Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 29,00 LEI
Titlu original: Millenium, Stieg et moi
Autor(i): Eva Gabrielsson , Marie-Francoise Colombani
Editura: Pandora-M
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 216 pagini
ISBN: 9789731989075
Categorii: Biografii - Memorialistică, Beletristică și critică
Intr-o incendiară carte de memorii, scrisă în colaborare cu jurnalista Marie-Françoise Colombani, Eva Gabrielsson, partenera de viaţă a lui Stieg Larsson, spune adevărul despre scrierea trilogiei Millennium și despre regele romanului poliţist scandinav, dispărut prematur, în contextul unor dispute familiale aprinse în jurul posterităţii acestuia. Aflăm din acest volum că faimoasa saga vândută în milioane de exemplare este mai mult decât o simplă carte, este o alegorie a luptei individuale neîncetate în sprijinul dreptăţii și al moralei – valori pe care Stieg și Eva le-au susţinut întreaga lor viaţă. Millennium înseamnă o viaţă și o iubire pe care destinul le-a despărţit, dar și momente de iluminare, pasiune și durere despre care publicul trebuie să afle.
Cine a fost (adevăratul) Stieg Larsson? Cum era, de fapt, bărbatul care a reușit să vândă post-mortem 50 de milioane de exemplare din trilogia sa poliţistă, devenită un soi de roman-cult al ultimilor ani? După ce a protestat constant în presă faţă de „industria Stieg" generată de lăcomia familiei romancierului suedez dispărut în 2004, Eva Gabrielsson revine cu o carte emoţionantă, un tribut adus lui Stieg Larsson, care dezvăluie detalii de viaţă, dar și de geneză a operei. Deși au trăit împreună 32 de ani, cei doi nu s-au căsătorit și nici nu au avut copii. Moartea neașteptată a lui Stieg a privat-o pe Eva de orice drept de moștenire.
Cei care sunt curioși în legătură cu trecutul militant și revoluţionar al lui Stieg, dar și cei care așteaptă cu nerăbdare să afle dacă există o continuare a trilogiei Millennium pot afla răspunsurile în această carte.
Eva Gabrielsson este arhitectă și coautoare a volumului Sambo, ensammare änn du tror (Concubină, mai singură decât ai putea crede), împreună cu Gunnar von Sydow, apărută în Suedia la Editura Blue Publishing. A fost partenera de viaţă a lui Stieg Larsson vreme de 32 de ani până la sfârșitul prematur al acestuia, în 2004.
Marie-Françoise Colombani este editorialist al revistei Elle și autoare, printre altele, a volumelor Pour l’amour de Massoud (XO, 2005), împreună cu Sédiqa Massoud și Chekeba Hachemi, și Maintenant (Hachette Littérature, 2007), o carte de interviuri cu Ségolène Royal.
Comandă online Millenium, Stieg si eu la 29,00 lei Millenium, Stieg et moi scrisă de Eva Gabrielsson , Marie-Francoise Colombani, tiparită la editura Pandora-M. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Millenium, Stieg si eu nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Dacă eu am fost extrem de revoltată după ce am citit această carte, neștiind nimic despre trilogia Millennium sau despre Stieg Larsson, îmi imaginez cât de șocați și revoltați au fost fanii scriitorului și mai ales cunoștințele și apropiații acestuia și ai partenerei sale de viață, Eva Gabrielsson, cea care a horătât să-și descarce sufletul printre rânduri. Destinul lui Stieg Larsson mi se pare de-a dreptul uimitor și în același timp tragic. A luptat o viață alături de iubita sa pentru a face dreptate în nenumărate cazuri, pentru a-și susține valorile în care credeau și pentru a nimici corupția. Decesul lui Stieg a fost un șoc pentru cei din jur și pe bună dreptate, nimeni nu se aștepta ca acesta să moară subit, lăsând în urmă atâtea lucruri nerezolvate și neapucând să se bucure de faima cărților scrise. Pe cât de crunt e faptul că Stieg nu a apucat să vadă ce fenomen au ajuns cărțile sale, pe atât de nedrept e faptul că Eva nu a putut să beneficieze de nimic de pe urma lui. Când spun nimic nu mă refer doar la banii ce-au rezultat în urma vânzării a peste 50 de milioane de exemplare din trilogia polițistă a lui Stieg și din ecranizările acestor cărți, ci și faptul că era cât pe ce să piardă apartamentul în care au locuit împreună în jur de 30 de ani. De ce? Pentru simplul fapt că n-au apucat să se căsătorească. Legislația din Suedia nu recunoaște concubinajul ca formă de conviețuire, așa că, deși Eva și Stieg au fost împreună o viață, după ce acesta din urmă a decedat, partenera sa a fost privată de orice drept de moștenire. Presupun că poate ar fi ajutat-o prietenii ce îi aveau și s-ar fi găsit o cale de mijloc, însă părinții lui Stieg s-au dovedit de-a dreptul inumani. Aceștia nu s-au înțeles și nu și-au vorbit de ani întregi, ba mai mult, din ce povestește Eva, ea a apucat să-i vadă familia lui Stieg doar de 2 ori: prima oară când rudele lui au avut trecere prin orașul lor și, la insistența celor doi, acestea au venit în vizită la ei, iar a doua oară la înmormântare. Deși inițial au zis că nu-i interesează moștenirea lui Stieg, s-au răzgândit imediat și au pus stăpânire pe toate câștigurile rezultate din urma industriei Millennium. Eva Gabrielsson vorbește în această carte de memorii atât despre relația ei cu Stieg cât și despre proiectele în care erau implicați, valorile pe care le susțineau, cărțile și scrierile partenerului său de viață. Eva a fost alături de Larsson când acesta a scris trilogia, așa că știe mult mai multe detalii decât ce s-a lăsat să se vadă în cărțile publicate. Mi-a plăcut și am apreciat faptul că a vorbit deschis, explicit, astfel încât oricine poate să înțeleagă despre ce este vorba, chiar dacă nu a citit cărțile și nu știe despre ce s-a întâmplat. Am empatizat sincer cu Eva, am admirat tot ce-au făcut ei împreună și am scrâșnit din dinți atunci când am aflat ce s-a întâmplat după moartea lui Stieg. “Faptul de a fi împreună transforma radical fiecare dintre clipele vieții noastre.” (p.13)
Fernando Pessoa (o cvasi autobiografie)
Eikon
Jose Paulo Cavalcanti Filho
766 pagini
An: 2015
Cincinat Pavelescu
Ramuri
I. C. Popescu-Polyclet
30 pagini
An: 1935
Tineretea revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu
Tineretului
Olimpiu Matichescu
96 pagini
An: 1981
Marturii despre Luchian
Meridiane
280 pagini
An: 1966
Giuseppe Verdi
Tineretului
Dan Vulcan
332 pagini
An: 1959
Arhaic si universal
Universal Dalsi
Sergiu Al-George
270 pagini
An: 2000
Ora 25
Gramar
Virgil Gheorghiu
280 pagini
An: 2004
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Mit. Mitogeneza. Mitosfera
Casa Scoalelor
Victor Kernbach
240 pagini
An: 1995