagini intr-un singur loc ar putea fi chiar prieteni sau parte a aceleiasi mari familii.
In Integrala prozei scurte ne intilnim cu citeva nuvele speciale in care autorul pare sa doreasca a epuiza numeroasele feluri in care ne disimulam singuratatile. (...) Cu toate acestea, vom ramine fascinati de faptul ca el nu scrie despre cei puternici, ci despre cei fragili, nestiuti, abandonati, puri intr-un fel straniu. Acestui autor nu-i scapa nicio forma de alienare a societatii industriale si ramine prietenul tuturor celor singuri. Mai presus de orice, Truman Capote nu face morala, nu pretinde perfectiune (decit - am impresia - de la insusi scriitorul din el!), ne accepta fragili si derutati, dar niciodata stupizi si banali. De nelipsit din orice biblioteca respectabila, cartile sale contin poezia Sudului american, vertijurile new-yorkeze, dar si fulguranta unor personaje deviante care ne amintesc de Diane Arbus.
Harfa de Iarba si alte povestiri
Editura pentru Literatura Universala
Truman Capote
492 pagini
An: 1967
Alte glasuri, alte incaperi
Univers
Truman Capote
183 pagini
An: 1977
Cu singe rece
Pentru Literatura
Truman Capote
447 pagini
An: 1968
Muzică pentru cameleoni
Art
Truman Capote
9786067105049
306 pagini
An: 2017
Cu sânge rece
Art
Truman Capote
9786067102413
432 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997