Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 50,00 LEI
Autor(i): MIRCEA DUTU
Editura: Universul Juridic
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 508 pagini
ISBN: 978-973-127-712-7
Categorii: Istoria dreptului, Drept
Cartea Istoria înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se doreşte a fi o abordare nouă a ceea ce numim istoria casaţiei, născându-se din necesitatea de a prezenta publicului momentele istorice şi de referinţă ale instanţei supreme.
în sistemul instituţional din România, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune de puterea suverană, în calitatea sa de instanţă supremă în ierarhia instanţelor judecătoreşti, având, în principal, competenţa judecării recursului în casaţie şi asigurarea interpretării şi aplicării unitare a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti.
împrejurările istorice ce s-au succedat de-a lungul timpului au condus la transformări marcante de ordin legislativ în cadrul societăţii noastre astfel, crearea înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România a reprezentat etapa decisivă de construire a unităţii naţionale, fiind factorul determinant ce a stat la baza modernizării întregului sistem judiciar românesc, în contextul integrării în spaţiul socio-economic european.
De la publicarea primei legi pentru înfiinţarea Curţii de Casaţiune şi de Justiţie la organizarea şi evoluţia diferitelor reglementări ale raţionamentului juridic şi ale trăsăturilor sale în cadrul celei mai înalte autorităţi a puterii judecătoreşti, instanţa supremă a participat nemijlocit la întregirea ciclurilor istorice ale României moderne, consemnate în actele organizatorice şi de administrare a justiţiei.
Astăzi, când istoria îşi deschide iarăşi cartea pentru a înscrie în filele ei un nou eveniment în evoluţia legislativă a oricărei societăţi, notăm cu responsabilitate şi respect un nou moment încărcat de o semnificaţie aparte în viaţa justiţiei şi a societăţii noastre, elaborarea şi adoptarea noilor coduri: civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală, realizându-se astfel valorizarea contribuţiilor româneşti în virtutea necesarei conectări la contextul ştiinţific european contemporan.
Instanţa supremă, indiferent de asperităţile legislative întâmpinate de-a lungul timpului, îşi continuă activitatea în cadrul sistemului judiciar românesc, fiind chemată să-şi exercite înaltul atribut al suveranităţii pentru întărirea respectului faţă de lege, participând alături de instituţiile fundamentale ale statului la edificarea treptată a structurii pe care urmează să se înalţe noua cultură a libertăţii, a egalităţii, a respectului drepturilor omului, componente ale planului nostru elaborat de evoluţie, ca popor cu o identitate europeană recunoscută.
Jud. dr. Livia Doina Stanciu
Preşedintele înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Comandă online Istoria Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Editia a II-a, revazuta si adaugita la 50,00 lei scrisă de MIRCEA DUTU, tiparită la editura Universul Juridic în anul 2012. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Editia a II-a, revazuta si adaugita nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Pilat din Pont, judecatorul lui Iisus
Neverland
MIRCEA DUTU
192 pagini
An: 2018
Procesul lui Pavel, Apostolul Neamurilor
Neverland
MIRCEA DUTU
212 pagini
An: 2018
Ministerul Public – istorie si perspective
Universul Juridic
Augustin Lazar, Ovidiu Predescu, MIRCEA DUTU
9786063900112
297 pagini
An: 2017
Din dosarele marilor procese politice, Volumul al II-lea
Dacia
George Bianu
295 pagini
An: 1973
Curs selectiv pentru examenul de licenta. Facultatea de drept
Sitech
Ion Nicolae
320 pagini
An: 2010
Drept international public
Sitech
Viorel Veliscu
236 pagini
An: 2011
Drept international public. Curs universitar
Sitech
Nicolae Purda
300 pagini
An: 2011
Drept contraventional
Sitech
Constantin Draghici
220 pagini
An: 2008
Curs de drept civil. Persoanele
Sitech
204 pagini
An: 2014