Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,62 LEI
Autor(i): Alan Sillitoe
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 208 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734628315
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Ciprian Siulea Nuvela Singuratatea alergatorului de cursa lunga (The Loneliness of the Long Distance Runner), detinatoare a premiului Hawthornden pentru literatura, a fost publicata in 1959 si ecranizata in 1962, dupa un scenariu scris de autor, in regia lui Tony Richardson. Filmul i‑a adus actorului Tom Courtenay (cunoscut publicului pentru rolurile de mai tirziu din filme precum Doctor Jivago sau Noaptea generalilor) un premiu Bafta pentru debut in 1963. Protagonistul, un tinar rebel, ajunge sa fie inchis, pentru o spargere, intr‑un centru de corectie unde i se ofera sansa sa ia parte la un concurs de cros pe distante lungi. Diminetile friguroase, chinuitoare si orele lungi de alergare il fac sa se gindeasca la lumea din jur, cu ipocrizia ei, lipsa de moralitate si telurile superficiale. Alaturi de aceasta nuvela, volumul contine alte citeva povestiri, printre care : Unchiul Ernest, Domnul Raynor, invatatorul, Fotografia cu barca de pescuit, Arca lui Noe, Simbata dupa‑amiaza, Declinul si prabusirea lui Frankie Buller. „E ca si cum tot ce mi-a influentat orbeste viata inainte sa implinesc 30 de ani ar fi dat buzna din subconstientul meu. Caci, desi Singuratatea alergatorului de cursa lunga este despre un tinar inchis la scoala de corectie, la fel de bine ar putea fi despre un scriitor si despre reactia lui in fata presiunii societatii si a mass-mediei. Intotdeauna e ceva care te impinge sa spui: N-am nevoie de linguselile voastre, de recompensele voastre.” (Alan Sillitoe) „Tonul nuvelei lui Sillitoe e mai strident, mai in raspar decit cel al romanului sau de debut. Smith, tinarul atlet de la scoala de corectie care pierde o cursa hotaritoare doar ca sa le faca in ciuda gar-dienilor, isi proclama dorinta de a-i lasa pe toti cu gura cascata. Si prin toti el se refera la politisti, la guvernanti, la curvele rasate, la grafomani, la ofiterii din armata si la parlamentari.” (The Guardian) „Pus in fata unui mediu familiar, a descrierii unui detaliu ori a unui moment in desfasurare, Alan Sillitoe isi arata adevaratul talent.” (Daily Telegraph) Carte recomandata de
Comandă online Singurătatea alergătorului de cursă lungă la 9,62 lei scrisă de Alan Sillitoe, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Singurătatea alergătorului de cursă lungă nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
O povestire antisistem radicala, scrisa de un tinar britanic furios al anilor ‘50 care s-a luptat pina la adinci batrineti sa scape de aceasta eticheta de turma! La fel ca alergatorul sau, Alan Sillitoe nu-si imagineaza revolta de gasca, nici macar revolta de familie impotriva establishment-ului, ci torpilarea sistemului venita din partea unui singuratic. Un adolescent suparat care porneste in viata pe scurtatura – adica se apuca de hotii, dupa citeva popasuri prin scoli de corectie. Chiar daca ati vazut filmul, nu ratati povestirea: e o capodopera si pare scrisa ieri pentru miine.
Alan Sillitoe este un scriitor vivace, reuseste sa antreneze cititorul in fiecare dintre povestirile sale, ducindu-l aproape de eroii principali sau, mai precis, de starea lor de profunda nefericire. (...) E vorba de o lectura captivanta, chiar daca principala caracteristica a cartii este destainuirea trairilor unor personaje sau descrierea actiunilor lor in preajma sau in interiorul sentimentului de nefericire. Sillitoe scrie bine si palpitant, departe de detasarea trista pe care ne-o ofera alti scriitori. El este alaturi de noi, simte ca bunatatea si fericirea pot reusi, dar pentru asta este nevoie si de un gram de noroc, si de un pic de dorinta a personajelor, dar si de un echilibru intre Bine si Rau (...)
Povestirile lui Sillitoe ne poarta prin locuri in care minunile nu se intimpla prea des (poate chiar deloc), in locuri in care oamenii cauta fie sa-si ascunda infringerea in vicii, fie sa adopte o atitudine sfidatoare fata de conditiile de viata si fata de autoritatile care le perpetueaza. Poate cea mai impresionanta povestire care este de altfel si cea mai cunoscuta si mai ampla din intreg volumul, in care se evoca magistral capacitatea de a ramine demn si de a pastra o constiinta integra este desigur Singuratatea alergatorului de cursa lunga.
Povestirea lui Sillitoe care da titlul volumului – in care regasim inca opt short stories, una mai miezoasa decit alta – se dovedeste o bijuterie. Confesiunea unui adolescent care traieste la marginea societatii (...) Lupta lui de a ramine el insusi este remarcabila. Junele condamnat pentru un furt – marunt, altminteri – devine constient de propria sa forta launtrica. Alearga, pentru ca i se da sansa sa scape de orele/zilele/lunile/anii de detentie, dar tot alergind, gindeste. Medi¬teaza. Vrea sa afle ce e cu viata lui. Alearga. Alergarea ca noua forma de meditatie, de cautare de sine. Peripatetizarea socratica in vesmint modern.
Singuratatea alergatorului de cursa lunga [poate fi] vazut ca o suma de fatete ale orasului natal, Nottingham. Exista o anume detasare de intimplarile care le marcheaza existenta si pe care le reconstituie integral sau fragmentat personajele lui Alan Sillitoe. Privirea din afara nu devine sinonima cu un soi de reflexie acuta ci mai mult cu o constientizare a spatiului in care se situeaza si a libertatilor pe care si le pot permite. (...) Lumea narativa a lui Alan Sillitoe e altfel citita decit traita si niciodata inteleasa pina la capat.
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997