Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  56,65 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Observatorul Social

Anul apariției: 2011

Nr. pagini: 394 pagini

ISBN: 9789736406522

Categorii: Istorie culturala si sociala, Istorie

Descriere

Descriere. Traducere din limba germană de Hans Neumann. în "Societatea de curte", Elias descrie mecanismul regalităţii în contextul trecerii de la societatea feudală la cea industrială. Regii erau detronaţi sau ucişi, descendenţele îndepărtate, dar structurile se păstrau. Ne este prezentată o imagine originală şi cuprinzătoare a puterii centrale din Franţa sec. XVII-XVIII. Norbert Elias pune accent pe relaţiile dintre putere, atitudine, emoţie şi cunoaştere de-a lungul timpului. Autorul descrie ceea ce numim „figurational sociology”; indivizii pot fi înţeleşi doar analizând relaţiile de interdependenţă dintre aceştia, ca parte a reţelelor de relaţii sociale-pe care Elias le numeşte „figurations”. Pentru Elias, ceea ce noi numim „societate” constă în întrepătrunderea structurată a diverselor activităţi ale diverselor persoane urmându-şi propriile ţeluri, ce rezultă în forme sociale, forme de cultură şi identitate de grup, exceptând acele forme sociale planificate de un anume individ sau grup.
"Societatea de curte este una dintre operele majore ale lui Norbert Elias. Funcţia istoricǎ a acestui tip de societate este una dublǎ : întemeiazǎ şi afirmǎ o distincţie, îl separǎ pe curtean de vulg ; în acelaşi timp, curtea conservǎ şi transmite un stil de viaţǎ, care este adoptat de alte medii sociale. Societatea de curte constituie astfel un dispozitiv central în procesul de modificare a sensibilitǎţilor şi comportamentelor în secolele XVII şi XVIII. Asemenea unui laborator, aici erau experimentate controlul de sine şi observarea celuilalt, stǎpânirea emoţiilor, reglarea economiei pulsionale, definirea exigentǎ a pudorii. Societatea de curte, prin constrângerile şi regulile ei, dǎ naştere unei noi structuri a afectivitǎţii individuale, unui nou habitus psihic." (R. Chartier)
Cartea a fost recomandată de Dan Lungu în ancheta Ce să citim în 2012 de pe pagina web a cotidianului Adevarul. Din cuprins: Sociologia şi ştiinţa istoriei, Structuri locative ca indicator al structurilor sociale, Particularitatea interdependenţelor aristocratice, Etichetă şi ceremonial: comportamentul şi mentalitatea umană ca funcţii ale structurilor de putere din societate, Legăturile monarhului prin etichetă şi oportunităţi de distincţie socială, Geneza şi evoluţia aristocraţiei franceze de curte ca funcţii ale structurilor de putere la nivelul întregii societăţi, Sociogeneza romantismului aristocratic în procesul curtenizării, Sociogeneza Revoluţiei franceze etc. Despre autori. Norbert Elias (1897-1990) se numără printre marii sociologi ai secolului XX. Născut în Germania, Elias a obţinut un doctorat în filosofie şi apoi a revenit la sociologie, lucrand cu fratele mai mic al lui Max Weber, Alfred Weber, şi cu Karl Mannheim. Mai târziu el a fugit de regimul nazist în 1935 şi s-a stabilit in Marea Britanie.


Comandă online Societatea de curte. Sociologia monarhiei si a aristocratiei de curte la 56,65 lei scrisă de Norbert Elias, tiparită la editura Universitatea Al. I. Cuza Iasi face parte din colecția Observatorul Social. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Societatea de curte. Sociologia monarhiei si a aristocratiei de curte nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.