Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 32,50 LEI
Autor(i): Claus Stephani
Editura: Hasefer
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 275 pagini
ISBN: 9789736302404
Categorii: Roman romanesc, Beletristică și critică
Romanul unor destine cu sfârşit tragic
Claus Stephani (născut în 1938 la Braşov), fost redactor la „Neue Literatur”, stabilit din 1990 la München, publică recent primul său roman, Copil din flori*.
în roman este redat destinul tragic al unei tinere evreice, Beila, din Arviniţa, un sat în apropiere de Focşani, al cărei soţ, Jacob Aaron Altmann, fusese ucis de patru legionari.
Beila părăseşte satul în care se simţea în nesiguranţă şi merge în Bucovina, la Klinitz, la familia unei rudenii de-a soţului, unde se îndrăgosteşte de fiul farmacistului, Franz Brettschneider, un şvab cu mult mai tânăr, de doar 17 ani, cu care are o fetiţă, pe Maria.
Fiind şi aici în nesiguranţă, merge la Leopoldsdorf, ca menajeră la preotul catolic Bondar, unde se dă drept nemţoaica Berta, ascunzându-şi adevărata identitate. Siluită fiind de acest monstru cu sutană în repetate rânduri, fuge într-o noapte când acesta nu e acasă, ajutată fiind de o ţigancă, Marica, şi de nepotul acesteia şi ajunge în Maramureş, la Schradenthal, la săsoaica Katharina Hotzberger şi soţul acesteia, Franz, familie fără copii, unde găseşte adăpost pentru ea şi Maria. Acolo lucrează la un pădurar ca menajeră şi se îndrăgosteşte de un funcţionar silvic cu care stabileşte să se întâlnească într-o zi în Szegszárd. Cum însă tocmai erau deportaţi evreii, pentru că o evreică care încercase să fugă fusese împuşcată, ca să corespundă numărul deportaţilor e luată Beila, în ciuda protestelor acesteia. Culmea e că până la urmă femeile deportate au fost împuşcate pe o câmpie, în apropiere de Tisa şi aruncate în apă…
în continuare este redată viaţa frumoasei fiice a Beilei, Maria, care şi ea are un copil din flori, păcătuind în fragedă pruncie şi care, stabilită în Germania, la Köln, unde este medic stomatolog, vine în 1965 în ţară, încercând să afle cât mai multe despre mama ei. Maria se îndrăgosteşte, în neştiinţă de cauză, tot de un „copil din flori” iar soarta face ca ei să sfârşească tragic, într-un accident de maşină, în drum spre casă.
Romanul include perioada 1925-1965 şi relatează despre locuri unde trăiau laolaltă mai multe naţionalităţi, fiecare cu obiceiurile ei. Cei care au cel mai mult de pătimit din cauza oamenilor lui Hitler şi a legionarilor sunt evreii, iar după terminarea războiului saşii sunt deportaţi în Rusia, în lagăre de muncă, spre a reface ce au stricat connaţionalii lor în timpul războiului.
Claus Stephani scrie un roman în care sunt mulţi morţi, tragic în esenţa sa. Cartea redă viaţa unei femei care trăia cu teamă, fără siguranţa zilei de mâine, de vină fiind războiul şi oamenii răi. Nu naţionalitatea face ca omul să poată fi cotat drept bun sau rău, ci omul în sine, prin felul lui de a fi, de a gândi şi de a se comporta.
Comandă online Copil din flori la 32,50 lei scrisă de Claus Stephani, tiparită la editura Hasefer în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Copil din flori nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
O vacanta atit de lunga...
Eminescu
Mihai Giugariu
314 pagini
An: 1978
Sub coroana
Cartea Romaneasca
Titi George Campeanu
200 pagini
An: 1977
Acasa
Minerva
Stefana Velisar Teodoreanu
348 pagini
An: 1972
Vocile noptii, Volumul I
Minerva
Augustin Buzura
277 pagini
An: 1998
A treia ecluza
Cartea Romaneasca
Romulus Lal
234 pagini
An: 1984
Mit. Mitogeneza. Mitosfera
Casa Scoalelor
Victor Kernbach
240 pagini
An: 1995
Zidirea si alte povestiri
Moldova
Mihai Ursachi
94 pagini
An: 1990
Drama istorica universala si nationala
Eminescu
Ion Zamfirescu
298 pagini
An: 1976
Mai sus de miazanoapte
Cartea Romaneasca
Vintila Horia
190 pagini
An: 1992
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000