Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 75,00 LEI
Autor(i): Nicoleta Tandareanu
Editura: Universul Juridic
Colecția: Biblioteca Profesionistilor
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 480 pagini
ISBN: 978-973-127-721-9
Categorii: Legislatie, Drept
"Aşa cum se cunoaşte, procedura insolvenţei constituie instrumentul juridic fundamental al economiei de piaţă liberă, care asigură asanarea activităţii comerciale, atunci când aceasta este afectată de consecinţele funeste ale activităţii comercianţilor aflaţi în dificultăţi financiare.
în dreptul nostru, prima reglementare legală a acestei instituţii juridice, în concepţia modernă, a fost Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării şi lichidării judiciare, rebotezată în anul 1997, Legea privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Această reglementare legală a suferit numeroase modificări şi completări, iar în anul 2006 a apărut într-o "haină nouă", Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. (…)
Lucrarea "Insolvenţa în reglementarea Legii nr. 85/2006" pe care o prezentăm are întrucâtva un caracter inedit, în peisajul lucrărilor publicate până acum; ea este scrisă de un practician al dreptului şi este destinată, cu osebire, practicienilor (judecători, avocaţi, practicieni în insolvenţă etc.), dar şi tuturor celor interesaţi de cunoaşterea şi aplicarea procedurii insolvenţei.
Autoarea lucrării nu este un neofit; ea este un foarte bine cunoscut cercetător al procedurii insolvenţei (…) (a publicat lucrările: Procedura reorganizării judiciare, Teză de doctorat, 2000; Procedura falimentului băncilor, 2001; Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului în formulare: o altă formă de aplicare a legii, 2004; numeroase articole şi comentarii de practică judiciară) şi, ca magistrat, a beneficiat de experienţa de judecător-sindic şi judecător de curte de apel.
Noua lucrare a autoarei nu este nici tratat, nici monografie şi nici culegere de practică judiciară; ea are, în doze măsurate, strictul necesar din caracteristicile acestor specii de lucrări, dar numai cât este necesar pentru cunoaşterea temeinică şi aplicarea corectă a reglementării legale. (…)
în legătură cu fiecare dintre marile probleme ale procedurii insolvenţei abordate, mai întâi, se prezintă, sintetic şi sistematizat, principiile consacrate de dispoziţiile legale. Apoi, sub denumirea "Doctrină", se menţionează lucrările de specialitate relevante aferente. în continuare, sub denumirea "Jurisprudenţă", se înfăţişează, uneori extensiv, decizii ale instanţelor judecătoreşti date în aplicarea dispoziţiilor legale. Acolo unde este cazul, sub denumirea "Control constituţional", se prezintă decizii ale Curţii Constituţionale, date în soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate. Analiza problemelor abordate se încheie, în foarte multe cazuri, cu propuneri de lege ferenda.
De remarcat că autoarea nu s-a mulţumit cu simpla înfăţişare a reglementării legale, a opiniilor doctrinare şi a deciziilor jurisprudenţiale, ci le-a supus pe acestea unei exigente analize critice, sub aspect teoretic şi al utilităţii practice. în legătură cu unele aspecte, autoarea a formulat puncte de vedere proprii, originale, menite să contribuie la perfecţionarea reglementării legale şi la aplicarea corectă a acesteia în practica instanţelor judecătoreşti. O dovadă în acest sens, o constituie cele 43 de propuneri de lege ferenda din lista care încheie lucrarea. De subliniat că aceste propuneri nu sunt simple opinii, care ar trebui avute în vedere în acţiunea de modificare şi completare a reglementării legale, ci sunt propuneri de texte concrete, folositoare în perspectiva elaborării unui cod al insolvenţei.
în fundamentarea analizelor şi soluţiilor date, autoarea a folosit o bogată bibliografie de specialitate şi un vast material de practică judiciară.
Lucrarea realizată de autoare constituie o cercetare ştiinţifică valoroasă şi prin publicarea ei contribuie eficient la îmbogăţirea cercetării ştiinţifice privind tratamentul juridic aplicat comercianţilor aflaţi în dificultăţi financiare.
Prin cercetarea cuprinzătoare şi aprofundată a problemelor abordate, soluţiile date şi bogăţia informaţiei doctrinare şi jurisprudenţiale pe care o oferă, lucrarea va reprezenta un deosebit de util instrument de lucru pentru jurişti, precum şi pentru toţi cei interesaţi de cunoaşterea şi aplicarea în practică a procedurii insolvenţei."
Comandă online Insolventa in reglementarea Legii nr. 85/2006 - Comentarii, doctrina, jurisprudenta la 75,00 lei scrisă de Nicoleta Tandareanu, tiparită la editura Universul Juridic face parte din colecția Biblioteca Profesionistilor. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Insolventa in reglementarea Legii nr. 85/2006 - Comentarii, doctrina, jurisprudenta nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Evolutia Sistemului Legislativ Romanesc si European in Contextul Tratatului de la Lisabona
Sitech
Universitatea Spiru Haret
9786065300880
501 pagini
An: 2008
Reglementari Rutiere catre o Conducere Auto Sigura, Civilizata si Fluenta
Sitech
Dragos Andrei Ignat
9786061146178
192 pagini
An: 2015
Noua Modalitate de Abordare a Politiei de Proximitate in Mediul Urban si Rural
Sitech
Constantin Eugeniu Ciprian, Moghilas Maria Cristina
9786061146604
200 pagini
An: 2015
Sistemul Legislativ in Materia Cooperarii Politienesti Internationale
Sitech
Adrian Iacob, Cristian-Eduard Stefan
9786061140626
316 pagini
An: 2014
Institutia Participatiei in Legislatia Penala a Romaniei si a Republicii Moldova
Sitech
Catalin Bucur
9789737469397
162 pagini
An: 2008
Curs selectiv pentru examenul de licenta. Facultatea de drept
Sitech
Ion Nicolae
320 pagini
An: 2010
Drept international public
Sitech
Viorel Veliscu
236 pagini
An: 2011
Drept international public. Curs universitar
Sitech
Nicolae Purda
300 pagini
An: 2011
Drept contraventional
Sitech
Constantin Draghici
220 pagini
An: 2008
Curs de drept civil. Persoanele
Sitech
204 pagini
An: 2014