Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): Amelie Nothomb
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 160 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734626472
Categorii: Literatura franceza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba franceza de Valentina Chirita Romanul O forma de viata (2010) relateaza povestea corespondentei dintre scriitoarea Amelie Nothomb si soldatul american Melvin Mapple, care ii scrie din Bagdad. Treptat, relatia epistolara ii apropie pe cei doi, scriitoarea se imprieteneste cu soldatul obez si fiecare infrunta linia inselatoare de demarcatie dintre fantezie si realitate. Melvin Mapple are o lupta de dus cu corpul sau si cu vinovatia care il asalteaza, iar scriitoarea se confrunta cu problema morala a implicarii fanteziste si pline de elan intr-o realitate ce se dovedeste a avea o fata ascunsa. Iluzia este o forma mutanta de viata, iar cartea atrage atentia asupra intrebarilor ce se nasc atunci cind realizam ca judecam si operam in real cu instrumentele, uneori inadecvate, ale fanteziei. „Imi tot spun: «ar trebui sa renunti, scrii scrisorile astea cu singele tau». Cu unii corespondez din 1992. De ce continui? Imi tot pun intrebarea asta, iar raspunsul cred ca e: «Ce nu ai face ca sa-ti vorbeasca un om?».” (Amelie Nothomb) „O forma de viata este o reflectie magistrala despre motivele care te imping sa scrii, iar Amelie Nothomb ne ofera, prin cartea ei, un minunat prilej de lectura.” (Lire) „Iata o metoda eleganta si amuzanta de a examina micile slabiciuni ale scriitorilor: orgoliul, dorinta de a schimba lumea, neputinta de a spune ca scrii intotdeauna pentru sine.” (L’Express)
Comandă online O formă de viață la 9,99 lei scrisă de Amelie Nothomb, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul O formă de viață nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Din 1992 incoace, Amelie Nothomb scoate anual cite un roman, la Albin Michel. O forma de viata e cartea ei „pe” 2010 si nu se abate de la standardul stiut: un volum subtirel, cu fuleu de bestseller si cu o poveste din zona situatiilor imposibile sau a aberatiilor adorabile, in care vezi exprimindu-se o inteligenta de pantera roz, o gindire deopotriva felina, nostima si tacanit-absurda.
Amelie Nothomb face prin O forma de viata ceea ce putini autori au curajul sa faca: dezvaluie o parte din misterul vietii unui scriitor care pune in miscare imaginatia a sute de mii de oameni. (…) Poate ca dupa ce veti parcurge cartea veti prinde curaj sa va lasati purtati de miscarea tectonica, pentru ca Amelie va ofera, intr-o formula fermecatoare, unul dintre cele mai de pret daruri: accesul in universul sau.
Dincolo de problemele americanului, ale razboiului si ale genului epistolar, Amelie Nothomb va risipi, pe intreg parcursul romanului, redutabilele ei sfaturi si cogitatii despre univers, morala si literatura (...) Din ultimul ei roman aflam, intii de toate, ca Amelie Nothomb nu este doar autoare de literatura, ci si de epistole. Scrie, potrivit unor declaratii facute in presa, de o buna bucata de vreme, circa 8 scrisori pe zi. Aproape toate reprezinta dialogul cu cititorii sai (cu vreo doua mii dintre ei intretine o corespondenta sustinuta), iar acum s-a hotarit sa topeasca aceasta experienta in paginile unui roman despre care critica franceza s-a grabit sa spuna ca este cea mai izbutita carte a sa.
In acest an a fost publicat la noi romanul aparut in 2010 – O forma de viata, considerat de critici unul dintre cele mai bune din intreaga opera a scriitoarei. (…) Nu este prima oara cind un scriitor dezvaluie si dezvolta idei privind experienta concreta a creatiei. O forma de viata proiecteaza temele creatiei in roman, asa ca le confera alta forma de viata. (…) Cit despre escrocul si misticul fara credinta care zac in fiecare scriitor, si ei o obsedeaza pe Amelie Nothomb, caci reflecta ambivalenta conditiei scriitorului, mai ales cind are succes. El ajunge sa se intrebe daca merita succesul, daca s-a oferit pe sine cititorului in carte sau a recurs la conventii ce realizeaza o constructie de natura spirituala. Exista si o incredere netarmurita in fiinta artistului, care crede in arta cu acelasi fanatism pe care il are misticul fata de religie.
„De ce scriu cei care scriu?” Raspunsul l-am aflat in cartea lui Amelie Nothomb, O forma de viata. Scriitori scriu de nevoie. De pofta. De foame. Din rivna. Dintr-un imbold launtric atit de puternic incit ardoarea de-a potrivi cuvintele intre ele e mai presus de agonia indoielii asupra artei care-o nasc. Aroganta de a-si expune viziunea asupra lumii e ca o scara de incendiu prin care cauta evadarea. Nu doar a lor, a sinelui, ci si-a intregii lumi. O forma de viata este o cartulie care iscodeste dupa exact aceste „mici slabiciuni” ale scriitorilor: mindria si visul de-a repara lumea, de-a o salva, dorinta de-a avea acces la sufletul oamenilor, pe care simt ca ii cunosc in profunzime asa cum isi cunosc si personajele. Cu un amestec de emotie si neliniste, scriitoarea Amelie ne dezvaluie un schimb de scrisori dintre ea si un soldat american obez, Melvin Mapple, care lupta in Irak de sase ani.
Crima Contelui Neville
Trei
Amelie Nothomb, Claudiu Constantinescu
9786064011077
112 pagini
An: 2022
Primul sânge
Trei
Amelie Nothomb, Claudiu Constantinescu
9786064013491
144 pagini
An: 2022
Uimire şi cutremur
Polirom
Amelie Nothomb, Dragos Bobu
9789734690039
160 pagini
An: 2022
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980
Manastirea din Parma
Eden
Stendhal
508 pagini
An: 1992
Oglinda de la hotarul Cetii Lazar
Univers
Andre Malraux
181 pagini
An: 1978
Labirintul lumii (III) Ce? - Eternitatea
Univers
Marguerite Yourcenar
298 pagini
An: 1993
L ile mysterieuse
E.E.P.R. Paris
Jules Verne
264 pagini
An: 1992
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Fiica măcelarului : răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii sale, Fanny
Humanitas Fiction
Ioana Petridean, Yaniv Iczkovits
9786060970415
496 pagini
An: 2022
Femeia cu fustă violet
Humanitas Fiction
Raluca Nicolae, Natsuko Imamura
9786060970361
208 pagini
An: 2022
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Din stihurile jupanului Francois Villon (Ilustratii de Val Munteanu)
Francois Villon
78 pagini
An: 1980