Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 30,00 LEI
Autor(i): Maitreyi Devi
Editura: TAJ
Colecția: Taj Retro
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 86 pagini
Tip copertă: tare
ISBN: 9786069305041
Categorii: Publicistica / Reportaje / Interviuri, Beletristică și critică, Poezie
•„O sublimare artistică a disperării. Nu am citit niciodată poezii ca acestea. Cartea are şi o semnificaţie filozofică; este reprezentativă pentru geniul indian. Dar mâhnirea teribilă care se ascunde în aceste poeme face orice apreciere, supusă teoretizării, să pară nu numai superficială, ci şi, într-un fel, lipsită de sens.“
•Sergiu Al-George
Greu de găsit astăzi chiar şi în India, versurile scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, ca primă replică la cartea lui, apar pentru prima oară în limba română, într-o ediţie de lux, cartonată. O veţi găsi pe adevărata Maitreyi între filele acestei cărţi de poezii, îmbogăţită cu fotografii de epocă, corespondenţă şi interviuri. Maitreyi, eroina lui Eliade, a fost în realitate o figură proeminentă a intelectualităţii indiene din secolul trecut, a primit cel mai important premiu indian pentru literatură, a deschis un orfelinat, a luptat pentru reforme sociale şi protecţia mediului.
Cartea de poeme de dragoste pentru Mircea, un volumaş de poezii de dragoste teribile, pline de patimă şi durere, cu titlul original „Aditya Marichi“, a fost scrisă sub imperiul emoţiilor trezite de întâlnirea lui Maitreyi, la Calcutta, cu reputatul orientalist Sergiu Al-George, după 42 de ani de la desfăşurarea evenimentelor descrise în romanul „Maitreyi“. Sergiu îi povestea autoarei romanul „Maitreyi“, scris de Eliade, readucându-i astfel în suflet toată iubirea pierdută cu aproape o jumătate de veac înainte. Atunci Maitreyi se apuca şi ea de scris şi, cu aceeaşi febrilitate cu care fusese scrisă „Maitreyi“, a pus pe hârtie, între 18 septembrie şi 18 decembrie 1972 această primă replică literară la romanul lui Eliade. Aditya Marichi înseamnă „rază de soare“ (aditya – „soare“, marichi – „rază“) şi este inspirat de numele pe care tatăl ei, filozoful Dasgupta, i-l dăduse lui Mircea, considerând că, pronunţat în bengali, aducea cu numele „Eliade Mircea“. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scrise în 1972, imediat după ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezie însă datează din anul 1947, când Maitreyi avea treizeci şi trei de ani.
Pentru prima dată în România vorbim despre aceste poezii, şi în acelaşi timp le publicăm – acum le puteţi citi şi ţine aproape de suflet. Dar între filele cărţii „în arşiţa dragostei“ noi ne propunem mai mult decât atât: pe lângă acele poezii sfâşietoare, vă aducem şi mărturiile familiei. Editorul Adelina Patrichi, căreia familia lui Maitreyi i s-a confesat, între 1996 şi 2007, vă aduce, în această ediţie îngrijită şi pusă în valoare ca un diamant într-o montură delicată, pe lângă poeziile de dragoste scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, sufletul adevăratei Maitreyi, în cuvintele ei şi ale celor ce au iubit-o sau renegat-o. Pentru că tot aici veţi afla şi despre tragedia pe care a declanşat-o în societatea conservatoare bengaleză publicarea replicilor literare la celebrul roman al lui Eliade, scrise de Maitreyi însăşi. Acolo, eroina lui Eliade, ajunsă o personalitate remarcabilă a Calcuttei, mamă şi bunică, recunoştea că încă îl mai iubea pe românul care locuise în casa Dasgupta în 1930! Aşadar veţi citi confesiunile făcute de Chitrita Devi (Chabu, sora lui Maitreyi, prezentă şi în romanul lui Eliade), Priyadarshi Sen (fiul lui Maitreyi) şi Rupa Sen (nora) – aceştia din urmă ajunşi şi ei personaje, în romanul scris de Maitreyi. De asemenea, volumul conţine fotografii din epocă, facsimile din scrisorile despre şi pentru Mircea, date despre ecranizările celebrelor romane. De asemenea, puteţi vedea aici, în facsimil, şi cuvintele disperate pe care Maitreyi le-a scris lui Mircea în grabă pe cartea ei de poezii (cea pe care tocmai o publicase), pentru a-l avertiza că părinţii ei aflaseră despre povestea lor de dragoste.
•Titlu: îN ARŞIŢA DRAGOSTEI – Poeme şi confesiuni despre Mircea Eliade
•Cartea mai cuprinde fragmente din:
- scrisorile lui Maitreyi Devi către Sergiu Al-George
- interviu cu Chitrita Devi (Chabu din romanul Maitreyi)
- interviuri cu Rupa şi Priyadarshi Sen (fiul şi nora lui Maitreyi)
Comandă online In arsita dragostei - Poeme si confesiuni despre Mircea Eliade la 30,00 lei scrisă de Maitreyi Devi, tiparită la editura TAJ face parte din colecția Taj Retro. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul In arsita dragostei - Poeme si confesiuni despre Mircea Eliade nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Intre scris si sange
Universal Dalsi
Ernesto Sabato
196 pagini
An: 1995
Scrieri alese, III (I. C. Vissarion)
Minerva
I. C. Vissarion
442 pagini
An: 1987
Marturii despre tineri si tinerete
Politica
204 pagini
An: 1970
Aici e Europa Libera
Observator
Noel Bernard
240 pagini
An: 1990
Solilocvii
Cartea Romaneasca
Paul Emanuel
160 pagini
An: 1978
Vino, Doamne
M.D.I.
Constantin Rusan
76 pagini
An: 2008
Taram Transcendent - Poeme (Camil Baltazar)
Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol II
Camil Baltazar
136 pagini
An: 1939
Miracole
Albatros
Corneliu Vadim Tudor
184 pagini
An: 1986
Din lirica latina
Tineretului
210 pagini
An: 1964
Iarna
M. Dutescu
Elena Izvoreanu
100 pagini
An: 2004
Tu trebuia sa fii acela
Miron
Gail Douglas
218 pagini
An: 1997
Valori franceze. Studii si articole
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Valentin Lipatti
286 pagini
An: 1959
Opere (11) (Eftimiu) Basme. Povesti. Povestiri
Minerva
Victor Eftimiu
394 pagini
An: 1982
Friguri
Tineretului
Marin Preda
112 pagini
An: 19636
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009